pr_clanok
24. jún 2013

Nočné pomočovanie detí

Pomerne rozšírený názor je, že nočné pomočovanie sa objavuje iba u detí, ktoré žijú v akejkoľvek psychickej nepohode (nezhody v rodine, zlá atmosféra v školských zariadeniach a iné). Opak je však pravdou. Častokrát sa objaví u detí, ktoré prežívajú šťastné detstvo. Preto by som vám rada priblížila, čo je nočné pomočovanie detí, aké sú príčiny jeho vzniku, následky na psychiku dieťaťa, ako aj spôsob diagnostiky a účinnej liečby.

Čo je nočné pomočovanie detí?

Každé dieťa sa vyvíja postupne a vlastným tempom. Kontrolovať výdaj moču najprv počas dňa je väčšina z nich schopná okolo 3. roku života. Neskôr to dokážu aj v noci. Ak však dochádza u dieťaťa staršieho ako 5 rokov k nekontrolovateľnému úniku moču počas spánku, hovoríme o nočnom pomočovaní.

Nočné pomočovanie môže viesť k frustrácii a stresu v celej rodine. Zaťažuje rodinu finančne (pranie a výmena posteľnej bielizne) a obmedzuje jej sociálne aktivity v porovnaní s „inými“ rodinami, ako sú napríklad blížiace sa letné dovolenky či výlety, na ktoré sa deti tešia celý rok. Pretrvávajúce pomočovanie vyvoláva v dieťati pocit hanby a strachu, nemôže bez obáv prespávať u kamarátov, či navštevovať detské tábory. Je zmätené, nahnevané, ustráchané, môže mať ťažkosti aj pri komunikácii so svojimi kamarátmi.

S nočným pomočovaním u detí sa pritom stretávame veľmi často - po alergii je druhým najčastejším problémom. Trpia ním chlapci aj dievčatá (častejšie však chlapci). S vekom dieťaťa síce môže nočné pomočovanie ustúpiť, avšak asi u 2 % dospelých pretrváva. Nočné pomočovanie môže mať aj genetickú predispozíciu. Ak sa prejavilo aspoň u jedného z rodičov, je vyššia pravdepodobnosť, že sa bude vyskytovať aj u dieťaťa.

Príčiny vzniku nočného pomočovania

Príčina vzniku nočného pomočovania je fyziologická – ide o nedozretosť spojenia medzi mozgom a močovým mechúrom. Moč sa tvorí v obličkách a jeho množstvo riadi dôležitá látka v organizme (vazopresín). V noci sa jej tvorí viac, a tým sa zmenší objem vyprodukovaného moču. Močový mechúr sa napĺňa pomalšie a nemusí sa v noci vyprázdniť. U detí s nočným pomočovaním je často v noci nedostatočná vlastná tvorba vazopresínu. Následne sa u takýchto detí vytvorí v noci veľa moču a močový mechúr sa preplní. Dieťa nie je schopné rozpoznať signály preplneného močového mechúra a prebudiť sa na močenie. Výsledkom je, že sa vymočí do postele počas spánku, pričom tomu nie je schopné zabrániť vlastnou vôľou.

Liečba nočného pomočovania

Základom úspešnej liečby je návšteva detského lekára, ktorý urobí základné vyšetrenia, zváži nutnosť vyšetrenia dieťaťa detským nefrológom, alebo iným odborníkom. Detský nefrológ po anamnéze a vstupných vyšetreniach vylúči iné ochorenia močového ústrojenstva a navrhne spôsob liečby. Vyšetrenie je bezbolestné a spočíva vo vyšetrení moču na zistenie prítomnosti infekcie, oboznámení sa lekára s pitným a spánkovým režimom dieťaťa a v ultrazvukovom vyšetrení močového systému.

