princessawsm
26. júl 2018
1138 

Odrodené

Sľúbila som vám humornú poviedku z dnešného zážitku v Ružinovskej nemocnici. Tak tu ju teda máte. 

Budím sa o päť tridsať na môj ekologický budík. Beží k nemu manžel. Ja sa neviem od bolesti v bedrách pohnúť. Aspoň teda nie tak rýchlo. Budík kričí hlasnejšie. Hm, zvláštne. Kričím na budík, že čo sa deje. Manžel zvestuje slová, strašnejšie ako z hororového filmu: “malý má teplotu.” Žartuješ… Zajtra máme očkovanie. Nevadí. Sústredím sa na priebeh rána tak, ako som si ho naplánovala. Síce s budíčkom o hodinu neskôr. 

Sedíme v obývačke a prázdnymi pohľadmi sledujeme naše umrnčané stvorenie, ktoré by aj spalo, aj hučalo, aj jedlo, aj sa hralo… Nevie sa však rozhodnúť pre ani jedno. Zapínam youtube na telke a púšťam mu Maroon 5. Jeho obľúbené. 

O päť minút prestáva Maroon 5 účinkovať. Nasadzujeme dentálny gél. Všetko nasvedčuje tomu, že idú stoličky. Vstávam a odchádzam sa dať ako tak do pucu. Je pol siedmej a medzi teplotou vonku a teplotou v byte necítim rozdiel. Leto v meste. 

Balím si lepeňák so syrom a paprikou, fľašu vody, knižku, powerbank na telefón, preukaz poistenca a všetky doterajšie dokumenty o mojom tehotenstve. Odchádzam na zastávku električky - auto nechávam doma, keďže netuším ako dlho budem - a predpokladám, že dlho, lístok na MHD vyjde lacnejšie než ten parkovací. Na zastávke je pár ľudí. Podľa svetelnej tabule má ísť električka o 15 minút, zatiaľ čo rozpis v búdke vraví že o 2. O dve minúty prichádza akurát potreba ísť cikať. Električka v nedohľadne. V tom ku mne pristúpi pani stredného veku. A spustí. Áno, viem že jedna električka vynechala. Nie, nevadí mi to, ja sa neponáhľam… Áno smerujem do pôrodnice na vyšetrenie. Verím vám, aj mňa bolia kríže, ale z očividne iného dôvodu. Bola milá, ale na danú hodinu a vhľadom na moju úzkosť z cudzích ľudí som nemala potrebu sa s nikým rozprávať. Električka nakoniec prišla. Slušne sme si popriali pekný deň a nastúpili každá do iných dverí. V duchu si pripomínam, že si nesmiem zabudnúť označiť lístok. Prvý označovač sa tiež ešte nezobudil, prebíjam sa plnou električkou k ďalšiemu. Úspech. Hľadám miesto na sedenie. Nie preto, že som v deviatom mesiaci. Ale preto, že na prvej ostrej zákrute ma sekne v bedrách a idem až na konečnú. Nachádzam miesto vedľa staršej pani. Usudzujem, že je na dôchodku od pádu železnej opony. Taká drobná, vetchá starenka. Milo sa na seba usmejeme a ja zaparkujem. Kútikom oka vidím, že sa na mňa usmieva. A sme doma. Cítim jej pohľad ako brázdi z mojho veľrybieho brucha hore k mojej tvári a zasa naspäť. Tehotenská aura priťahuje. Za žiadnu cenu nesmiem nadviazať očný kontakt. Inak to znamená ten istý rozhovor. Áno, som tehotná… Áno bude to dievčatko… Zrak upieram na chlapíka sediaceho krížom predomnou. Čerstvý tridsiatnik. Pekný do tváre, ale ak si nedá pozor na sladené minerálky, bude o pár rokov viac širší ako dlhší. Odrazu sa rozplače. Treštím oči. Je pravda, že keď človek tri roky jazdí iba autom, na náhodné výlevy z MHD zabudne. Aj to sa deje. Čokoľvek ho trápi, dúfam že nájde skoré riešenie. 

