princessawsm
10. mar 2020
721 

NÁVOD: dezinfekčné/vlhčené utierky

Dnes som skusila ist do DMky a cuduj sa svete, narod vykupil dezinfekcne prostriedky, mydla, dezinfekcne pracie prasky a vobec vsetko “nad ramec” beznej hygieny. Zvyknem kupovavat tieto babylove utierky na dezinfekciu povrchov (najma rucky od kocika, teraz v chripkovom obdobi). Mam ich hodene v prebalovacej taske a vytiahnem ich ked sa hodia. No a dnes nic. Ani aquaint, ani dettol, ani - ani nic.

Tak som premyslala na mieste: ako si viem pomoct, ked uz ani dezinfekcne gely nie su dostupne. Volakedy som si zvykla robit vlastne utierky vlhcene len vodou, tzv domace WaterWipes. Tak som tento navod trochu vylepsila, aby plnil ucel v tomto pandemickom obdobi.

 Stacia vam hrubsie kuchynske utierky, ja pouzivam tieto z DM na mastne veci a podobne nemravnosti. Znesu namocenie bez toho aby sa roztrhli. Dalej budete potrebovat ostry noz, odmerku, dostatocne velke zip-sacky, vodu a dezinfekcny prostriedok. Ja som spravila dvojo utierok: na ruky a na povrchy. Takze mam na zozname dezinfekcne mydlo a Ajatin

Najprv prerezte rolu utierok na polovicu. Davajte pozor aby sa vam prva utierka nezacala odtacat: potom sa vam moze cela rolka rozsypat. Svet sa nezbori, ale na co si pridavat starosti. Takisto som si vsimla ze hladky ostry noz je na toto lepsi ako vrubkovany (menej roztrepenych koncekov).

Dostanete taketo dve rolky od toaletneho papiera. Skusala som to aj s nim, ale ten je schvalne robeny tak, aby sa rozpustil vo vode, a teda na tento ucel nie je vhodny. Z jednej tejto polorolky vyberte rurku tak, ze nechtom oddelite rolku od poslednej utierky a zlomite ju na polovicu. Prstom ju potom oddelte uplne a vytiahnite ju von.

Dostanete takyto maly Kleenex-balicek. Utierky budete vytahovat prave od stredu, takze aj ked pri oddelovani rurky vytiahnete viac utierok, staci ich vopchat jednoducho naspat. Utierky vlozte do zip-sacku, volnou utierkou nahor.

Co sa tyka objemu vody, na takuto polorolku DM utierok pouzivam 250 ml vody (tekutiny). Ak mate hrubsie utierky, pridajte tolko vody, aby sa navlhcili vsetky utierky v balicku (proste od oka).

Na utierky na ruky rozpustite v 250 ml vody lyzicu dezinfekcneho mydla (ja som nakoniec pouzila tak desatinu klasickeho tehlickoveho mydla. - VYPREDALI VSETKY TEKUTE OMG!!). Tymto roztokom zalejte utierky v zip-sacku. Na utierky na povrchy (nie na pokozku), pouzite 125 ml vody a 125 ml Ajatinu 1%. Tento Ajatin sa teoreticky moze pouzit aj neriedeny, ja ho bezne pridavam do domaceho “all-purpose” cistica k vode a octu a vyzera ze aj v tomto pomere si plni svoju pracu. Takze ak je tu niekto, kto mi vie povedat ci aj 1% Ajatin nariedeny je stale ucinny, nech na mna zahulaka, dik.

Nezabudnite si vrecka oznacit, aj ked tie mydlove maju specificku vonu. Na prvy sup v pripade pandemie, myslim si, ze stacia. Takto vam utierky vydrzia minimalne tyzden a do roztoku viete pridat hocico: mydlo, esencialny olej, ocot... podla ucelu.

Takisto viete utierky vlozit namiesto sackov do akejkolvek nadoby s vieckom. Dufam, ze niekomu tento navod pomoze a ak mate napad ako ho vylepsit, sem s nim! 🙂

p. S. Za tento clanok ma DMka neplati (ale utierky by poslat mohli 😜). 

Začni písať komentár...

Odošli