Liečba nie je jednorazová, ale je dlhodobá a jej dodržiavanie môže napomôcť dieťaťu v získavaní čoraz väčšej istoty v ovládaní svojho tela a postupnom zvládaní nočného pomočovania. Pozostáva zo štyroch základných pilierov:

1.     Dodržiavanie režimových opatrení – správny pitný režim

Dôležité je zabezpečiť dieťaťu správny príjem tekutín – väčšinu tekutín by malo prijímať dopoludnia, po 17. hodine by už nemalo prijímať skoro žiadne tekutiny, poobede a večer je potrebné sa vyhýbať nevhodným nápojom a potravinám: nápoje s obsahom teínu a kofeínu (kola, čierny čaj), sladené nápoje, korenisté, sladké a slané jedlá, polievky, kompóty, ovocie a zelenina s vysokým obsahom vody (melón, uhorky), pozor treba dať aj na príjem „skrytých“ tekutín (napr. pri večernom umývaní zubov).

2.     Správny mikčný režim

Dieťa je potrebné naučiť na správny režim močenia počas dňa – základom je pravidelné močenie každé 2 – 3 hodiny, návšteva toalety je nevyhnutná aj pravidelne tesne pred spánkom.

Dieťaťu pomôže aj ukladanie na spánok v pravidelnom čase.

3.     Psychologická podpora

Základom je podpora dieťaťa z psychologickej stránky – je potrebné podporiť jeho sebavedomie a uistiť ho, že sa neodlišuje od iných detí a pri dodržiavaní pokynov lekára je možné nad nočným pomočovaním vyhrať.

4.     Medikamentózna liečba

Ak sa pri liečbe neosvedčia režimové opatrenia, lekár navrhne aj medikamentóznu liečbu.

Pri tomto spôsobe liečby je okrem správneho užívania lieku dôležitá aj spolupráca s lekárom v tom, aby mal k dispozícii presné údaje o objeme tekutín, ktoré dieťa prijalo a o množstve moču, ktoré počas dňa vymočilo. Tieto údaje zbiera rodič spolu s dieťaťom počas 4 dní a zaznamená ich do Pitnej a mikčnej karty, ktorú prinesie potom lekárovi.

Nočné pomočovanie je ochorenie, ktorého liečba je síce náročná a dodržiavanie režimových opatrení je pre celú rodinu vyčerpávajúce. Odmenou však pre všetkých rodičov bude šťastné a pokojné dieťa.

Ako môžete pomôcť svojim deťom, ktoré sa aj vo veku 5 rokov budia v mokrej posteli?

  • Nečakať, kým z toho dieťa vyrastie, ale čo najskôr navštíviť detského lekára.
  • Dodržiavať lekárom navrhované režimové opatrenia.
  • Dieťa nekarhať, ale byť mu oporou, aby problém čo najskôr zvládlo!

Viac informácií nájdete aj na stránke www.suchapostielka.sk, kde vám v poradni anonymne poradí odborník na detskú nefrológiu.

Problémy s nočným pomočovaním mal aj Adamko, ktorý je teraz vďaka účinnej liečbe šťastné a zdravé dieťa: https://www.youtube.com/watch?v=g2i1sdRHuC8

autor: MUDr. Andrea Černianska MPH

Ak sa chcete čokoľvek opýtať k nočnému pomočovaniu detí, som vám k dispozícii a rada odpoviem na vaše otázky.

24. jún 2013

@pne54 , môžem sa spýtať, ale ohľadom denného pomočovania? Do kedy je to "normálne" a kedy už treba začať riešiť? Píšete, že nočné v 5 rokoch, je nejaká hranica aj pri dennom? Malá má 3r a 9m, už bola pekne naučená, síce stalo sa raz za týždeň-10 dní... po nástupe do škôlky sa pomočovanie vrátilo a je to stále horšie, trvá to už asi 4 mesiace a pociká sa takmer každý deň aspoň raz (rekord bol 3x). Občas počas poobedného spánku, len výnimočne! počas nočného, ale najčastejšie normálne v bdelom stave - ona sa hrá a ked si uvedomí, že jej treba cikať, tak už nestihne dôjsť na WC...občas akokeby si ani neuvedomovala, len zrazu zistíme, že je pocikaná - hlási, nemá problém sa priznať, lebo nikdy (a vraj ani v škôlke) nedostala za to vyhubované, alebo čo. Povie, prezlečieme, ideme dalej, nevraciame sa k tomu, takže ani nejaký strach by nemala mať. Zo začiatku toho 4mesačného zhoršeného obdobia sme 2x niesli moč lekárke, bol v poriadku. Mám to teda brať tak, že je to psychický problém, alebo by mohla mať aj nejaký reálny problém v močových cestách, čo by sa neprejavil pri laboratórnych výsledkoch? Vďaka za odpoveď 🙂

