icon
avatar
pr_clanok
30. nov 2015
1609 

Pravda o kokosovom oleji, ktorú sa dočítate len u nás.

Určite ste už počuli o kokosovom oleji ako zázračnej potravine. Ale je naozaj taký jedinečný ako o ňom všetci píšu? Máte pochybnosti?

Mnohé stránky a hlavne predajcovia sa snažia svoje produkty čo najviac spropagovať a predať hlavne čo najviac. Píšu: ,,Nahraďte všetky oleje kokosovým olejom. Aplikujte ho na pleť. Doprajte si jednu lyžicu nalačno. Varte na ňom všetky potraviny atď.”Ale je naozaj potrebné ho používať až v takom nadmernom množstve a vylúčiť všetky ostatné oleje?

Všetkého veľa škodí. Je potrebné jesť striedmo a používať rôzne suroviny, pretože každá ingrediencia, každý olej obsahuje iné látky, vitamíny a minerály.  Odborníci na výživu radia nahradiť maslo a iné tuky 2 lyžicami kokosového oleja denne.

Vo všeobecnosti oleje môžeme rozdeliť na rafinované a nerafinované, ale aj panenské, bio organické alebo kosher.

Žijeme v takej dobe, že mäso je buď napúšťané vodou, alebo obsahuje neprimerané množstvo hormónov a antibiotík. Rastliny sú pestované na pesticídoch a iných chemikáliách. Mnohé probiotické jogurty na pultoch obsahujú probiotiká len v minimálnych množstvách. Výživové doplnky obsahujú niekedy viacej chemikálií, ktoré nám škodia ako samotných výživných látok. Nehovoriac o cenách jednotlivých komodít.  Jediná možnosť ako nás len trošku ochrániť je siahnuť po drahších organických a kosher produktoch.

Kosher produkty musia byť v súlade so židovským právom. Od výroby po ingrediencie. Tieto certifikáty sú dôležité najmä pre židovskú spoločnosť, lebo ich uisťujú o čistote a kvalite potravín a spracovania.

Organické produkty označované BIO, vrátane olejov, sú pestované v organickom poľnohospodárstve a sú prísne kontrolované inštitúciami. Viac na túto tému sa dočítate v ďalšom článku o ekologickom poľnohospodárstve.

Nerafinované oleje môžu byť prečisťované  a upravované rôznymi procesmi napríklad zahrievaním na vysokú teplotu alebo na nižšie teploty (panenské oleje), destiláciou, neutralizáciou, bielením a pridávaním prezervatívov. Niektoré procesy znižujú kvalitu oleja. Kvalitné panenské oleje sa nemôžu pri refinácií zahriať na vysokú teplotu a môžu byť upravované len mechanicky bez prídavných látok.

Rafinované oleje sú určené na varenie a vyprážanie. Na priamu konzumáciu napríklad ako náhrada masla sú panenské oleje vhodnejšie.

Zoznam najlepších olejov, ktoré vaše telo potrebuje a ktoré by ste mali zaradiť do svojho jedálnička v primeranom množstve: kokosový olej, avokádový olej, orechový olej alebo orechy, sézamový olej alebo sézamové semiačka a olivový olej.

Prečo je kokosový olej na zozname najlepších olejov?

Kokosový olej je jediný olej so strednými reťazcami, ktorý obsahuje kyselinu laurovú vo vysokom množstve. Preto patrí medzi TOP päťku olejov medzi olejmi.  Obsahuje kyselinu laurová s podielom 50,6%, ktorá zabíja baktérie, vírusy, huby, mykózy ale aj kandidu. Po jeho konzumácií sa v tele začne tvoriť monolaurín. Monolaurín spolu s kyselinou laurovou dokážu zabíjať aj baktérie ako zlatý stafylokok. Ďalšia významná látka je kyselina kaprylová. Podobne ako kyselina laurová zabíja mykotické infekcie a hlavne kandidu. Pri každodennej konzumácií dochádza k jej úhynu v tráviacom trakte.

Ďalšie pozitívne účinky: · kokosový olej pomáha pri chudnutí a pri detoxikácií (v prípade, že kokosový olej používate ako náhradu iných tukov) · je vhodný na pleť a vlasy · upravuje hladinu cholesterolu · chráni srdce a cievy

Kokosový olej nie je všeliek, dokonca ani liek, ale superpotravina so širokým  záberom využitia. Ostatné oleje na tomto zozname najlepších olejov nie sú o nič horšie. Každý z nich je iní a každý z nich má nespočetne veľa benefitov pre zdravie. Viac o ostatných olejoch sa dočítate v ďalšom článku

Začni písať komentár...

sticker
Odošli