pr_clanok
17. aug 2023
55 

Herné počítače do vrecka zvládnu hry aj kancelárske práce

Vyzerajú ako herná konzola, ale v podstate ide o prepracovaný herný počítač do vrecka. Táto raritka sa začína pomaly, ale isto rozširovať a do výroby sa zapájajú aj veľkí výrobcovia elektroniky. Štartuje nová éra v spotrebnej elektronike.

Čo je herný notebook do vrecka

Prenosné výkonné zariadenie pripomínajúcu konzolu, na ktorom sa dajú hrať hry.U najnovších produktov, ktoré bežia na systéme Windows, ide vlastne o malý počítač. Okrem hrania si na ňom dokážete inštalovať aj bežné aplikácie – poslúži teda aj ako malý osobný notebook.

Nenápadný produkt sa pomaly dostáva do popredia a na trhu sa začínajú objavovať noví a noví hráči, a to nielen začínajúce firmy, ale aj spoločnosti, ktoré už vyrobili nejeden notebook.

História herných notebookov do vrecka

Za predchodcu herných počítačov môžeme považovať Nintendo Switch, ktoré je akýmsi predskokanom herných notebookov do vrecka. Vo svojich začiatkoch si vynieslo označenie herný tablet či konzola. Všetci však akosi šípili, že Nintendo je čímsi špeciálne.
 Svojou inakosťou inšpirovalo ostatných. V roku 2021 sa na trhu objavil na Windowse bežiaci herný vreckový počítač Ayaneo. Prelom však prišiel až o rok, a to s produktom Steam Deck, ktorý má veľmi solídne parametre a dali sa na ňom hrať všetky hry dostupné na hernej platforme Steam. Naozajstný boom nastal 1. apríla 2023.

Do sveta herných notebookov do vrecka vstupujú veľkí hráči

Spočiatku sa mnohí domnievali, že ide o žart. Notebooky Asus sú svetu dobre známe. To, že spoločnosť predstaví prenosné herné zariadenie a počítač v jednom – Asus ROG Ally, nečakal nikto.
Herné notebooky do vrecka tak získali na vážnosti a začínajú sa považovať za novo vznikajúcu predajnú kategóriu. Svedčí o tom aj krok firmy Lenovo. Tá podľa dostupných informácií dokončila vývoj jedného takéhoto kúsku. Podobne ako Aus ROG Ally by mal herný počítač do vrecka od Lenova bežať na systéme Windows.

Herné notebooky do vrecka ako chodiaca kancelária

Práve vstupom veľkých hráčov na trh sa mnohým výrobcom konzol zahmlieva pred očami. Asuss ROG Ally je výkonnostne veľmi podobné zariadenie ako populárna PlayStation či Xbox, len v malej krabičke, ktorú si môžete doslova strčiť do vrecka.

„Malý zázrak,“ volajú mnohí odborníci. Pričom tieto herné počítače do vrecka neslúžia len na hranie. Spustíte si v nich bežné počítačové programy ako MS Word, Photoshop, jednoducho akúkoľvek aplikáciu. A to všetko vďaka systému Windows, na ktorom zariadenie beží. Je to vlastne konzola a osobný notebook v jednom. Teraz si už stačí len počkať, čím nás prekvapia ďalší svetoví hráči.


Zdroj fotografií:  https://cz.123rf.com/photo_197679608_focus-of-g...

Začni písať komentár...

Odošli