24. jún 2013

hmmm, uz len ako to vysvetlit ucitelke v skolke, ktora si dokola melie, ze to je nasa vina, ze sme ju to nenaucili...dcera ma 5r a 2m...(obcas cca raz za mesiac sa pocika pocas obedneho spanku,patri aj toto sem? Ci sa jedna vyslovene len o noc? )...no zatial by som este chcela pockat do zimy a potom navstivime nefrologa...neviem si ale celkom dobre nedat dietatu pit po 17.00 ked chodi sapt okolo 21.00. Dakujem

24. jún 2013

este by som dodala, ze druha dcera ma 3r a od roka a pol je bez plienok uplne a nijako sme ju to neucili, takze nemam pocit, ze by bola chyba na nasej strane...

24. jún 2013

@cairka Podľa toho, čo ste napísali, jedná sa o klasické pomočenie „zaneprázdneného dieťaťa“. Deti sa počas hry zabudnú – nechcú prerušiť hru. Potom už nestihnú ísť na WC a pomočia sa.
Pokiaľ sa dieťa nepomočí pri smiechu, výskoku a podobne, nejde o problém, ale len prechodný stav.
Odporúčam vám začať pravidelný režim močenia. To znamená, že každé dve hodiny poslať dieťa na záchod cikať. Verím, že behom 2-3 mesiacov sa podarí denné pomočenie odstrániť.

24. jún 2013

@bashka Určite nie je problém v zlej výchove.... To, že jedna dcéra skôr, druhá neskôr – určite sú odlišné aj v iných veciach...
Ja pre pani učiteľky, pokiaľ týrajú dieťa a rodičov, píšem nález s formulkou, ktorá doteraz vždy zabrala – pani učiteľka prestala „mlieť“
„Pomočovanie dieťaťa počas spánku – v noci ako aj počas poobedného spánku je do 5 rokov fyziologické.“
Pomočovanie je potrebné začať riešiť tak, aby s nástupom do školy dieťa nebolo hendikepované – výlety, škola v prírode a podobne. Ja odporúčam minimalne 6 mesiacov pred nástupom do školy.
Čo sa týka posledného pitia – 2 hodiny pred spánkom. Len na okraj – neviem, či by malo dieťa v 5 rokoch ísť spať o 21 hod.... V tomto veku dieťa potrebuje neprerušovaný spánok aspoň 9-10hod.

24. jún 2013

@mudr. Andrea Černianska, MPH Dobrý deň mám 4-ročnú dcérku a zrušili sme pred 8 dnami nočné plienky. Bohužial každé ráno mokrá postel. Skúsila som ju dávať aj v noci cikať v polospánku ale ona sa ani za svet nevyciká. Jej vôbec nevadí spať v pocikanom pyžamku vôbec sa na to nezobudí. Pediatrička nám povedala že máme nočné odplienkovanie riešiť pred tým ako sa nám má v auguste narodiť druhé dieťatko.... Poraďte mi čo robiť mám to vôbec riešiť alebo to pocikávanie prejde samo ? ďakujem

24. jún 2013

Dakujem, no ja by som bola celkom rada keby zaspala o 7mej, ocivodne uz od mala potrebuje menej spanku, aj ked vstava o 6 rano skor proste nezaspi...v posteli je od cca 7.30...no jo, tak skusim este pockat teda chvilu...inak odporuca sa davat plienky, alebo asi skor nie, ze? Len ked uz mesiac dennodenne periem, malá sa v noci nezobudi na to, ze ej pocikana a spi tak az do rana...prestane ma to bavit a vratime sa k plienke..potom o par mesiacov vyskusame zase...

24. jún 2013

a tak isto ako luciarichard, ked ju v noci zobudime a dame na zachod nikdy sa nevycika...

