pr_clanok
4. sep 2015

Tamara prežíva svoje najkrajšie obdobie. Aktívne.

Už aj známa slovenská spisovateľka Tamara Šimončíková Heribanová pomaly zariaďuje detskú izbičku. Nebude v nej chýbať ani knižnica s krásnymi ilustrovanými knihami, ktoré budúca mamička doslovne miluje. A aby ju mala čím zaplniť, sama aj počas tehotenstva prispela do ďalšej rozprávkovej knihy!

Tamara Šimončíková Heribanová nelení ani počas svojho tehotenstva. Posledné voľné týždne predtým, ako sa začne starať o svojho drobčeka, využíva veľmi aktívne. Dvomi rozprávkami prispela aj do úplne novej rozprávkovej knihy pre malých i veľkých, ktorá vznikla vďaka podpore Slovenskej sporiteľne. Kniha nesie názov práve po jednej z nich – O Pejkovi a o jeho nevšedných priateľoch. „Je to rozprávka o jednorožcovi Pejkovi, ktorý sa bál vlastnej jedinečnosti. Je to aj príbeh mnohých detí, ktoré sa hanbia za svoju inakosť,“ predstavuje autorka svoju titulnú rozprávku, „talent sa v dnešnom svete často podceňuje, výnimočnosť alebo rozdielnosť dieťaťa sa často stretávajú s nepochopením. Outsiderstvo a vyčlenenie z kolektívu zažíval aj rozprávkový jednorožec.“ Autorka zároveň dodáva, že v rozprávke má každý problém svoje riešenie a aj prostredníctvom nej sa snaží poukázať na to, že by to tak mohlo platiť tiež v reálnom živote, ak by sme si my a naše deti viac verili.

Možno aj písanie detských rozprávok je pre Tamaru forma, akou sa pripravuje na svoje vlastné materstvo: „Teším sa, že kniha bude súčasťou mojej knižnice.“ Určite ju teší nielen preto, že sama prispela dvomi rozprávkami, ale práve to, že je jednou z viacerých autorov. Nová kniha totiž vznikla exkluzívnym spojením budúcej mamičky Tamary Šimončíkovej Heribanovej, mamičky Hany Lasicovej a otcov Michala Hvoreckého, Branislava Jobusa a Daniela Heviera. Kniha O Pejkovi a o jeho nevšedných priateľoch nielenže rozpráva príbehy a zabáva, ale aj vychováva a je rodičom nápomocná vo vzdelávaní detí vo veľmi dôležitej oblasti – v oblasti financií. „Je všeobecne známe, že najlepšia rada ohľadom sporenia je začať sporiť čo najskôr. V tomto sa určite oplatí investovať energiu do finančnej osvety detí, ktoré si neskôr uvedomia hodnotu svojich úspor a budú s nimi vedieť zodpovednejšie narábať,“ myslí si autorka. Práve preto sa rozhodla prispieť svojimi dvomi príbehmi do rozprávkovej knihy a pomôcť v tom, aby sa deti čo-to o sporení, o vzťahu k peniazom, ale aj o ľudských hodnotách naučili.

Budúca mamička tvrdí, že pri písaní ju fakt, že aj ona bude čoskoro mamou, až tak veľmi neovplyvnil. „Nejaký špeciálny vplyv môjho tehotenstva som pri práci na tejto knihe nepociťovala,“ povedala. Pociťovala však veľkú radosť zo spolupráce s ilustrátorkou Adelou Režnou, ktorá jej rozprávky obohatila o krásne kresby. Každý autor mal k dispozícii „vlastného“ ilustrátora, a tak je kniha bohatá nielen na pestrosť príbehov a jazykových štýlov, ale aj ilustrácií. Jednu z rozprávok si vo forme audioknihy môžete vypočuť a zadarmo stiahnuť tu.

A ktorá rozprávka ju zaujala najviac? „Paleta autorov je pomerne široká, či už štýlom písania, alebo ich pohľadom na svet, ale myslím si, že sa podarilo namixovať pútavé čítanie pre deti. A možno tiež pre dospelých, lebo dobrá rozprávka môže potešiť aj nás starších. Veľmi sa mi páčili vtipné príbehy o Šporkovi Šamrolkovi, ktoré napísal obľúbený detský spisovateľ a hudobník Braňo Jobus. Pri čítaní jeho rozprávok som sa nahlas smiala,“ hovorí Tamara a je to určite dobre. Humor a smiech sú dôležité nielen v rozprávkovom, ale aj v reálnom svete a tehuľky ho často potrebujú o dávku viac. Mnohé z nás to napokon samy poznajú.

 

Začni písať komentár...

Odošli