pr_clanok
8. sep 2022
681 

Máte doma atopika? Starostlivosť o dieťa s citlivou kožou

Atopický ekzém je strašiak mnohých rodičov. Trpí ním takmer 17 % populácie, najčastejšie mladšie generácie, a každým rokom pribúda počet pacientov. Prechádza si aj vaše dieťa nepríjemnými symptómami a hľadáte všemožné spôsoby, ako mu uľaviť? Prečítajte si viac o tomto ochorení, podľa čoho vyberať kozmetiku, ako prať a ako na stav malého pacienta môže vplývať strava.

Pôvod atopického ekzému

Prejavy atopickej dermatitídy môžu byť individuálne. Klasickým symptómom je vyrážka, svrbenie a suchá a začervenaná koža. Zvykne sa objavovať na rukách, tvári, či na nohách v kolenných jamkách. U bábätiek je to často aj pokožka hlavy a hrudníka.

Ide o prehnanú autoimunitnú reakciu tela na nejaký vonkajší podnet, podobne ako pri alergiách. Pokožka vášho dieťaťa môže reagovať negatívne na kozmetiku, slnko, teplo alebo zimu, pracie prostriedky, jedlo, materiál oblečenia, aj stresové situácie. Objavuje sa v epizódach a väčšinou sa pri ňom striedajú fázy vzplanutia, keď symptómy nastúpia, a recesie, keď zasa ustúpia. 

Správna kozmetika a liečba

Ak si všimnete na svojej ratolesti vyrážky alebo suchú, lúpajúcu sa kožu, neodkladajte návštevu detského lekára alebo dermatológa. Sú nevyhnutní na určenie správnej diagnózy a nastavenie funkčnej liečby, aby sa vášmu dieťaťu čo najrýchlejšie uľavilo. Môžu vám tiež pomôcť určiť spúšťače symptómov a poradiť vám, čomu sa vyhýbať. Liečba sa väčšinou skladá z troch zložiek: prípravok na čistenie pokožky, produkt na zvláčnenie a lokálne kortikosteroidy. Tie sa používajú najmä počas fázy vzplanutia. 

Pri kupovaní kozmetiky treba postupovať opatrne. Lekár vám môže odporučiť konkrétne prípravky bez parfumu a iných dráždivých látok, ktoré sú vhodné pre malých pacientov. Pravdepodobne pôjde o jemnú dermakozmetiku z lekárne. Dávajte pozor na „prírodné“ prípravky s obsahom esenciálnych olejov, bývajú totiž častými alergénmi. Na čistenie radšej vyberte olej namiesto gélu, zanechá kožu dlhšie hydratovanú. Po kúpaní a osušení sa snažte nakrémovať pokožku vášho atopika čo najrýchlejšie, aby sa prípravok vstrebal čo najhlbšie. Ak nejaký produkt používate prvýkrát, oplatí sa ho najprv aplikovať na menšiu plochu. Overíte si tak, že ho dieťa znáša dobre.

Čo obliekať a ako prať

Po čistení a krémovaní nasleduje ďalšia dôležitá časť starostlivosti o atopika – obliekanie a pranie. Bielizeň je v neustálom kontakte s pokožkou. Nesprávne zvolená látka či prací prostriedok dokážu ekzému poriadne uškodiť.

Vyhýbajte sa tvrdým, drsným materiálom, ktoré zadržiavajú vlhkosť. Dovoľte koži dýchať. Zo strihov voľte skôr vzdušné a voľnejšie, obtiahnuté oblečenie by sa mohlo trieť a dráždiť. Najlepšie materiály pre atopikov sú bavlna, hodváb, merino vlna, bambusové látky a viskóza. Nezabudnite nové oblečenie pred prvým nosením vyprať – zbavíte sa tak textilných chemikálií a iných škodlivých látok z výroby.

Kľúčové je vybrať správny prací prostriedok. Dnes už existujú špeciálne prípravky vhodné pre atopikov či dojčatá. Sú vytvorené tak, aby neobsahovali žiadne dráždivé zložky a parfumy a boli šetrné aj k tým najcitlivejším.

Hľadáte ten správny prací prostriedok, ktorý by bol dostatočne jemný a citlivý k pokožke vášho dieťatka? Vyskúšajte prípravky z radu Persil Sensitive s prírodnými ingredienciami, bez farbív a konzervantov. Môžete si vybrať z troch variantov, a to vo forme prášku, gélu a kapsúl. Šetrný Persil Discs Sensitive 4v1 je vhodný pre ľudí, ktorí hľadajú nedráždivý prostriedok na pranie a zároveň si nechcú lámať hlavu s dávkovaním. Perfektne odstráni škvrny a s hypoalergénym parfumom s vôňou Aloe Vera zanechá bielizeň dlhodobo sviežu. S vynovenou receptúrou s 92 % biologicky odbúrateľnými zložkami* sa Persil Sensitive stará o vlákna vášho oblečenia aj o životné prostredie. 

Starostlivosť ide aj cez žalúdok

Možno trochu prekvapujúcou časť liečby ekzému je diéta. Je možné, že vaše dieťa reaguje negatívne na niektorú z potravín. Môže ísť o časté alergény, napríklad kravské mlieko, vajcia, sóju, či lepok. Prejavy atopického ekzému však môže zhoršiť jedlo, ktoré na prvý pohľad alergén nie je. Preto sa osvedčila napríklad eliminačná diéta vysoko histamínových potravín. Ide napríklad o paradajky, banány, čokoládu, citrusové plody, fazuľu a fermentované produkty (jogurt, kefír). 

Nevyraďujte však hneď celú skupinu potravín – reakcie bývajú individuálne, preto treba systematicky vyraďovať a pridávať potraviny a sledovať, ktoré sú skutočne problematické. Inak by ste mohli svoje dieťa zbytočne pripraviť o pestrú stravu a živiny. Hlavné je, aby jedlo čerstvé, čo najmenej spracované potraviny. Dobrým dodatkom k strave tiež môžu byť probiotiká. Dokážu znížiť výskyt atopie u detí s predispozíciou až o polovicu, preto sa často používajú aj ako forma prevencie.

*Vzťahuje sa na organické zložky Podľa OECD 301/302

  Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Bohuzial, v dnesnej dobe plnej informacii o ucinkoch kortikosteroidov, sa stale pouzivaju. I nas minimum odbornikov upozornuje na red skin syndrom. Tento clanok neobsahuje dostatocne informacie, a dokonca kvituje pouzivanue kortikosteroidov napriek ich neziaducim ucinkom

8. sep 2022

Začni písať komentár...

Odošli