24. jún 2013

@pne54 Dobry den, rada by som sa spytala par otazok - ziadne pitie po 17tej hodine - plati pre dieta, ktore ide spat o kolkej cca hodine? Resp. kolko hodin pred spankom by uz dieta radsej pit nemalo?
Moja dalsia otazka je - davanie plienky na noc. Viem, ze sa to neodporuca. Zatial to robime tak, ze ked zaspi, potom mu plienku dame. Samozrejme sme uz skusali viackrat ze mu nedame, zakazdym teda bola postel pocikana. Nestaci mat nahradne plachty, lebo neraz spi tak (cestuje po posteli), ze pocika aj paplon, podusku... a zase mat nahradne paplony a podusky kazdy den jednu, kym za dazda uschne nejaka oprata pocikana... nie je v nasich silach mat tolko paplonov :( proste som na nic lepsie zatial nedosla. Preco sa neodporuca na noc plienka? psychologicky efekt? Viem, ze to syn nerobi naschval, ze by sa pocikal. Nezabralo nam ani to, ze ho zobudit a dat vycikat, on spi strasne tvrdym spankom a ked ho niekto budi, je dost agresivny a rozhodne nespolupracuje.
Tretia otazka - moze mat (zatial este) zuzena predkozka podiel na nocnom pomocovani? Pocula som, ze treba, aby syn absolvoval to pretiahnutie predkozky, pricom som skor zastanca toho, ze to polavi samo casom, aj teda to casom naozaj samo stale lepsie povoluje a uz len troska chyba, aby to slo uplne stiahnut. jednoducho, ma predkozka s tymto suvis? Nezbadala som zatial ziadne problemy s nou, cez den syn normalne moci atd...

24. jún 2013

este som chcela dodat, ze na pocikany pocit sa mi vobec nezobudi, spi v mokrom...

24. jún 2013

moj syn ma 4 a polroka...od 2 a polroka je cez den bez plienok ale v noci stale pustame skoro kazdu noc((pocas obednajsieho spanku v skole sa nepocikava...spi tak tvrdo ze dcerka place a sa nezobudi ked sme skusali dat na wc bol vspanku mrncal a vobec nereagoval ze co ponom chceme...obcas sa mu podari nad ranom zaseptat nam ze chce ist cikat...ale kakat aj opolnoci na wc...cikat to nie.,...

24. jún 2013

@pne54 dobrý den,Moja dcera má 8 rokov.Do 5roku sa jej asi raz za mesiac stalo,že sa mi pocikala do postele,potom to skončilo.Dnes ,ale prišla,zamnou stým ,že má mokrú postel,po pauze ktorú mala asi 3roky sa jej to stalo opäť.Pred asi 2týždnami sme boli u urologa kôli zlému vysledku zo sterilného moča,moč bol robený preventívne.U lekára bolo všetko v poriadku arobený bol aj ultrazvuk obličiek.Tak si myslím,že by to malo byť z tej stránky v poriadku,neviem čo si mám myslieť.dakujem za radu

25. jún 2013

@luciarichard Pokiaľ máte posteľ vždy mokrú, asi ešte nedozrel čas na to, aby ste zrušili plienky. Ono to nie je o rozhodnutí rodičov, či odporúčania dobreho termínu. Odložiť plienky je dobré vtedy, keď máte určitý čas suchú plienku počas noci. Inak to nemá význam, skôr týranie dieťaťa ako aj rodičov..... Ja by som asi nectlačila na „pílu“.... Nechajte zatial plienky, upravte pitný režim a uvidíte ako sa situácia vyvinie.

25. jún 2013

@bashka Dieťa v tomto veku má tak hlboký spánok, že sa neprebudí, je to prirodzené. Potrebné je zmeniť pitný režim, klásť dôraz na vycikanie sa pred spánkom – môže ísť aj 2-3x. Ideálne, aby sa v noci vytvorilo málo moču, aby sa močový mechúr nenaplnil. Keď bude plný, dieťa sa pociká, určite nevie zabezpečiť, aby sa na pocit plného močového mechúra zobudilo.

25. jún 2013

@sjuzocka Pitie posledne by malo byť 2 hodiny pred zaspaním. Už pred tým by malo byť obmedzovanie tekutín, maximálne denné množstvo tekutín by malo byť do 16-tej hodiny.

