pr_clanok
20. apr 2022
90 

Všetko, čo potrebujete vedieť o paddleboardingu

Okúzlil vás nový vodný šport, ktorého priaznivci každoročne ovládnu slovenské rieky a jazerá? Prezradíme vám, čo je zač paddleboarding a ako s ním môžete začať sami.

Čo je to paddleboarding

Paddleboarding je vodný šport, ktorý funguje na princípe pádlovania v stoji. Jazdec stojí na doske – paddleboard – a poháňa ho pomocou dlhého pádla.

Obdoba moderného paddleboardingu sa objavila už v polovici minulého storočia. Masovej obľube sa ale začal šport tešiť až v posledných rokoch.

Jeho výhodou je, že nevyžaduje žiadne špeciálne schopnosti ani dlhé tréningy, ako je to napríklad pri surfovaní. Na kľudných vodách zvládne jazdu takmer každý.

Paddleboarding je plnohodnotný šport

Aj keď môže paddleboarding na prvý pohľad vyzerať ako ležérna zábava, pádlovaním na doske posilňujete veľkú skupinu svalov. Zároveň si trénujete rovnováhu a zlepšujete celkovú fyzickú kondíciu tela.

Ako s paddleboardingom začať?

Na prvú jazdu s paddleboardom nepotrebujete okrem dosky a pádla prakticky žiadne špeciálne vybavenie. Ak sa vydáte do kľudnejších vôd, riziko pádu je pomerne nízke, a tak môžete kľudne vyraziť aj v bežnom oblečení.

Pre začiatočníkov sú vhodnejšie širšie paddleboardy, ktoré sú stabilnejšie a ľahšie sa s nimi manipuluje. Základom je výber dosky vhodnej k vašej výške a hmotnosti.

Pri prvom rozjazde začnite kľudne v kľaku a ideálne uprostred plaváku. Akonáhle získate dostatok sebadôvery, pomaly sa postavte na nohy. Vždy majte mierne pokrčené kolená, kvôli lepšej stabilite.

Pri pádlovaní sa nespoliehajte iba na ruky, ale zapojte celé telo. Pádlovanie vďaka tomu zefektívnite a zároveň sa rýchlejšie unavíte.

Tou najdôležitejšou radou je, aby ste skrátka začali. Paddleboarding predstavuje pomerne intuitívny šport, do ktorého sa dostanete behom pár minút. Nebojte sa preto vyraziť na svoju prvú jazdu s paddleboardom a prepadnite novej záľube.

Začni písať komentár...

Odošli