pr_clanok
28. máj 2018
568 

Prevencia pred rotavírusmi - bez plaču, bez ihly

Rotavírusy postihujú najmä deti od šesť mesiacov do piatich rokov veku.

V tomto vekovom rozmedzí zažije nepríjemnú rotavírusovú infekciu do 95 % z nich. Ani prísna hygiena nemusí byť niekedy účinná, keďže vírus je veľmi odolný. Veľmi ľahko sa šíria – pôvodca nákazy pretrváva na povrchoch predmetov, napr. hračkách, kľučkách, prebaľovacích stoloch, z dlaní ju prenesiete na dieťa aj pohladením.

Nebezpečný je rýchly nástup a ťažký priebeh ochorenia, pretože najmä malým deťom hrozí rýchle odvodnenie. Mnohé prípady vyžadujú hospitalizáciu. Ak by sa dehydratácia nezachytila včas, hrozí dokonca poškodenie obličiek alebo mozgu. Je známe, že malé deti sú infekciami ohrozené najviac.

Ako sa pred rotavírusmi brániť? Očkovaním. Vykonáva sa na žiadosť rodiča v prvých šiestich mesiacoch života.

 „Keďže očkovanie proti rotavírusom nie je na Slovensku zaradené medzi povinné očkovanie, mnohí rodičia zvažujú, či majú dať svoje dieťa zaočkovať. Neuvedomujú si však, že ak nezaočkujú svoje dieťa,  uľahčujú  rotavírusom cestu, aby sa dostali do telíčka a spôsobili mu nepríjemné ochorenie.  Práve u neočkovanej populácie detí sa vírusy ľahko a rýchlo šíria a mnohé z detí končia v nemocničnom zariadení. Prvá infekcia prebieha vždy dramatickejšie. Rotavírusy pretrvávajú v stolici detí ešte niekoľko dní po odznení príznakov a tak aj zdanlivo vyliečené deti sú zdrojom infekcie pre svojich kamarátov,“hovorí  doc. MUDr. Katarína Holečková, PhD., Klinika infektológie a geografickej medicíny LF SZU a UN Bratislava.

Príbehy mamičiek

Vedieť to skôr, nemocnici sa vyhneme - príbeh Evy

„Obom svojim deťom, ktoré majú medzi sebou len dvojročný rozdiel, som sa rozhodla dať len povinné očkovania. Informácie o rotavírusoch a iných nepovinných očkovaniach som s  prehľadom odignorovala. Bola som presvedčená, že nás sa jednoducho rotavírusy netýkajú a ak áno, tak to určite hravo zvládneme. Ale aby som to nemala jednoduché, tak rotavírusy dostali obidve moje deti naraz s odstupom pár dní. V jeden deň hospitalizovali dvojročnú dcéru a po víkende aj štvorročného syna. Všetko to začalo ako bežná nevoľnosť. Zvracanie a únava. Potom začali hnačky, vodnaté a zapáchajúce (vtedy som ešte netušila, že sú to rotavírusy). Do nemocnice nás prijali na základe zlých výsledkov po vyšetrení moču. Prítomnosť rotavírusov  v stolici potvrdili testy až na druhý deň. Izolovali nás od ostatných. Prvé tri dni boli veľmi ťažké, dcéra mala silné kŕče v bruchu a odmietala jesť. Až vtedy som začala zisťovať informácie o rotavírusoch  - začala som si študovať materiály, žiaľ, už bolo neskoro. Ľutovala som, že som deti nedala zaočkovať, určite by ochorenie malo ľahší priebeh. Našťastie, ďalšia liečba nevyžadovala špeciálnu starostlivosť, len odpočinok, dostatok tekutín aj v podobe infúzií.“

Príbeh mamičky Zuzany

„Z pozície matky sa vždy rozhodujem v otázkach zdravia niekoľkými spôsobmi: niekedy racionálne, niekedy emotívne, a niekedy intuitívne. Najviac však vsádzam na racionálnu stránku. Nebojím sa očkovaní, pretože viem, že za posledných dvesto rokov boli okrem vojen a prírodných katastrof najčastejšou príčinou smrti infekčné choroby."

Popri nespochybniteľných povinných očkovaniach sa na vás z každej strany valia aj tie nepovinné. Ako, na základe čoho sa však rozhodnúť? Spoliehať sa na radu pediatra? Alebo dať na rady ostatných mamičiek, ktoré horlivo zdieľajú svoje názory na každom webe a v každej diskusii? Uveriť fámam, že každé očkovanie má aj vedľajšie účinky?

„Pediatrička mi toto očkovanie odporučila s dodatkom, že ak príde k infekcii, jej priebeh bude oveľa miernejší. Ocitnúť sa s dojčaťom na infúziách v nemocnici pre dehydratáciu z hnačiek, vracania a horúčky podľa mňa nie je nič príjemné. Dôležitým faktorom bol aj spôsob podania. Nešlo totiž o injekčnú formu, ale o perorálne kvapky, čo ocenila najmä moja vtedy trojmesačná dcéra. Druhú dávku dostala po 4 týždňoch.  Výsledok prišiel, keď sa dcéra dostala prvýkrát do detského kolektívu v jej troch rokoch. Nepríjemné  vírusové ochorenie totiž postihlo  tretinu jej kolektívu a značná časť nezaočkovaných detí sa ocitla po hnačkách a vracaní na infekčnom oddelení.  Moja dcéra však vďaka očkovaniu mala len veľmi mierne príznaky. Ak by som sa mala rozhodnúť ešte raz, určite by som očkovanie absolvovala znova,“ uzatvára mamička.

Očkovanie sa má prednostne podať pred dosiahnutím veku 16 týždňov, musí sa ukončiť do veku 24 týždňov. V súčasnosti je zaujímavé vedieť o tzv. kvartálnom prefinancovaní vakcíny, kedy rodič dopláca len 10 €.

Informujte sa u svojho pediatra.

________________________

Dátum prípravy: máj  2018

Zinc SK/RVI/0001/18

Akékoľkovek otázky týkajúce sa príslušného ochorenia alebo spôsobu jeho liečby je potrebné konzultovať s ošetrujúcim lekárom. Kontakt pre prípad hlásenia nežiaducich účinkov: sk-safety@gsk.com

Článok podporený spoločnosťou GSK.