Nenapisali ste vek syna :( ťažko preto hodnotiť plienky....... Nedavanie plienok je efekt spätnej väzby – dieťa si uvedomí, že je mokre, následne vie, ktorý sval uvolnilo – pri vyprázdňovaní močového mechúra. Je potrebné zabezpečiť, aby sa do mechúra vytvorili málo tekutín nanoc – obmedzovanie tekutín, a aby pred nocou bol mechúr prázdny – uplne vymočenia sa pred spánkom – po sediačky.

Zúžená predkožka – môže spôsobovať, že sa ťažšie vymočí, ostáva mu moč v mechúri (nedokáže úplne vyprázdniť mechúr), či cez den nemusí robiť problé, ale v noci áno. Neviem koľko ma syn rokov, ale čakať po 3 roku života, že sa ta „samo“ upraví, asi nie je to ideálne.

25. jún 2013

@fidka79 Nechajte syna pokojne spať. Nenoste ho na záchod..... Skúste mu dať klasické bavlnené plienky, niekedy tieto nepohodlné plienky pomôžu k urýchlenie procesu. Obmedzte tekutiny, trvajte na vymočení sa tesne pred spánkom.... Máte čas a váš syn tiež, aby sa od plienok odučil. Verím, že postupne bude plienka suchá a nakoniec ich nebude potrebovať...

25. jún 2013

@ematko29 V tomto prípade je dôležité vylúčiť infekciu močových ciest. Neviem, prečo vás poslali na urológiu a nie detskú nefrológiu... Infekciami a sekunárdnou enurézou – pomočovanie, ktoré sa vyskytne po suchom období- sa zaoberáme skôr my nefrológovia.

Pokiaľ má dcéra nález v moči je potrebné ju preliečiť. Uvedené problémy môžu súvisieť s infekciou v močových cestách. Ak bude problém pretrvávať odporúčam navštíviť detského nefrológa.

25. jún 2013

Dobry den, pani doktorka! Moja dcerka ma 4 roky a 2m, takmer kazdu noc sa pocika a ani sa neprecitne na to, ze je pocikana, snazim sa ju vzdy dat v spanku vycikat, ked idem ja do postele /cca 22-23tou hod/ a este raz v noci, no stane sa, ze pokym k nej pridem uz je pocikana, pekne sa sice zakazdym vycika, ked ju dam, no mokre plachty a perin periem skoro denne :( na moje avizo som zacala hrbu vysetreni, nakolko ma dcerka problem aj kludnym spankom /vykrikuje casto nezmysly, nie je jej rozumiet, len vykriky bujare/, pediatricka vysetrila moc, aj zlep zo stolice, bolo to v poriadku, o mesiac bude brat aj krv na mineraly a cukor, neurologicka nam po vysetreni eeg mozgu povedala, ze je tam "nejake spomalenie", no budeme ho este raz absolvovat, cize mozno to je pricina jej pocikavania, co si myslite vy? zajtra ideme na sono obliciek a v auguste planovane vysetrenie u nefrologa a je vedena aj u psychologa, no od neho nemame ziadne stanovisko, nakolko sa vyjadri az po vykonani ostatnych vysetreni...je mozne, ze tu zaposobila aj genetika? pretoze ja ako dieta som mala problem s mocovymi cestami, caste zapaly a obcasne pomocovanie a taktiez namesacna do cca 10 rokov...Samozrejme dbam na to, aby 1-2 hod pred spanim nepila, ale tiez si nemyslim, ze po 17tej nic, hlavne v letnom obdobi, ked deti cca do 19tej vonku/niektore aj dlhsie/ no my sa uz pomaly ukladame na spanok, cize o tej 20:30 uz spinkaju...dakujem za precitanie mojej spravy a samozrejme aj vyjadrenie vazho nazoru

25. jún 2013

@pne54 Dobrý deň pani doktorka! Synček takmer pred rokom (vtedy 2,5 ročný) prekonal akútny hnisavý zápal obličiek sposobený E.Coli. Odvtedy cez deň ucvrkáva - je pravda, že na cikanie nikdy nemá čas 🙂, pociká sa väčšinou aj cez obedný spánok a v noci bol suchý 4x. Výsledky moču aj sono sú v poriadku. Máva problémy s vyprázdňovaním - stolicou, po zápchach má totiž strach, že ho to bude bolieť ☹ Chcem sa opýtať, či môže posilneniu močového mechúra pomôcť skákanie na trampolíne? Po dni strávenom na trampolíne u známych bol 2 noci suchý aj keď tesne pred spaním vypil mliečko... neviem, či to bola náhoda, alebo na tom skákaní niečo bude.