Vystupujem pred nemocnicou. Vetchá starenka vystupuje zároveň. Prebleskne mi hlavou, že márnica je na mínus dvojke a že už ju zrejme čakajú. V duchu si dám jednu po papuli za mentálnu drzosť a idem ďalej. Matne si pamätám ako sa ide k ambulanciám. Je 7:12. Dobrý čas. Ordinujú od ôsmej. Po príchode do gynekologického krídla vidím asi štyri veľmi tehotné ženy, dve tak trošku tehotné, a tri panie, ktoré si prišli dať zrejme povymetať zdola pavučiny. Slušne sa pýtam dvoch veľmi tehotných, kto je posledný, ako to funguje a tak ďalej… “Choďte na recepciu a zoberte si čiselko”. Ok, to znie dosť jednoducho. Na recepčnom pultíku vidím ceduľku: lístky na gynekológiu a pri nej pár lístočkov. Najnižšie číslo je 14. Nie som si istá čo to znamená, ale odhodlane sa vraciam späť. Posadím sa a čakám. O chvíľu vychádza sestrička: “Poďte sa dať zmerať,” ale vetu neadresuje nikomu konkrétnemu. Nasleduje chvíľa nepríjemnej výmeny pohľadov, ako sa snažíme dohodnúť, kto by mal ísť dnu. Vstáva jedna žena: “Ja mám číslo osem!” odhodlane oznamuje sestričke. “To je teraz jedno,” znie jej odpoveď. Žena s údivom aj tak vchádza dnu. Vyšlo na javo, že meranie je akási krátka predpríprava pred poradňou - tlak, moč, váha… Pri prvonávštevníčkach aj nahodenie do systému. Takto sa vystriedajú asi tri ženy, nakoniec idem ja. Sestrička si vypýta občiansky, zdravotný, a tehotenskú knižku. Je milá, dobre naladená. Je deväť hodín. Ako mi meria tlak, do ambulancie vchádza lekár. Skorý štyridsiatnik. Nemenujem. Prezerá si kartu “jedničky” - ženy s číslom jedna. Netuším, kedy si stihla prísť pre číslo, ale nepochybne už pozná systém. Po meraní sa lúčime do skorého videnia. Mám 13 času. Môže to byť hodina, možno dve. Kto vie. 

Volám kamoške, robí neďaleko. Kafe? Kafe! O pôť minút ma berie autom zo zastávky a mierime na Prievozskú do mekáču. Potrebujem kofeínovo-cukrovú vzpruhu. A diabetes v štyridsiatke. V kaviarni strávime asi hodinu. Vezie ma naspäť. Vchádzam pred ambulanciu a pýtam sa, ktoré číslo je na rade. Než sa stihnem dozvedieť odpoveď, sestrička rozráža dvere: “no, kto je ďalší - vy máte aké číslo?!” “Štrnásť,” odpovedám. “Tak poďte dnu!” Okay… V kabínke zhadzujem spodné prádlo. Keďže je ešte na koze predchádzajúce “číslo”, tak čakám. Mamička v červenom po chvíli odchádza. Poriadne nestihnú vymeniť papier na koze a už tam sedím ja. Po pár obligátnych otázkach od lekára na alergie, predchádzajúce operácie a tehotenstvá. Trápna pauza. Áno, rodila som vlani. Áno, som ako jabloň… Ach. Nasleduje samotná prehliadka. “Cítite sa?” “Hm, dobre… na pomery” myslím tým fakt, že mám o desať kíl váhy navyše, vonku je tridsať stupňov a už asi tri dni sa neviem vystrieť. Ale to mu vysvetľovať nemusím. Potom skontroluje krčok. Ten dolný. Zatiaľ nerodím. Toť vsjo. Zoskakujem z kozy a modlím sa aby ma neseklo. Zvládla som. Dostávam inštrukcie ako ďalej s poradňami a dostávam termín na ultrazvuk. Poradňa každý týždeň, ale ultrazvuk do pôrodu len jeden. To vážne? CTG od 38 týždňa. Takže celý august budeme vedieť o tom, či dieťa žije z toho, či ma kope, alebo nie. Pýtam sa na pôrodný plán - nemám žiadne špeciálne želania, len neprenášať. Proste ak to dieťa nebude vonku do piateho septembra, želám si aby ho zo mňa pre mňa za mňa vycucol zvonom na záchod aj údržbár. Nepoznám prípad, kde by bolo prenášanie po 42tt účelné. Na čo na mňa lekár pozrel, a skonštatoval, že na požiadanie nevyvolávajú. Nechápeme sa, nevadí. Keby robili ultrazvuk na každej poradni, alebo keby si aspoň poriadne prečítal moju knižku, zistil by, že dieťa už je teraz o týždeň váčšie než má byť. Nevadí, slušne sa poďakujem a lúčim sa. Vidíme sa o týždeň. Mám trpko v ústach. 

