pr_clanok
24. júl 2023
456 

Tipy, ako odstrániť a predchádzať námraze v chladničke

Bez chladničky si väčšina z nás nevie prestaviť život a máme ju zapnutú nonstop. Zistite, prečo sa tvorí námraza v chladničke a ako ju odstrániť. Dozviete sa aj užitočné tipy, ako námraze predchádzať.

Chladnička funguje v našej domácnosti 24 hodín denne. Pri dlhodobom používaní sa časom stane, že sa v nej objaví námraza. Kompresor v chladničke musí pracovať na plné obrátky, aby ju vychladil, čo znamená vyšší účet za elektrinu.

Námraza zaberá tiež dôležité miesto v chladničke a mrazničke, zhoršuje nám manipuláciu so zásuvkami a môže ich úplne zablokovať. Následné odmrazovanie chladničky a mrazničky je navyše únavné a časovo náročné.

Prečo sa tvorí námraza v chladničke?

Námraza v chladničke sa tvorí najmä kvôli vlhkosti, ktorá sa do nej dostáva častým alebo dlhým otváraním dverí. Ak máme chladničku už niekoľko rokov, tak nemusí ani správne fungovať tesnenie, ktoré taktiež prepúšťa teplý vzduch dovnútra.

Vlhkosť môže zvyšovať aj nesprávne skladovanie potravín v neuzavretých nádobách alebo uskladňovanie ešte teplých pokrmov v chladničke. Veľkosť chladničky tiež môže hrať rolu. Americká chladnička je obvykle väčšia ako klasická chladnička s mrazničkou, čo zvyšuje riziko tvorenia námrazy. S námrazou majú veľké problémy najmä staršie chladničky, kde už nie je chladiaca jednotka dostatočne účinná.

Ako odstrániť námrazu v chladničke a mrazničke?

  1.  Odpojte chladničku alebo mrazničku: Ak máte kombinovanú chladničku, tak máte dve možnosti. Môžete vypnúť iba mrazničku alebo chladničku spolu s mrazničkou.
  2.  Vyberte potraviny: Vyberte všetky potraviny von z chladničky a mrazničky. Môžete ich dať zatiaľ do chladiacich tašiek.
  3. Nechajte ľad roztopiť: Niektoré chladničky majú odtokový kanálik na uskladnenie odmrazenej vody. Majte po ruke dostatok handier alebo uterákov, ktorými utrite vodu.
  4. Dôkladne vyčistite chladničku a mrazničku: Použite saponát a dôkladne vyčistite chladničku a mrazničku. Môžete použiť aj ocot alebo jedlú sódu. Utrite ich do sucha.
  5. Zapnite chladničku a čakajte: Zapnite chladničku a počkajte, až dosiahne požadovanú teplotu a následne vráťte všetky potraviny späť.

Ako predchádzať námraze chladničky?

  1.  Neotvárajte chladničku príliš často a na dlhú dobu.
  2.  Nikdy nedávajte do chladničky teplé jedlo: Nechajte vždy jedlo vychladiť na izbovú teplotu a potom ho umiestnite do chladničky či mrazničky.
  3.  Skontrolujte správne tesnenie dverí: Pokiaľ dvierka správne netesnia, tak preniká teplý vzduch a tvorí sa námraza. Vždy si skontrolujte, či ste správne uzavreli dvere.
  4.  Potraviny vkladajte v obale: Vhodné je skladovať potraviny v plastových krabičkách či vreckách. Znížite tým zvyšovanie vlhkosti v chladničke či mrazničke.
  5.  Pokiaľ máte starú chladničku, porozmýšľajte nad kúpou novej s funkciou Free frost, Low frost alebo No frost: Nové chladničky majú systémy, ktoré dokážu efektívne predchádzať tvorbe námrazy.

Začni písať komentár...

Odošli