pr_clanok
18. sep 2017
593 

Zastavte nekonečný kolotoč ochorení dýchacích ciest a alergií Vašich detí

Prečo uniknúť pred upršanou jeseňou a sychravou zimou do Tatier?

Opäť je tu jeseň a zima - obdobie, ktoré si často berie daň za zníženú imunitu v podobe péeniek, vymeškanej školy a prebdených nocí plných kašľa.  Nepriaznivé počasie, zvýšená náchylnosť k ochoreniu a koncentrácia v kolektíve majú na svedomí každoročne vysoké % akútnych i chronických respiračných ochorení.  Práve pre deti, ktoré trápia infekty dýchacích ciest sú klimatické kúpele v lone tatranskej prírody ako stvorené. Kúpeľný pobyt  dokáže zastaviť nekonečný kolotoč ochorení dýchacích ciest, soplíkov, kašľa  a alergií.

V čom je hlavný prínos kúpeľného pobytu v Tatrách?

„Nádherná slnečná jeseň a krásna zasnežená zima otvárajú deťom možnosti plnohodnotného trávenia aktívneho pobytu na zdravom tatranskom vzduchu. Pobyt v klimatických kúpeľoch Lučivná spojený s individuálne nastavenými  procedúrami a bohatým programom napomáha stabilizácii a zlepšeniu základného ochorenia, prispieva k významnému zníženiu jeho komplikácií, zlepšeniu priebehu ochorenia, poklesu frekvencie akútnych ochorení dýchacích ciest, skráteniu doby liečenia, zníženiu potreby užívania antibiotík a inej farmakologickej liečby či dokonca počtu hospitalizácií. Prevencia v podobe kúpeľného pobytu, najmä u detí, môže výrazne napomôcť či dokonca úplne zabrániť prepuknutiu ochorenia, na ktoré je dieťa predisponované.“ Hovorí pani primárka MUDr. Helena Potanková.

Klimatické kúpele zamerané na liečbu chronických a recidivujúcich ochorení dýchacích ciest majú svoje opodstatnenie už v dávnej histórii. Ich nepopierateľný terapeutický a preventívny prínos bol hodnotený mnohými štúdiami. Svoju históriu začali písať už v roku 1872. V roku 2008 prešli kompletnou rekonštrukciou a modernizáciou. Každý rok prinášajú pre svojich malých pacientov niečo nové. Dlhoročné skúsenosti a medicínske štatistiky  potvrdzujú významný efekt a prínos kúpeľnej liečby, ktorý je starostlivo sledovaný a monitorovaný.

Kúpele v Lučivnej pomohli už viac ako 90 tisíc deťom.

Pre koho je kúpeľný pobyt vhodný?

 Zo zákona má nárok na kúpeľnú liečbu v klimatických kúpeľoch Lučivná dieťa s respiračnými ochoreniami vo veku 3 – 18 rokov (konkrétne indikácie a podmienky) na odporúčanie ošetrujúceho lekára, resp. špecialistu. Pobyt je následne na základe návrhu na kúpeľnú liečbu schválený zdravotnou poisťovňou (VšZP, Dôvera, Union) a dieťa môže nastúpiť na kúpeľný pobyt so sprievodom alebo bez sprievodu. Dôležité je, aby bolo dieťa  ošetrované v ambulancii, pretože kašlíky a soplíky  riešené na úrovni samoliečenia za pomoci lekárne zdravotná poisťovňa následne vyhodnotí tak,  že dieťa bolo celý rok (polrok) zdravé, pričom realita je úplne iná.

Prečo práve Kúpele Lučivná?

Pretože sú to  najväčšie a najmodernejšie detské klimatické kúpele na Slovensku a sú právom nazývané aj Podtatranským rajom pre deti, kde každý nádych lieči. Výhodou je celoročná prevádzka kúpeľného zariadenia, pretože pre každú indikáciu je vhodné určité ročné obdobie a aktivity s ním spojené. Inverzná slnečná jeseň a krásna  zima plná snehu otvárajú deťom možnosti plnohodnotného trávenia aktívneho pobytu na zdravom tatranskom vzduchu. Jar a leto s nízkym výskytom alergénov a príjemnými letnými teplotami sú zasa rajom pre radovánky vo vode, loptové hry či turistiku. Viac ako 50 atrakcií a bohatý animačný program vytvárajú atmosféru relaxu, zábavy a zážitkov.

Psychickú pohodu a rodinnú atmosféru nenarúša verejnosť, čo je veľkým prínosom v stabilizácii zdravotného stavu a aklimatizácie organizmu. Optimálny stravovací režim zabezpečuje špeciálna diétna sestra podľa individuálneho stavu dieťaťa. Liečebné procedúry sú vedené tímom skúsených fyzioterapeutov, zdravotných sestier a lekárov s dôrazom na osvojenie si správnych techník dýchania, cvičenia a preplachovania nosa. Dôležité je, aby si deti techniky osvojili a využívali ich aj doma.

V priebehu školského roka samozrejme školopovinné deti navštevujú súkromnú základnú školu priamo v areáli kúpeľov a výučba je na základe dohody s rodičom plne synchronizovaná s kmeňovou školou dieťaťa.

So sprievodom či bez ?

Častou dilemou rodiča je či dieťa pustiť do kúpeľov samé bez sprievodu dospelej osoby. Pani primárka hovorí, že najčastejšie  rodičia dieťa privezú do Lučivnej, strávia s ním prvé dni a následne odchádzajú za svojimi povinnosťami. Zaujímal nás aj pohľad odborníčky PhDr. Denisy Demovičovej, PhD., klinickej psychologičky, ktorej sme položili rovnakú otázku. „Najdôležitejšia je vyspelosť dieťaťa, mnohé deti sú socializované, smelé a zvyknuté na pobyt mimo domova bez rodičov, či už z letných táborov alebo škôl v prírode, už vo veku 6 – 7 rokov. Rodič najlepšie pozná svoje dieťa a mal by vedieť objektívne vyhodnotiť či je pripravené na pobyt bez neho. Samozrejmosťou sú zvládnuté hygienické návyky, rešpektovanie autorít, fungovanie v kolektíve či súvislý nočný spánok. Rodičia, ktorí sú však veľmi úzkostliví a nedôverujú samostatnosti dieťaťa, mnohokrát zbytočne prenášajú svoje obavy a strach na deti, ktoré by pobyt hravo zvládli a ešte by si ho bez mamy či otca viac užili.“

Lučivná to je detský raj plný zdravia a veselých príjemných ľudí, ktorí sú pripravení pre svojich návštevníkov spraviť takmer čokoľvek. Diskotéky, večerné kino, interiérové a exteriérové hry, súťaže, kreatívne i edukačné aktivity, výlety po nádhernom okolí a neuveriteľné množstvo športového náčinia od bicyklov cez kolobežky až po lyže či korčule, sú v Lučivnej zadarmo.

Kiež by každé dieťa mohlo stráviť ozdravný pobyt v podtatranskom raji v Lučivnej.  Aktuálne prebieha akcia: LUČIVNÁ úplne zadarmo + darček.