pr_clanok
23. jún 2022
178 

Narodenie dieťaťa z pohľadu podpory od štátu: na čo máte nárok a aké sú príspevky

Narodenie dieťaťa je pre každého rodiča veľkou udalosťou. Radosť z nového života však zo sebou prináša aj pocit zodpovednosti za jeho ďalší osud. Okrem príjemných záležitostí by si mal každý zodpovedný rodič položiť otázku, ako dieťa ovplyvní moju finančnú situáciu. Jedným zo zdrojov financovania potrieb dieťaťa sú aj príspevky od štátu.

Zdroj obrázka: Alena Ozerova / Shutterstock.com

Jednorazový príspevok pri narodení dieťaťa

Tento príspevok je jedným z prvých druhov pomoci oprávnenej osobe, ktorú štát vypláca. Je jednorazový, pričom oň musíte požiadať Úrad práce sociálnych vecí a rodiny. Urobiť tak môžete písomne, keď žiadosť zanesiete na úrad osobne, alebo je možná aj elektronická forma.

Aby ste príspevok pri narodení dieťaťa dostali, musíte spĺňať niekoľko podmienok. Predovšetkým je dôležité, aby ste bola oprávnená osoba. Väčšinou to je matka, ale existuje niekoľko prípadov, kedy to môže byť otec, prípadne iná, štátom uznaná oprávnená osoba. Tieto prípady sú však zložitejšie a ich riešenie zvyčajne trvá dlhšiu dobu.

Výška príspevku sa odvíja od toho, koľké dieťa sa vám narodilo. Pri prvom až treťom dieťati máte nárok a dostanete vyplatených 829,86 Eur. V prípade, ak sa vám narodilo štvrté, respektíve ďalšie bábätko, získate vždy po 151,37 Eur.

Dôležitou podmienkou pre vyplatenie príspevku je váš trvalý pobyt na Slovensku. Druhou podmienkou je, aby sa dieťatko dožilo minimálne 28 dní.

Materský alebo rodičovský príspevok

Rodičovský príspevok je sociálna dávka, ktorú vypláca štát každej oprávnenej osobe za účelom zabezpečenia riadnej starostlivosti o dieťa. Vypláca sa do troch rokov života dieťaťa. Ak je jeho zdravotný stav dlhodobo nepriaznivý, je možné vyplácanie až do šiestich rokov.

Výška príspevku sa mení. Pre rok 2022 to je 280 eur mesačne. Suma rodičovského príspevku sa upravuje vždy od 1. januára v roku. Nevýhodou je, keď sú v rodine viaceré detí do troch rokov, stále sa totiž vypláca len jedna dávka. Rozdiel však nastáva vtedy, ak sa narodili dve alebo viac detí súčasne. Potom sa hodnota dávky zvyšuje o 25 % za každé narodené dieťa.

Materský príspevok vypláca Úrad práce sociálnych vecí a rodiny podľa miesta pobytu oprávnenej osoby a to mesiac dozadu. Financie sú spravidla zasielané na bankový účet žiadateľa, v niektorých prípadoch je možné aj vyplácanie v hotovosti.

Nárok na rodičovský príspevok zaniká dovŕšením troch, respektíve šiestich rokov dieťaťa. Smutnejším prípadom ukončenia nároku je smrť potom dieťatka.

Prídavky na dieťa a príplatky k prídavkom

Prídavky na deti sa vyplácajú na každé dieťa, ktoré spĺňa podmienku nezaopatrenosti, pričom to môže byť až do 25. roka dieťaťa. Pri deťoch starších ako 18 rokov je jednou z dôležitých podmienok nepretržité štúdium dennou formou na strednej alebo vysokej škole.

Príjemcom dávky je najčastejšie rodič nezaopatreného dieťaťa, v niektorých opodstatnených prípadoch to môže byť aj samotné dieťa. Ak nastane situácia, že je viac oprávnených osôb, prídavok sa vypláca len jednej osobe a to po ich vzájomnej dohode. Oprávnená osoba sa môže meniť na základe rôznych životných situácií.

V roku 2022 je prídavok na dieťa stanovený vo výške 25,88 Eur. Výška prídavku je častým predmetom legislatívnych úprav, keďže je jeho hodnota dlhodobo považovaná za nízku a nedostatočnú. Niekedy býva kompenzovaná aj jednorazovým príspevkom.

Vyplácané bývajú aj príplatky k prídavkom na deti. Na rok 2022 to je 12,14 Eur a sú určené pre oprávnené osoby, ktorá si nemôžu uplatniť daňový bonus.

Daňový bonus na dieťa

Daňový bonus je často využívaná možnosť, ako si znížiť daň z príjmu fyzických osôb, prípadne zvýšiť čistý príjem. Je určený pre daňovníkov, ktorí ho môžu využiť za každé vyživované dieťa, ktoré s nimi žije v jednej domácnosti.

Uplatniť si ho však môže vždy iba jeden z rodičov. Pre domácnosť je preto zaujímavejšie, ak ho využíva ten z rodičov, ktorý má vyšší príjem. Ak by však tento nárok využívali obaja rodičia súčasne, hrozí im za takéto konanie trest. Výška daňového bonusu je rozdielna, záleží na veku dieťaťa. Čím je dieťa staršie, tým je výška bonusu nižšia.

Každého, kto si uplatňuje daňový bonus, zaujíma predovšetkým jeho suma. Táto hodnota sa každým rokom mení, pričom zaujímavý bude rok 2023. Na tento rok sa predpokladá viacero zmien, vďaka čomu by mohla byť výška bonusu až do 100 Eur pre deti do 15 rokov.

Pre staršie deti je navrhovaná suma 50 Eur mesačne. Tak, ako pri iných dávkach a príspevkoch, aj daňový bonus je možné uplatniť na dieťa do 25. roku života.

Začni písať komentár...

Odošli