Cestou domov premýšľam. Môj úzkostlivý mozog preskakuje milión stránok za sekundu. Až si nakoniec uvedomím jednu dôležitú vec. Prvý pôrod v Kochu nebol o nadštandarde pre mňa, ale pre moje dieťa. Vtedy som to brala ako dôslednú starostlivosť po narodení. Ako kojiť, ako kúpať… Venovali sa nám. Ale až dnes som si uvedomila, že súkromná nemocnica ponúka túto starostlivosť už pred narodením. Ultrazvuk pri každej poradni, CTG, monitor… To že je na každej izbe sprcha a wifi je naozaj pre mňa zanedbateľné. Prichádzam domov s malou dušičkou. Muž už vedel o čom to bude. 

Sadli sme si a spísali pre a proti. Keď vám ako jediné “pre” v štátnej nemocnici vyjde “zadarmo” - to nie je dobrý atribút pre výber zdravotnej starostlivosti. Beriem mobil a volám. Nikto neberie. Obed.

Poobede vyrážame smer Koch. Máme to toť kúsok, zo dve ulice (ďalšie plus). Malý aspoň zaspáva v kočíku. S prekvapením zo samej seba prichádzam až k nemocnici. Ten kopec dá tehotnej zabrať. Bojím sa, že ma nevezmú, keďže už vlani mali plno a na poradne sa objednáva od 30tt. Lapajúc po dychu vysvetľujem recepčnej situáciu. Tá mi podáva pohár vody a s úsmevom vraví, že ma určite vezmú. Dokonca k tej doktorke, u ktorej som rodila. V duchu sa zháčim, lebo si ju dobre pamatám, ale verím že tentokrát budeme obe skúsenejšie. Dostávam kartičku s časom a dátumom ďalšej poradne. O týždeň. Na presný čas. Žiadne číselká. 

Ako sa vraví, bez dobrého nepoznáte zlé a naopak. Nečakala som od štátnej nemocnice žiadne zázraky, som realista. Ale prekvapil ma najmä prístup k tehotným ženám a najmä k nenarodeným bábätkám. V dnešnej dobe, kedy medicína a technológie dokážu odhaliť takmer akýkoľvek problém - my tieto možnosti ženám zo všeobecného zdravotného poistenia nedoprajeme. A to práve v období, kedy už ide naozaj do tuhého. Neviem si predstaviť, čo by som robila, keby nastal akýkoľvek problém, ktorému sa mohlo predísť pri dostatočnom dohľade. O to viac ma hnevá fakt, že nie každá žena si môže súkromnú starostlivosť dovoliť. Buďme úprimní, aj ja som volila Ružinov aj z toho dôvodu, že z rodičovského príspevku sa 1400 eur dosť zle zbiera, a mohla by som prasiatko vytriasť na niečo iné. Ale čo je lepšie než pokoj v duši? Naozaj držím palce všetkým odvážnym ženám, ktoré rodia, rodili a budú rodiť v štátnych zariadeniach. Máte môj nekonečný obdiv a úctu. 

Mimochodom, nemôžem povedať zlé slovo na lekársky personál v štátnych nemocniciach (aj preto, že nemám dostatočnú skúsenosť). Chápem, že sú len súčasťou tohto nefungujúceho kolosu. A aj napriek tomu si zachovávajú elán a profesionálny prístup. Klobúk dolu. 

Rodila som dvakrat v Trnave a teda vzdy mi v nemocnici (teda uz v tom zaverecnom stadiu) robili aj ultrazvuk 🤔ale napisane naozaj s humorom 👌👏

26. júl 2018

Rodila som v Ruzinove,nikdy som na termin necakala,raz dokonca lekar zavolal do bufetu,ci som tam a ci by nevadilo,keby som mohla prist skor.Mala som zazmluvneneho lekara,ktoremu doverujem,je spickovy odbornik ,stale sa ku mne spraval ako k najdolezitejsiemu cloveku na svete -pred i po porode,na poslednej kontrole po sestonedeli.Rodila som u neho 3x,je uzasny.Na uzv som bola 2*,kedze som u neho bola 3tyzdne a na ozvy pri kazdej prehliadke.Ja by som nikdy nemenila za Kocha a nie je to o peniazoch.Ale clanok pekny🙂

26. júl 2018

Ja zijem v uk, a ultrazvuk sa robi len 2x- v 12.a 20.tyzdni...nevravim, ze to je idealne, ale zjavne to funguje. Mam svoju midwife, ku ktorej chodim kazde 3 tyzdne, sledujem pohyby babatka. Ak sa nieco nezda, babetko sa hybe menej alebo prilis, mozu spravit emergency ultrazvuk. Nemyslim, ze na sk to je az take hrozne v statnych nemocniciach..

26. júl 2018

Vraj si zdravie za peniaze nekúpime. Ale ano, kúpime.. :(

26. júl 2018

@zuzkabk Koch je fajn,pokial nemas problemy.Ten nastane,ked problem mas..lebo nevedia pomoct a prevezu Ta inam.

