pr_clanok
2. aug 2023
52 

Nový školský rok - Čo je dobré vedieť pred výberom batoha pre dieťa?

Nielen prváčikovia už postupne cítia to chvenie pred nástupom do školy. Deti sa tešia na kolektív a nové zážitky. Rodičia sa tešia o niečo menej, keďže ich čaká nákup školských pomôcok. Základnou časťou školskej výbavy je batoh. Vstup do nového školského roka vám uľahčia naše rady pre výber batoha do školy.

Je lepšia aktovka alebo batoh do školy?

Možno si niektorí z vás ešte spomínajú na obrovské a hlavne ťažké aktovky z minulosti. Dnešné aktovky a batohy sú už úplne o niečom inom. Výrobcovia myslia na ergonómiu a snažia sa vyrábať odľahčené tašky. V zásade sa nedá povedať, či je lepšia aktovka, alebo batoh. Aktovka má výhodu v prehľadnosti, keďže pevná konštrukcia udržuje veci uložené vo vnútri organizované. Na druhej strane je aktovka o niečo ťažšia ako batoh, čo po naplnení môže znamenať zásadný problém. Z tohto hľadiska je iste lepší batoh. Samozrejme, že ani batoh nemusí byť výhra, ak správne nevyberiete.

Nový školský rok - Čo je dobré vedieť pred výberom batoha pre dieťa?

Využi 20 % zľavu na celý sortiment

Materiál a hmotnosť batoha do školy

Od materiálu, z ktorého je batoh vyrobený, závisí jeho hmotnosť. Veľmi ľahké sú batohy do školy vyrobené z polyesteru a syntetických prímesí. Niekedy je povrch textilu vo vnútri batoha ošetrený proti vlhkosti, čo je výhodou počas dažďa. Polyester je mechanicky odolný materiál, ktorý vydrží aj oškretie. Dobre sa udržiava a nemení tvar. Výrobcovia zväčša u materiálu uvádzajú spôsob jeho čistenia. Čas vám ušetrí povrch batoha, ktorý sa dá čistiť vlhkou handričkou. Pri kúpe si všímajte prešívanie, pretože batoh musí vydržať veľkú hmotnosť učebníc a iných školských pomôcok. Dávajte si pozor na preťaženie. Podľa pediatrov nemá dieťa na chrbte nosiť viac ako 10 % svojej váhy. Ľahučké batohy z kvalitných materiálov má v ponuke internetový obchod CCC. Nájdite si čas preklikať stránky CCC alebo navštívte jednu z predajní CCC.

Tvar batoha do školy a popruhy

Pri nosení batoha je veľmi dôležité, aký tvar batoh má. Keď veľmi prečnieva cez chrbát dieťaťa, bráni mu v pohybe. Overte si či má batoh do školy spevnenú zadnú časť. Zadná časť batoha musí kopírovať krivky chrbtice – v hornej časti je rovnejšia a v bedrovej prehnutá. Takto ergonomicky tvarovaný batoh nenarúša držanie tela. Ak dieťa vplyvom nosenia batoha chodí skrivené, začne cítiť bolesti chrbta i hlavy, dieťa sa cíti unavené a podráždené. Nemenej dôležité sú popruhy na batohu. Príliš tenké popruhy sa budú zarezávať do ramien. Ideálna šírka popruhov je nad 4 cm. Mäkké, polstrované popruhy sú na nosenie najpohodlnejšie. Popruhy sa musia dať dĺžkovo nastaviť. Praktické je, keď má batoh v hornej časti uško, za ktoré ho dieťa môže chytiť do rúk alebo zavesiť do skrinky.

Nový školský rok - Čo je dobré vedieť pred výberom batoha pre dieťa?

Detaily batoha do školy a jeho dizajn

Nenechajte sa na prvý pohľad zlákať pekným dizajnom. Je zrejmé, že deti budú chcieť farebne atraktívnu tašku. Zaručene ich očaria pestré farby, logo známej značky alebo motív obľúbenej seriálovej postavičky. Snažte sa nájsť kompromis medzi pekným vzhľadom a praktickým usporiadaním priečinkov v batohu. Čím viac priečinkov batoh má, tým prehľadnejšie bude usporiadanie uložených pomôcok. Väčšie deti nosia so sebou do školy aj notebook. V tomto prípade sa sústreďte na výber batoha s priečinkom na počítač. Priečinky by nemali byť len vo vnútri. Na drobnosti dobre poslúžia vrecúška v prednej časti batoha a sieťka na uloženie fľaše s vodou z bočnej strany. Ak nemá batoh reflexné prvky, dokúpte dieťaťu do výbavy reflexné pásiky alebo reflexný prívesok.


Zdroj fotografií: CCC

Začni písať komentár...

Odošli