pr_clanok
27. máj 2024
25 

Rýchly sprievodca nemocničnými lôžkami a posteľami

Nemočničné lôžka sú neoddeliteľnou súčasťou nemocnice či iného zdravotníckeho zariadenia. Nájdeme ich aj v niektorých domovoch sociálnych služieb, rehabilitačných centrách a pod. Na trhu je mnoho druhov manuálnych a elektrických postelí. Ten-ktorý typ má unikátne vlastnosti a rôzne benefity.

Sme si vedomí, že výber nemocničného lôžka (či už doma alebo pre nemocnicu) môže byť náročné, keďže je nevyhnutné zvážiť všetky aspekty a potreby klientov, ktorí ho budú využívať, ako aj personálu/opatrovateľov, ktorí sa o ľudí na lôžku budú starať.

V tomto článku vám prinášame prehľad (nemocničných) postelí, ako aj nami overené postupy pri kúpe polohovacích postelí či už na doma alebo pre vaše zdravotnícke zariadenie.

Čo sú to nemocničné lôžka?

Ak je reč o nemocničných lôžkach a posteliach, sú špeciálne navrhnuté tak, aby sa mohli používať v zdravotníckych zariadeniach. Sú miestom na odpočinok, zotavenie a relax pre pacientov.

 Doslova sú nevyhnutnou a priam najdôležitejšou pomôckou pri celkovej starostlivosti a liečbe pacientov. Nemocničné postele nájdete v rôznych tvaroch, veľkostiach a štýloch. Rovnako tak rozlišujeme, či ide o polohovaciu postel alebo len klasicky manuálnu. Je preto významné naštudovať si vlastnosti a výhody danej postele, aby vyhovovala vašim požiadavkám.

Ako na správny výber nemocničných postelí?

  1. Ak sa začnete rozhodovať a vyberať si z množstva postelí, myslite na viacero faktorov. V prvom rade zhodnoťte potreby pacientov a ľudí, ktorí budú postele využívať. Ako sme už spomenuli, postele sú v mnohých veľkostiach a štýloch, preto je dôležité vybrať si také, ktoré budú nielen pohodlné, ale budú aj spĺňať svoj účel. V našej ponuke si viete vybrať od detských, až po polohovateľné postele pre krátkodobú starostlivosť. Nie je však posteľ ako posteľ. Dajte si poradiť odborníkmi. Sme tu pre vás.
  2. Rovnako tak by sme nemali zabudnúť myslieť na zamestnancov, respektíve tých, ktorí sa budú o imobilného/pacientov starať. V prípade nemocničných postelí ide naozaj o náročnú činnosť, keďže sú ťažké a v prípade presúvania sa s nimi ťažko zaobchádza. Je preto nutné vybrať také postele, s ktorým bude môcť personál manévrovať ľahko a pohodlne.
  3. Myslieť by ste aj mali na dizajn vašej domácnosti, resp. zdravotníckeho zariadenia. Polohovacie postele sú totiž dodávané v mnohých farbách a štýloch, preto si zvoľte také postele, ktoré budú ladiť a budú dizajnovým doplnkom vašej domácnosti/zdravotníckeho zariadenia.

Typy nemocničných postelí

  • Nemocničné lôžka: sú určené do zdravotníckych zariadení na polohovanie imobilných či seniorov. Ich základné parametre spoločne so špecifickými funkciami zaručia pacientom nadštandardnú starostlivosť, keďže dokážu prispôsobiť rôzne časti tela, zdvihnúť pacienta do požadovanej polohy a pod.
  • Elektrické polohovateľné postele: poskytujú komfort a maximálne prispôsobenie spánkových potrieb. S pomocou polohovacích postelí môžete jednoducho nastaviť polohu hlavy a nôh pre maximálne pohodlie. Sú ideálnou zdravotnou pomôckou pre ľudí so zdravotnými problémami, za pomoci nich sa dá predchádzať vzniku dekubitom, uľahčujú relaxáciu a celkovo zlepšujú kvalitu spánku.
  • Manuálne polohovateľné postele: poskytujú flexibilitu v nastavení polohy hlavy a nôh ručne. Sú ideálnym riešením pre tých, ktorí preferujú jednoduché ovládanie za priaznivú cenu a nevyžadujú elektrický systém. Tieto postele umožňujú prispôsobenie spánku podľa individuálnych potrieb, čo zvyšuje pohodlie pacientom.

