pr_clanok
8. aug 2016
1786 

Tieto varovné signály by nemala podceňovať žiadna žena!

Týka sa tento problém aj vás?

Naliehavé nutkanie močového mechúra znepríjemňuje život mnohým ľuďom. Problém s únikom, či zadržiavaním sa však dá už aj na Slovensku úspešne liečiť. Podľa odhadov má na svete problémy s ovládaním močového mechúra až 16,7% populácie, pričom nie je rozdiel medzi oboma pohlaviami.

Varovné signály nepodceňujte

Kedy ste v poriadku a kedy môžete spozorovať varovné signály? Ak chodíte na malú potrebu približne každé štyri hodiny a tiež sa v noci maximálne jedenkrát prebudíte na nutkanie ísť na toaletu, ste v poriadku. Problémy s častým nutkaním  a nepríjemným pocitom spozorovala aj pani Petra (32) z Trnavy. „Akoby sa všetko začalo po pôrode. Nikdy predtým som so samovoľným únikom moču problémy nemala. Bolo zrazu nemysliteľné, aby som to vedela prirodzene ovládať a nemala strach, že nutkanie a únik môže kedykoľvek prísť  a ja budem bezmocná. Psychicky som bola z toho čoraz podráždenejšia a obmedzovala som takmer všetky moje činnosti. Návštevy u známych, nákupy, výlety. Kino s deťmi? Nemysliteľné“, opisuje Petra (32).

Kedy lieky a kedy operácia?

Ak je nutkanie časté a robí vám problém ho potlačiť, resp. vedie k úniku moču, mali by ste navštíviť urologickú ambulanciu, kde vám lekár určí vhodný spôsob liečby. Ako vysvetľuje MUDr. Martin Romančík, PhD., urológ a operatér v ProCare Betliarska: „Ak zlyhá konzervatívna a medikamentózna liečba, môže pacientovi pomôcť aj nový spôsob liečby onabotulinumtoxinom (označovaný ako BOTOXÔ). Tento nový spôsob liečby sa v súčasnosti na Slovensku využíva práve pri liečbe hyperaktívneho mechúra rezistentného na medikamentóznu liečbu alebo keď pacient medikamentóznu liečbu zle toleruje alebo nemôže dostávať“.

Nová metóda liečby Petre pomohla

„Vďaka operácii som začala konečne žiť!“

Urológ Petre nasadil medikamentózna liečbu, ktorú ale zle tolerovala. „Trápili ma tiež bolesti hlavy, stav sa mi vôbec nezlepšoval, bola som na konci všetkých síl. Ranné státie v kolónach áut na ceste do práce bolo pre mňa hotovým utrpením. Takmer som strácala nádej. Aj vďaka prístupu môjho lekára môj boj neprestával. Keďže mi lieky nezabrali, lekár mi odporučil operáciu“, dodáva Petra (32).

"Do dvoch týždňov bol zo mňa iný človek."

Petrine problémy, obmedzenia a neustály strach zo zlyhania sa postupne vytratili. Operácia jej priniesla konečne úľavu a mohla sa opäť tešiť z maličkostí. „Na Slovensku sa tento jedinečný výkon začína realizovať a u pacientov máme s liečbou výborné výsledky. Efektivita zákroku nenastupuje okamžite, ale pozvoľne v priebehu 8-12 dní od zákroku. Pacientom poskytujeme maximálny komfort s ohľadom na ich intimitu“,  dodáva MUDr. Martin Romančík, urológ a operatér ProCare Betliarska.

V rámci jednodňovej zdravotnej starostlivosti sa ďalej špecializujeme na operačné výkony v odbore cievna chirurgia, gynekológia, otorinolaryngológia, urológia a detská urológia.

 V ProCare Betliarska nájdete široké spektrum špecializovaných vyšetrení, odborných ambulancií, kde sa o vás postarajú špičkoví lekári vždy odborne, s úsmevom a na čas.

Môžete zároveň využívať množstvo benefitov s programom osobnej starostlivosti pre celú rodinu.

www.procare.sk

INFOLINKA ProCare 0907 888 999