25. jún 2013

@pne54 Dakujem,velmi pekne 🙂

25. jún 2013

@aniellik3 Podla toho, čo ste napísali, je viac vecí, ktoré môžu súvisieť s pomočovaním. Rodinna predispozícia, nočný des.... Kedže je stale mokrá, ja by som asi riešila situáciu plienkami... nemá význam, aby ste trapili dieťa a aj seba.... 4 roky, nie je ešte tak veľa, aby ste museli tvrdo spávať bez plienok. Doriešila by som všetky vyšetrenia, riešila by som pitný režim..... Keď bude mať suchú plienku par týždnov, možete plienky vynechať....

25. jún 2013

@nenocka Skôr si myslím, že to bola náhoda, neviem si predstaviť mechanizmus, ako by sa za jeden den mohli posilniť svaly.... Denne ucvrkávanie som dnes už riešila – každé 2 hodiny ho pošlite vycikať, nenechávajte to na neho. Po čase si zvykne chodiť aj sám..... Pokiaľ by mal únik moču pri smiechu, vyskoku a podobne, treba urologické vyšetrenie.
Stolica – zariaďte aby mal stolicu mäkkú a pravidelnú..... postupne ustúpi strach a bude mať stolicu pravidelne.

25. jún 2013

@pne54 ďakujem za odpoveď. snažím sa, aby mal stolicu v pohode, ale on proste potrebu zadržiava 😖 cikať ho posielam, už si pripadám ako stíhačka...

25. jún 2013

@pne54 syn ma takmer 5 rokov (o tri mesiace...).. tak teraz neviem, ako to riesit... zda sa,ze vymocenie pred spanim samo o sebe nestaci. niekedy je po noci suchy, zväcsa vsak nie. Casto si vsak tesne pred spanim vypyta trosku vody na pitie - mozem mu davat? Celkovo vypije cez den dost malo :( a aj tak sa v noci skoro vzdy pocika. sem tam chodi za nami do postele a potom ked je bez plienky sa mozeme tesit, ze schytaju aj nase periny. Inak plienku samozrejme sam od seba nechce.

25. jún 2013

@pne54 dakujeme...mocit chodi vzdy pred spanim trvame natom,plus sa snazime aspon hodinku pred spanim nedavat ziadne tekutiny..ako zacalo leto teplo,spava bez plienok s nepremokavou plachtou..tak hadam do konca leta o zmakneme)))

25. jún 2013

@pne54 Pani doktorka, Syn bude mat uz 8 rokov a este nemal suchu plienku. Zistila som, ze potrebuje chodit na zachod o pol noci, medzi 2-3 rano a 6rano. Vstava okolo 6:45, tak my sme uz zlyhali, ze ho budeme budit 3 krat za noc. Ja som drasticke doteraz nepodnikala, lebo sama som sa pomocovala az do 10 rokov a manzel tiez...takze gentika nas dostala z oboch stran. neexistuje ale nejaky liek, aby nemal taku potrebu chodit tak casto na zachod? S pitnym rezimom je to tazke,lebo ma tenisove treningy aj do 6 vecer a veceru ma v tie dni az o 19hod, tym padom sa urcite napije o 19:30. Mame ist lekarke, alebo mame ho budit, alebo co mam robit? Dakujem. (pred spanim chodi vzdy na zachod sam)

26. jún 2013

@sjuzocka zašla by som za detským nefrológom. Keďže má syn 5 rokov, je na mieste vyšetrenie nefrológom. Možno stačí zmeniť pitné návyky.... Možno patrí do skupiny detí, ktoré vytvárajú viac moču počas noci, preto sa pomočia. Nefrológ zváži, či nepomôže liek, kotrý zabezpečí tvorbu menšieho množstva moču.

