pr_clanok
26. júl 2022
175 

Hľadáte tienenie na okná a terasu? Poradíme vám

Aj keď si slnečné lúče často užívame, ak je ich priveľa, dobre nám padne príjemný tieň. Poradíme vám, ako si ho vytvoríte na svojej terase. Nezabudli sme ani na účinné tienenie interiéru domu, ktoré navyše bráni jeho prehrievaniu.

Pergola na terasu — využijete ju počas celého roka

Pergola tvorí výrazný estetický doplnok exteriéru domu. Tento obľúbený tieniaci prvok poskytuje tiež účinnú ochranu pred slnkom. Vyrobený môže byť z dreva alebo hliníka. Aj keď je krása dreva nenapodobiteľná, v súčasnosti je viac preferovaným hliník. Je to pre jeho dlhú životnosť a výbornú odolnosť voči korózii. Hliníkové pergoly navyše nepotrebujú žiadnu starostlivosť

Pergolu si môžete vybrať so zaťahovacou textilnou strechou alebo lamelami. Pergoly so zaťahovacou strechou vám umožnia zatiahnutie alebo odtiahnutie podľa aktuálnych potrieb. Pergoly s lamelami, tzv. bioklimatické pergoly, prinesú možnosť uzatvorenia strechy podľa vašich predstáv. Terasa sa nimi dá celkom zatieniť, prienik svetla si tiež môžete vhodne nastaviť. 

Bioklimatické pergoly sa dajú doplniť aj o bočné uzatvorenie. Takýmto spôsobom vytvoríte na terase ďalší obytný priestor a budete ju môcť využívať aj v daždi a pri vetre. Ak ju doplníte o vykurovanie, na terase si budete môcť posedieť dokonca aj počas zimy.  

Vonkajšie žalúzie na okná

Účinné tienenie interiéru vytvorí vo vnútri domu príjemnú klímu aj počas najhorúcejších dní. Ak chcete, aby tieniaca technika znížila výdavky na klimatizáciu, vhodnou voľbou sú všestranné vonkajšie žalúzie

Vonkajšie žalúzie sa montujú z vonkajšej strany domu, po zatiahnutí preto miestnosť nielen zatienia. Prispievajú tiež k ochrane skiel pred prehrievaním. Vonkajšie žalúzie vám takýmto spôsobom ušetria až 30 % výdavkov na klimatizáciu, okrem toho šetria aj na kúrení počas zimy. 

Po ich zatiahnutí vzniká medzi sklom okna a žalúziami priestor vyplnený vzduchom. Ten zvyšuje tepelnoizolačné vlastnosti okna a pomáha chrániť pred únikmi tepla. Vonkajšie žalúzie prispievajú navyše k znižovaniu prieniku hluku z okolia. 


Zdroj obrázkov: 

  1.  MATHILDE.LR/Shutterstock.com
  2.  Palatinate Stock/Shutterstock.com

Začni písať komentár...

Odošli