pr_clanok
29. jan 2024
253 

Fungujú bieliace pásiky na zuby? Odpoveď už poznáme

Ak navštívite miestnu lekáreň alebo surfujete po internete, pravdepodobne uvidíte mnoho produktov, ktoré tvrdia, že vám vybielia zuby. Výrobky na domáce bielenie zubov boli po prvýkrát dostupné už v 80. rokoch 20. storočia a teraz sa zdá, že sú všade.

Fungujú však bieliace pásiky na zuby a iné bieliace produkty?

Krátka odpoveď znie áno. Bieliace pásiky na zuby dokážu vybieliť zuby o odtieň alebo dva a výsledky môžete vidieť už po niekoľkých dňoch. No produkty na bielenie zubov doma zvyčajne nie sú také účinné ako techniky bielenia zubov v ordinácii. Sú s nimi spojené aj niektoré riziká, ako napríklad zvýšená citlivosť zubov a podráždenie ďasien.

Čítajte ďalej a dozviete sa, ako fungujú bieliace pásiky na zuby a ktoré typy výrobkov sú najúčinnejšie.

Áno, bieliace pásiky môžu vybieliť zuby

Bieliace pásiky na zuby majú potenciál vybieliť vaše zuby bielením škvŕn pomocou peroxidu vodíka alebo karbamid peroxidu. Karbamid peroxidu je molekula, ktorá sa pri kontakte s vodou rozkladá na peroxid vodíka. Peroxidy v bieliacich pásikoch prenikajú do vonkajšej vrstvy zubu nazývanej sklovina a dostávajú sa do hlbšej vrstvy dentínu, kde bielia chromogény. Chromogény sú pigmentové molekuly nachádzajúce sa vo vnútri a mimo vášho zuba, ktoré spôsobujú zafarbenie.

Zafarbenie možno rozdeliť do dvoch kategórií: vonkajšie a vnútorné zafarbenie. Vonkajšie sfarbenie postihuje vonkajšiu stranu vášho zuba a je z veľkej časti spôsobené faktormi prostredia, ako napr.: fajčenie, niektoré potraviny, antibiotiká. Vnútorné sfarbenie postihuje vnútornú stranu zuba. Je spôsobené faktormi, ako sú napr.: vekom podmienená erózia skloviny, genetika, vystavenie vysokému množstvu fluoridu, poruchy vývoja zubov

Bieliace pásiky možno najlepšie použiť, keď sa snažíte urobiť malú úpravu farby zubov. V prípade výraznejších zmien domácí bělení zubů nemusí fungovať tak, ako by ste chceli. Zubný lekár môže použiť silnejšie bieliace prostriedky a poskytnúť vám individuálne ošetrenie, ktoré najlepšie vyhovuje vašim potrebám.


Zdroj fotografií: elements.envato.com

Sponzorovaný príspevok

Začni písať komentár...

Odošli