Matrace ako nevyhnutná súčasť

Keď sa rozprávame o nemocničných posteliach, resp. o posteliach vôbec, klasifikovať ich môžeme zároveň aj na základe matraca, ktorý obsahujú.

  • Najbežnejším a najobľúbenejším typom matraca je práve matrac z pamäťovej peny, ktorý môžete čoraz častejšie vídať v nemocničných zariadeniach. Kvalitné matrace s pamäťovou penou sú špecifické vlastnosťou, ktorá sa postará o prispôsobenie svojho tvaru pomocou vplyvu tlaku a teploty. Matrac dokáže rozložiť tlak vášho tela, čím sa dokonale prispôsobí tak, ako to vaše telo potrebuje. Ide práve o termoaktívnu penu, ktorá dokáže meniť svoju tvrdosť, a to kvôli svojej bunkovej štruktúre.
  • Vyššou radou sú už antidekubitné matrace, ktoré sú významné práve tým, že zabraňujú tvorbe preležanín.

Rámy postelí

Postele môžeme deliť aj podľa typu rámu, ktorý je ich súčasťou. Najbežnejším druhom nemocničného lôžka je práve rám s koľajničkami, ktorý má kovový rám a bočnice – tie pomáhajú pacientom pri nastupovaní a vystupovaní z lôžka. Veľmi efektívne sú pre ľudí, ktorí majú ťažkosti pri vstávaní a sadaní, ale rovnako účelné sú aj ako bezpečnostné prvky, ktoré zabraňujú pádu pacientov z postele.

Doplnky k polohovateľným posteliam

Poznáte to. Aj keď sa veľmi snažíte mať všetko pod kontrolou, občas sa vám niečo pokazí či stratí. Netreba však vešať hlavu a strachovať sa, takmer všetko sa dá nejakým spôsobom nahradiť, opraviť či dokúpiť. Aj preto pre vás máme bohaté príslušenstvo ku polohovateľným posteliam – od rôznych typov bočníc, zdvíhacích pomôcok až po kolieska.

Stolíky k polohovateľným posteliam

Stolíky nad nemocničné postele sú určené ľuďom na lôžku, ktorí sú imobilní a ležiaci. Práve s pomocou tejto pomôcky môžu bez väčšej námahy konzumovať jedlo či nápoje, prípadne si naň položiť potrebné veci.

Ak ste pripútaní na lôžko, iste oceníte lôžkový stolík k posteli – ten vám prináša širokú škálu využitia. Môžete si naň položiť základné zdravotné potreby, ako aj nápoje, jedlo, noviny, telefón či iné veci, ktoré budete potrebovať mať po blízku. Náš výber vám ponúka rôzne farebné dizajnové prevedenia, ktoré môžete zladiť k interiéru danej postele, resp. miestnosti.

Nemocničné lôžka ako bežná súčasť doma

Iste,  článku takmer všade uvádzame nemocničné lôžka, tie však vôbec nemusia byť len v nemocnici. Tieto postele sú čím ďalej, tým viac obľúbené u pacientov, ktorí potrebujú neustále polohovať a pomáhať pri vstávaní a sadaní. Či už ide o zdravotne znevýhodnených ľudí, ktorí potrebujú rehabilitovať, polohovať a mať kvalitnú posteľ s matracom, alebo imobilných, resp. seniorov, pre ktorých je takáto posteľ pohodlnejšia a dokážu byť samostatnejší.

Sme tu pre vás

Ešte predtým, než tak spravíte, neváhajte sa poradiť či už s vaším lekárom, alebo kontaktujte priamo nás. Radi vám poradíme a prevedieme vás celým procesom výberu tej-ktorej polohovacej postele, ktorá bude pre vás vhodná.

V prípade akýchkoľvek otázok, rád a odporúčaní nás neváhajte kontaktovať na našej bezplatnej infolinke: 0800 199 060 alebo emailom na velcon@velcon.sk. Sme tu pre vás, radi vám pomôžeme docieliť želaný komfort a pohodlie.


Sponzorovaný príspevok

Zdroj fotografií: istockphoto.com

Začni písať komentár...

Odošli