pr_clanok
29. jún 2015

Zázrak v podobe laserových operácií hemoroidov

Editor HTMLZalamovať riadky

Hemoroidy patria k najrozšírenejším chorobám ľudstva a štatistiky tvrdia, že počas života postihuje až 75% ľudí vo veku od 25 rokov. Pre postihnutého človeka predstavujú tieto ťažkosti nielen psychický stres, ale v tom horšom prípade aj nepríjemné bolesti. Ochorenie obmedzuje komfortný život, to by vedeli rozprávať mnohí pacienti, ktorí sa trápia s bolesťami v pokročilejších štádiách.

Hemoroidy sú žily v konečníku, označujú sa aj pomenovaním Zlatá žila. Fungujú ako pružný a zároveň vodotesný uzáver, ktorý je nevyhnutný pri vyprázdňovaní a zároveň udržaní črevného obsahu. Ťažkosti vznikajú, ak sa samotné hemoroidy zapália, zväčšia a dochádza tu k vzniku krvnej zrazeniny. Konečník a jeho sliznicu vystiela hustá cievna sieť, má za úlohu zabezpečovať  výživu okolitého tkaniva. Cievy sa môžu nadmerne rozšíriť práve pri nadmernom tlaku, vtedy sa v nich hromadí krv a tvoria sa uzly, ktoré si môžete predstaviť ako obdobu kŕčových žíl.

Keď sú žily mierne rozšírené prejavom je slabé krvácanie po stolici, ktoré si pacient všimne bez väčších problémov vďaka stopám na toaletnom papieri. Väčšie hemoroidy spozorujete tak, že vás v konečníku svrbí a páli, krvácanie je intenzívnejšie – vtedy sa žilový pletenec po vyprázdňovaní vysúva do análneho kanála, no sám sa spontánne dokáže vrátiť naspäť. Horšie štádium nastáva v tom prípade, ak hemoroidy vychádzajú pri vyprázdňovaní z konečníka von, no musíte ich zasunúť naspäť manuálne. Napokon sú tu trvalé ťažkosti, kedy skutočne veľké hemoroidy z análneho otvoru trvalo vyčnievajú, pacient z tohto miesta krváca, pričom vystúpená sliznica sa zapaľuje, pacienta svrbí a výrazne bolí.

Ako vznikajú hemoroidy?

Hemoroidy môžu vznikať rôzne, vplyvom viacerých faktorov. Hlavnou príčinou býva vrodená nedostatočnosť  žilovej steny, nesprávne stravovacie návyky, nízka fyzická aktivita spojená so sedavým spôsobom života. Okrem týchto bežných menovaných príčin môžeme pozorovať medzi dôvodmi vzniku hemoroidov aj psychicky podmienené oneskorené vyprázdňovanie, manipuláciu s výrazne ťažkými bremenami, dlhodobé státie, obezitu, akútne hnačky, rektálne nádorové ochorenia, ale aj poškodenia pečene. Výnimočný je prípad gravidných žien, pretože tlakom pri pôrode sa predchádzajúce problémy môžu ešte zvýrazniť. 

Možné spôsoby liečby

Liečbu je možné zahájiť úpravou životného štýlu, čo zahŕňa aj dostatočný pohyb, posilňovanie panvového dna, správne vyprázdňovanie, hygiena a samozrejme úprava stravy. Ľahké prejavy zápalu, svrbenia a bolesti dokážete zmierniť mastičkami, kúpeľmi, či čípkami. Ak sa tieto druhy liečby neosvedčia, čo sa stáva vo vyšších štádiách ochorenia, nastupuje na scénu chirurgická liečba.

Novinka v tejto medicínskej problematike sú laserové operácie hemoroidov. Riešenie vašich problémov nájdete v modernej poliklinike ProCare na Betliarskej ulici. Portfólio miniinvazívnej laserovej chirurgie rozšírili aj na oblasť operácií ochorení konečníka – oblasť proktológie. Laserové operácie hemoroidov prevádzajú v loko-regionálnej anestézii pomocou laserového radiálneho vlákna.

Laserom je možné ošetrovať hemoroidálne uzly v štádiách II.-IV., teda aj komplikované a pokročilé stavy, obnovujúce sa hemoroidy, krvácajúce hemoroidy. Dĺžka zákroku je odhadovaná na približne 30 minúť, zhruba hodinu po operácii sú pacienti prepustení z lôžka do domáceho ošetrenia. Prvé 2 dni užívajú pacienti so zvýšenou citlivosťou dvakrát denne ľahké analgetiká. Nasledujúci deň po zákroku môžu pacienti nastúpiť do zamestnania.

Laserový miniinvazívny zákrok má mnoho výhod - operačná jazva má iba 2 mm, cievne zväzky sú ošetrované laserom uloženým pod sliznicou konečníka, nedochádza k poškodeniu sliznice, jazveniu sliznice, a tým pádom ani k zúženiu konečníka. Hemoroidálne uzly zmenšia svoj objem o 40 % bezprostredne po zákroku a úplný ústupok hemoroidálnych uzlov nastáva do 6 týždňov po zákroku. Laserovú operáciu hemoroidov budete vnímať ako obrovskú úľavu a nenahraditeľnú pomoc pri boji s týmto nepríjemným zdravotným problémom.

Viac informácií získate:

Poliklinika ProCare Betliarska

Betliarska 17

851 07 Bratislava - Petržalka

Infolinka MyCare 0907 888 999

Začni písať komentár...

Odošli