pr_clanok
1. dec 2015
794 

Záleží na tom, aké mlieko bábätko pije

Materské mlieko je to najlepšie, čím môžeme novorodenca a dojčatá kŕmiť. To už dnes vie každá mama. Ale žiadna nemôže dojčiť večne. Raz dojčenie jednoducho skončí. A čo ďalej?

Z pôrodnice odchádza okolo 95% novorodencov plne dojčených, ale materské mlieko pije dlhšie ako 6 mesiacov 40% dojčiat. Veľa mamičiek sa rozhoduje, ktorým náhradným mliekom svoje dieťa nakŕmiť. Logické je voliť mlieko čo najpodobnejšie tomu materskému, teda takému, ktoré obsahuje okrem nevyhnutných živín aj zložky, ktoré pozitívne ovplyvňujú imunitný systém bábätka a tým prospievajú aj jeho zdravotnému stavu.

Z výskumov poslednej doby je úplne jasne preukázané, že prvé baktérie sa do zažívacieho traktu dostávajú už pri prestupe pôrodnými cestami matky a ďalšie hneď s prvými dúškami kolostra. Ide o baktérie, ktoré neškodia, ale pomáhajú. Je dôležité, aby sa do čreva dostali tie správne bakteriálne kmene (predovšetkým laktobacily a bifidobaktérie), ktoré sa označujú ako probiotiká.

Probiotiká trénujú imunitný systém

Probiotické baktérie bránia uchyteniu a rozmnožovaniu choroboplodných mikroorganizmov, ktoré vyvolávajú napríklad hnačkové ochorenia. To však nie je ich jediná úloha. Veľmi dôležitou rolou probiotík je funkcia trénera imunitného systému. Ak nie sú v mlieku laktobacily a bifidobaktérie a ďalší ich dobrí kolegovia, potom sa imunitný systém nenaučí bojovať s infekciou, a to nielen črevnej, ale aj s baktériami a vírusmi, ktoré vyvolávajú ochorenia dýchacích ciest.

Netrénovaný imunitný systém môže mať ťažkosti aj s rozpoznávaním "cudzích" a "vlastných" buniek a môže sa stať, že zareaguje na nesprávny podnet: môže dôjsť k tzv. autoimunitnnej reakcii v prípade, že imunitný systém zaútočí na bunky vlastného tela. Ďalšou ukážkou nesprávnej imunitnej reakcie je napríklad alergia, kedy imunitný systém zareaguje neprimerane na neškodný a bežný antigén (podnet). Uvažuje sa, že nesprávne reakcia imunitného systému v útlom veku majú podiel na rozvoji niektorých chorôb v dospelého veku.

Čo sú synbiotiká?

K tomu, aby sa dobrým probiotickým baktériám v črevách dobre darilo, potrebujú svoj špeciálny zdroj energie, svoje živiny. Probiotické baktérie však nespotrebúvajú ľudskú potravu, ale živia sa nevstrebateľnými "zvyškami" - určitým druhom (prebiotickej) vlákniny, ktorú svojimi enzýmami štiepia. Získavajú tým energiu a rozštiepením prebiotických zlúčenín (chemicky to sú oligosacharidy, napríklad galaktooligosacharidy, GOS) vznikajú navyše látky, ktoré ľudské telo potrebuje.

Probiotické baktérie za podpory prebiotík lepšie prechádzajú žalúdkom a horným úsekom tenkého čreva, lepšie sa "zabývajú" v mieste svojho pôsobenia, majú "väčšiu silu" pozitívne ovplyvniť funkciu imunitného systému. Kombinovaným prípravkom sa niekedy hovorí synbiotiká. V súčasnosti vieme, že materské mlieko, teda optimálna výživa novorodencov a dojčiat má všetky vlastnosti synbiotík.

Existujú vedecké práce, ktoré preukazujú, že synbiotiká (zmes probiotík a prebiotík) nielen znižujú riziko infekčných hnačiek, ale súčasne vďaka pozitívnemu vplyvu na imunitný systém znižujú početnosť infekcie dýchacích ciest (zápalov nosohltanu a priedušiek) u malých detí. *

* Maldonado, J et all, Human Milk Probiotic Lactobacillus fermentum CECT5716 Reduces the Incidence of Gastrointestinal and Upper Respiratory Tract Infections in Infants; Pharmacological Research, Volume 65; 2, February 2012: 231–238

HiPP 2 BIO Combiotik®

Na základe najnovších poznatkov z výskumu materského mlieka vyvinuli vedci z oddelenia pre vývoj detskej výživy spoločnosti HiPP novú generáciu mliečnej dojčenskej výživy - HiPP 2 BIO Combiotik®.

HiPP 2 BIO Combiotik® s unikátní kombinací:

  • Prebiotická vláknina (GOS *) podľa vzoru materského mlieka. Táto prebiotická vláknina podporuje zdravú črevnú mikroflóru. * galaktooligosacharidy získané z laktózy
  • Prírodné kultúry mliečneho kvasenia, ktoré sa prirodzene vyskytujú v materskom mlieku. Materské mlieko obsahuje veľké množstvo probiotických kultúr, ktoré môžu byť individuálne rozdielne.
  • Omega-3: esenciálne omega-3-mastné kyseliny, ktoré sú obzvlášť dôležité, pretože sú potrebné pre rozvoj mozgu a nervových buniek a tým pre zdravý rast Vášho dieťaťa, ale organizmus si ich nevie sám vytvoriť.
  • V BIO kvalite: Sme presvedčení o správnosti používania prísne kontrolovaných biologických prísad. Pri výbere surovín samozrejme dodržujeme prísne legislatívne nariadenia pre mliečnu dojčenskú výživu, dokonca kontrolujeme ešte prísnejšie, než je predpísané zákonom. Viac ako 600 kontrol u každej výrobnej šarže zaisťuje čo najväčšiu bezpečnosť pre Vaše dieťa.

Pečať BIO kvality garantuje najvyššiu kvalitu a prevyšuje požiadavky kladené EU na BIO produkty.

Dôležité upozornenie: Dojčenie je najprirodzenejším spôsobom výživy dojčiat. Dojčenská výživa by mala byť používaná na odporúčanie lekára. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch a webových stránkach. Potravina pre zvláštnu výživu.

Začni písať komentár...

Odošli