pr_clanok
20. mar 2017
601 

Romeo a Júlia – Tak ako včera... (ne)zabúdame na minulosť?

Nadčasovú drámu s tragickým koncom z pera dramatika Williama Shakespeara o znepriatelených rodinách a láske, ktorá môže mať mnoho podôb, pozná každý. Sergej Sergejevič Prokofiev začal na titule pracovať v roku 1936 a napriek tomu, že balet mal premiéru až o dva roky neskôr, sa tento titul stal jedným z jeho najpopulárnejších diel. Prokofievov dramatický balet bol inšpiráciou pre mnohých choreografov a vďaka špecifickému hudobnému rukopisu je toto dielo úspešné nielen na scénach popredných divadiel, ale aj ako samostatné dielo symfonického charakteru. V Balete SND ho budete mať možnosť vidieť v úplne novej verzii mladej choreografky Natálie Horečnej.

Romeo a Júlia – Tak ako včera...

Môže existovať láska vo svete vojen a násilia? Čo je príčinou nedostatku ľudskosti a tolerancie? Nie je to naše ego, ktoré nás vedie nevidieť, nepočuť, necítiť? Otázky, ktoré ľudstvo rieši dnes, tak ako včera! Áno, aj takéto otázky si kládla choreografka v súvislosti s novou premiérou Romeo a Júlia – Tak ako včera... a rozhodla sa pretaviť nesmrteľný shakespearovský príbeh do súčasného kontextu. Tento fakt sa nevzťahuje len na pohybovú stránku diela, ale aj na nové hudobné uchopenie Prokofievovej partitúry. Jej novátorské divadelné videnie podporené hudobným naštudovaním Petra Breinera, scénou a kostýmami Christiane Achatzi Devos, nastoľuje nový dialóg o potrebe lásky v dnešnej dobe a absencii tolerancie, citu, ako aj neopakovateľnej vášne zo života. Informácie o diele sú prístupné aj na webovej stránke SND.

O choreografke Natálii Horečnej

Natália Horečná – meno, ktoré je v zahraničí známejšie ako doma. Rodáčka z Bratislavy a absolventka Tanečného konzervatória Evy Jaczovej v Bratislave sa hneď po absolvovaní štúdia rozhodla odísť do zahraničia. Tam jej kroky viedli na baletnú školu Hamburského baletu Johna Neumeiera, kde sa po roku stala sólistkou súboru. Po jej pôsobení v Scapino balete v Rotterdame sa vydala do Nederland Dance Theater, kde šesť rokov pôsobila pod krídlami svetoznámeho choreografa Jiřího Kyliána. V súčasnosti spolupracuje s prestížnymi baletnými súbormi, medzi ktoré patrí Viedenský štátny balet, Balet Helsinki, Monte Carlo Balet, Dánsky kráľovský balet alebo legendárny Nederland Dance Theater. Veľkolepý návrat domov, na scénu Baletu SND, sa jej podaril v minulej sezóne prostredníctvom svetovej premiéry titulu Slovenské tance – Životy svetiel na hudbu skladateľa Petra Breinera. Natália Horečná, ktorá tvorí v neoklasickom štýle, ktorý však sama označuje za „zemitejší a špinavší“, je ako choreografka na zahraničných scénach mimoriadne obľúbená. Svedčí o tom aj fakt, že v súčasnosti vytvorila viac ako tridsaťdva pôvodných baletných diel. Natália Horečná je laureátkou mnohých medzinárodných baletných súťaží. V roku 2014 dokonca vyhrala cenu Taglioni ako najlepšia mladá choreografka Európy, udelenú nadáciou Vladimíra Malakhova. Viac o choreografke sa dozviete na jej webovej stránke www.nataliahorecna.nl.

Inscenácia vzniká v koprodukcii Baletu Slovenského národného divadla a Fínskeho národného baletu v Helsinkách, kde mal titul mimoriadne úspešnú premiéru.

Premiéra baletu Romeo a Júlia – Tak ako včera... sa bude konať v piatok 13. mája v Sále opery a baletu v novej budove Slovenského národného divadla. Príďte, radi vás uvidíme.

Vstupenky si môžete zakúpiť on-line na stránke www.snd.sk alebo v našich pokladniciach. Pokiaľ uprednostňujete rezerváciu, je vám k dispozícii telefónne číslo +421 2 204 72 289 alebo e-mail rezervacie@snd.sk