26. jún 2013

@digysa V prvom rade sa musite rozhodnut, ze to chcete riesit. Pokiaľ nie ste uplne rozhodnutí, nebudete ochotní byť "drastickí". Problem po treningoch je aktuálny u viac deti.... Tam je dôležité, aby pili pred a počas treningu, potom pitie doma, nie je nutné. Dieťa ma v noci spať, nemá čo chodiť cikať na záchod. Neviem sa z údajov, ktoré ste napísali vyjadriť k tomu, či sa mu vytvára veľa moču, alebo je to zly pitný režim. Na to je potrebné vyplniť pitnú mikčnú kartu. S ňou navštíviť detského nefrológa. Ten zváži čo môžeťe robiť pre syna, aby sa zbavil nočného močenia...... Lieky samozrejme existujú, aj ja ich ordinujem, ale pred tým musím dieťa vyšetriť.

26. jún 2013

Dobrý deň,dcérka má 6 rokov a posledný rok sa v noci pocikáva,dovtedy to bolo všetko v poriadku od plienky bola od 3-tieho roku.Je pravda že pije veľa tekutín ale stále je smädná,bola vyšetrená aj urologom aj nefrologom.Mala nasadenú liečbu spray do nosa ale po 2 hej dávke /1 strek do nosa/ začala zvracať.Zvracanie pretrvávalo dlho tak sme zašli k lekárke tá jejpichla glukozu a ked sme prišli domov malá sa začala sťažovať na bolesť na hrudi a ťažko sa jej dýchalo,nato ju začalo vykrúcať nohy,ruky ako krče a dostala sa do bezvedomia,príčinou mohol byť ten spray?Teraz jej dávam na noc plienky vypisuje ich urolog,niekedy v noci plienku musím aj meniť,v noci sa prebúdza nato že je smädná,ako mám dalej postupovať.Dakujem

26. jún 2013

@pne54 Dakujem. A nie je niekte na itnernete dostupna mikcna karta? Ja pisem z USA...

26. jún 2013

@atelra V tomto prípade je potrebné nefrologické vyšetrenie. Nie je normálne aby dieťa pilo počas noci. Môže to byť zlozvyk, ale aj prejav ochorenia. Je potrebné dieťa vyšetriť, zistiť príčinu. Následne je možné riešiť váš problém.

Spray do nosa? Len neviem čo obsahoval. Ak to bol adiuretin, mohol vyvolať kŕče, ale len v tom prípade, ak dcéra nedodržala po nastriekaní lieku do nosa obmedzenie tekutín.

27. jún 2013

@digysa Pitnú a mikčnú kartu nájdete na www.suchapostielka.sk aj s návodom (v sekcii odborná verejnosť- materiály na stiahnutie).

27. jún 2013

Dakujem za odpoved,vyšetrenia sme mali robené aj v nefro.poradni nič sa tam nezistilo,Brala spray Minirin aer nao 3 krát vstrek do nosa.Tak to predpísal lekár urolog,v lekárni ma upozornili že to je veľká dávka že to nesmiem dať tri krát,ja som dávala 1 strek pred spaním a vtedy sme hodinu pred a celú noc nedávali piť ako to bolo uvedené v letáku pri spray.Robili jej aj USG obličiek a močového mechúra,obličky v poriadku aj nadobličky,Postmikčné rezidum:27 ml.Mala robené aj EEG vyš. aj to je v poriadku.Nasadili nám lieky zas urolog Mictonetten 1 tabletu večer ale ja sa jej ju bojím dať po tejto skúsenosti.Smutné je natom to že lekári sa mi k tomu nechcú ani poriadne vyjadriť.Dakujem

27. jún 2013

@atelra Musíte si najsť lekára, ktorému budete veriť a keď vám naordinuje liek, budete ho aj dávať.... mne je velmi ťazko vyjadriť sa podľa popisu, čo by som navrhla ja......
Pokiaľ má rodič strach davat liek doma, je možné dieťa prijať na 2 dni do nemocnice a dávať prvé dávky lieku pod dohľadom zdravotníckeho personálu.

