pr_clanok
30. nov 2020
1543 

Hračky, ktoré deťom pomôžu s číslami a písmenkami

Čítať a počítať sa síce deti učia až v prvom ročníku, no poznať niektoré písmenká a čísla už pred nástupom do školy bude pre deti minimálne výhodou. Najlepšie na tom je, že s predškolákmi sa to nemusíte striktne učiť, ale osvojiť písmenká a čísla si spoločne dokážete aj vďaka hrám a hračkám. Vybrali sme pre vás tie najlepšie. 

Hneď na úvod musíme, samozrejme, zdôrazniť, že každé dieťa sa vyvíja svojím vlastným tempom. Niektoré deti už v predškolskom veku zvládnu čítať samy, iné písmenká a čísla spoznávajú až v škole. Učiť predškolákov čítať či počítať, keď sa na to ešte samy necítia, bude skôr kontraproduktívne. To však neznamená, že by ste ich nemali k spoznávaniu sveta písmen a číslic nemali viesť. Využite pri tom to, čo je pre deti prirodzené – ich zvedavosť a hry.

Písmenká už od malička

Nie je ničím novým, že deti sú veľmi vnímavé a reagujú na to, kedy a ako sa im venujeme, ako s nimi trávime čas. Ak ich už od malička obklopíte vnímavými hračkami, určite sa to podpíše na ich záujme o veci okolo seba. Ak sa napríklad budete so svojim drobčekom hrať na penovom puzzle s písmenkami alebo číslami, ukazovať mu jednotlivé písmenká a priraďovať k nim slová na to isté začiatočné písmeno, dieťa to začne vnímať a písmenká si bude podvedome všímať aj inde. Rovnako sa môžete zabávať napríklad s kockami s písmenkami či obľúbenými magnetickými písmenkami, s ktorými môžete spoločne skladať slová na magnetickej tabuli či na chladničke – poskladať meno dieťatka je vždy tá najzábavnejšia činnosť. 

A, samozrejme, nesmieme zabúdať na spoločné čítanie kníh. Kreslené rozprávky či audiorozprávky môžu deti zaujať, no skutočné čítanie knihy mu dá omnoho viac. Vyberte si knižku s veľkými písmenkami a zaujímavými ilustráciami a pri tom, ako budete deťom čítať prstom ukazujte na jednotlivé slová (tak ako prváčikovia, keď sa učia čítať). Zvizualizujete im tak počuté a možno sa o písmenká a čítanie začnú zaujímať o trochu viac.

A čo čísla?

Podnetmi na učenie sa čísel a počítanie deti tiež prirodzene obklopujeme od malička: pýtame sa ich na vek, ukazujeme im počítanie na prstoch... Číslice sa navyše zväčša nachádzajú na všetkých hračkách s abecedou alebo ich obdobách, napríklad penové puzzle s číslicami či vkladacie puzzle. Aj tu samozrejme platí, že nestačí deťom tieto hračky ponúknuť, ale treba sa im pri hre s nimi aktívne venovať a opakovať si číslice a jednoduché počítanie. 

Jednoduché počítanie si dieťa hravým spôsobom osvojí aj pri hraní spoločenských hier – zoberme si len obyčajné rátanie políčok či bodiek na kocke pri klasike Človeče, nehnevaj sa!

Siahnuť však môžete aj po špecializovaných hrách ako je pexeso Počítanie s dinosaurom, ktoré je vhodné už pre deti od troch rokov či hra Tematické počítanie

Pomôcť si vždy môžeme aj obyčajným počítaním drobných hračiek či predmetov okolo seba. A najzábavnejšie a najvzrušujúcejšie počítanie? To je rozhodne odrátavanie dní do Vianoc s otváraním okienok či balíčkov v adventnom kalendári

Čísla a písmená pre predškolákov a mladších školákov

Skvelou pomôckou pre šikovných predškolákov i prváčikov bude vkladacie puzzle s písmenami abecedy či číslicami. Písanie písmen veľkej i malej abecedy si deti môžu precvičiť pomocou magnetickej tabuľky, kde pomocou magnetického pera obťahujú písmená podľa šípok v návode a „vyťahujú“ tak drobné guľôčky, ktoré vyplnia tvar písmena. 

Skladať prvé slová či počítať jednoduché príklady s názornými ukážkami počtu zvieratiek či guličiek deťom uľahčia aj magnetické hry Čísla a Písmená v praktickom kufríku, ktoré si so sebou môžete jednoducho pribaliť aj na cesty. Nájdete ich v predajniach TOYETO.

Viac vzdelávacích, kreatívnych a vnímavých hračiek hľadajte na www.toyeto.sk

Začni písať komentár...

Odošli