27. jún 2013

@pne54 Dakujem za radu,asi budem musieť naozaj vyhladať neakého odborníka,nie ako pána doktora ktorý dieťaťu naordinoval dávkovanie lieku čo ohrozilo jej zdravie./myslím tým to dávkovanie spreyu 3 krát denne/a preto mám strach od neho podávať aj dalšie lieky.Ešte raz Vám Dakujem,s pozdravom Arlet

27. jún 2013

@pne54 prosim Vas, nemoze nocne pocikavanie suvisiet aj s centralnou tonusovou poruchou (zmiesanou)? Maly bude mat v auguste 4 roky, je predcasniak, k nefrologovi chodime od narodenia, kvoli tomu pocikavaniu nas este nechce vyradit a ze ak to do oktobra neprejde, da mu uz lieky. :-O mne sa predstava dalsich liekov nepaci, pretoze uz teraz berie toho dost.

28. jún 2013

@pink_lady Pocikávanie môže súvisieť s tonusoou poruchou – neskoršie vyzrievanie. Dôležitý je údaj, či pomočovaie je len v noci, či sa nepociká počas smiechu, výskoku a podobne....

Do 5 rokov života môžete kludne čakať, že dieťa „dozreje“ a pomočovanie ustúpi. Skúste počas toho ovplyvniť pitný režim, možno budete úspešný. Ak však bude pomočovanie pretrvávať aj po 5 rokoch, je to potrebné riešiť aj medikamentózne.

28. jún 2013

Dobry deň,ja som mala problemy so synom až do puberty kvoli nočnemu pomočovanie,prešli sme všetkymi vyšetreniami,vratane psychologickeho,všetko bolo v poriadku...vraj tvrdy spanok. No teraz pri malej mam obavy že nas čaka to iste,spí celú noc ako medveď🙂 večerne mlieko sme vynechali,tekutiny obmedzili večer,vycika sa pred spankom taktiež do pol noci ja dam vycikať,no ona sa vobec neprebudí ale vycika sa,a ráno vstava a plienka počúrana...keďze sme už tym prešli a viem čo nas čaka fakt mam obavy že sa to bude opakovat. Je skoro robiť taketo uzavery? Je ešte mala? Má 2,5 roka...ďakujem za odpoveď

29. jún 2013

@pne54 dobrý deň, náš starší mal práve 5 rokov a stále sa v noci pocikáva. mali sme obdobie, že mal suché noci, ale jedine, ak sme ho dali 1x okolo 22.00 vycikať. pred vyše mesiacom som zrušila plienky a začala tréning - upravený pitný režim (naposledy sa napije okolo pol šiestej, aj to nie veľa, ciká tesne pred spaním pred ôsmou), motivujeme nálepkami a pod... zatiaľ teda bez výsledku. dokáže mať aj tri noci suché za sebou, ale iba ak ho dám min.1x vycikať. niekedy ešte aj napriek tomu je do rána pocikaný. moč mu odobral pediater, keď mal 4,5 - len pre istotu, no ten bol OK. chystám sa fungovať s upraveným pitným režimom ešte cca mesiac, ak sa nič nezmení, pôjdeme na nefrologiiu (keďže sme z BA, pravdepodobne na Kramáre 🙂 ). moja otázka - má význam ešte ten mesiac to skúšať, je šanca, že sa niečo zmení? alebo si tú nefrologiu môžeme naplánovať kľudne aj zajtra?

1. júl 2013

Pekny den,
vyšetrenie u nefrológa treba planovať minimalne mesiac dopredu - objednat sa.... Určite pokračujte v pitnom režime a motivácii. NIkdy nenastane okamžite úplne sucho - všetkych 7 dní v týždni. Boj o suchú postel je beh na dlhú trať, musíte byť trpezliví a syna povzbudzovať.....

2. júl 2013

@daniela232
Nechajte malu žiť v pokoji a neriešte nič kým nebude mat 5 rokov.... Každé dieťa je iné, chlapci sú na tom s pomočovaním horšie ako dievčatá. Malú nedávajte cikať v noci, nechajte jej plienku. Vek 2,5 roka je ešte nedostatočný na to, aby ste začali s riešením nočného močenia.

2. júl 2013

Ok🙂 ďakujem pekne za odpoveď,no určite ju nestresujem,ani jej o tom nič nehovorin,a plienka na noc samozrejmosť,išlo iba o tie moje obavy...ešte raz vďaka,pekny deň🙂

2. júl 2013

@pne54 ďakujem za odpoveď 🙂

2. júl 2013

Začni písať komentár...

Odošli