26. júl 2018

je to velmi smutne ale bohuzial poznam to z antolskej, pri prvom mi robili utz kazdy tyzden ale to som mala malo plodovej vody, priemerna rodicka dostala termin na posledny ultrazvuk PO TP pretoze nebolo kedy. Jeden ultrazvuk na vsetky gyn. ambulancie + jeden na porodnici, jeden na rizikovom, tot vsjo... ctg sa davalo len ak bola na to indikacia nejaka...

26. júl 2018

Ja som tiez rodila v Ruzinove so zazmluvnenym lekarom a maximalna spokojnost...a s nadstandardom ma to vyslo ooovela menej 🙂 a utz mi robili kazdy tyzden

26. júl 2018

Ja som chodila na poradnu a teda som aj rodila v nemocnici. Malej, mestskej, žiadny luxus. Vždy sa ku mne správali všetci slušne a úctivo. Keď som niečo nevedela alebo nerozumela bolo mi to vysvetlené. Poradňa každé 2 týždne, ultrazvuky nad rámec tých 3 hradených poisťovňou no aj tak som nikdy za nič neplatila. Pasy pred pôrodom každý týždeň. Pri pôrode sa všetci správali profesionálne, milo, žiadny zhon alebo kričanie. Moja dr chodila za mnou každú chvíľu, urobila kontorlu spýtala sa ako sa mám, pohladkala ma. Priviedla mi na svet syna, šestondelie bolo tiež super, nemôžem povedať jedno krivé slovo. Tak nie vždy to ide len s peniazmi, nie všade sú lekári-nelekari...ale napísané pekne 😊

26. júl 2018

Ja som rodila kramare a popravde? Radšej asi súkromnú. Chodila. Som od konca 8 mes a ani jeden uzv. Ozvy počúval lievikom. Pásy na každej poradni prv objednať tie a ppto. Čakať na poradňu. Čas do poradne o 8:30a prišla som na rad o 11. Pre mňa nepochopiteľné. A na pôrodnici nám akurát dva dni môjho pôrodu nešla tepla voda. Takže žiadna sprcha aby sa lepšie znášali bolesti alebo umyť sa po klystire. Na pôrodnici nefungoval ani uzv tak ísť o poschodie nižšie. Do ambulancie no myslela som ze si robia žarty

26. júl 2018

@amel ocividne sa dost zmenila situacia v ruzinove... sice lozkove oddelenie pekne nove, ale jedna ambulancia na vsetky poradne. A s tym Kochom “ze posielaju prec”. Ano, nie je to nemocnica, je to porodnica. Ale percento takych pripadov je minimalne. Maju svoje chirurgicke kridlo a 99% zakrokov riesia sami...

@najinka tak uk a nhs je kapitola sama o sebe. Ver mi, viem, muz je odtial 😂

@mili78 dostat nadstandard v preplnenej nemocnici je nadludsky ukon. Antolska vraj teraz preraba takze vsetko zvazaju do ruzinova alebo na kramare. Preto usg raz za celu dobu predporodnu... plus navyse konkretne ja mam svoju obvodnu gyn kam chodim takze v nemocnici nikoho nepoznam...

@ivonluk tak samozrejme porovnavat malu mestsku nemocnicu s bratislavskou vyvarovnou... kebyze mam chut kazdy tyzden chodit do Galanty alebo NZ tak preco nie... ale neviem si predstavit ked na mna dojde porod, ze sadneme do auta a ideme 100km. Sak kym budu kontrakcie kazde 4 minuty to tam akurat dojdeme 😂😂

Nehovorim ze statne nemocnice su zle alebo ze konkretne ruzinov je zly. Alebo ze Koch je top. V Kochu mi naservirovali taky isty suchy chleba ako v kazdej inej nemocnici. A dr mi doj* epidural tak ze som nakoniec rodila bez neho po 4 kapackach oxytocinu v takych bolestiach ze najslusnejsie slovo z mojich ust bolo kkt a bolo ma pocut revat az do parlamentu. Avsak momentalne, vzhladom na dnesnu skusenost a situaciu v ruzinove, radsej volim sukromnikov... ✌️

26. júl 2018

@princessawsm no je ich tam viac,len to chce "komunikaciu"...stale som mala presnu objednavku na konkretny cas,len raz som musela cakat z dovodu,ze lekar musel surne operovat.Su tam spickovi odbornici...dokonca som zazmluvnovala par dni pred porodom,lekar prizvukoval,ze nemusim....naozaj to nie je o tom.U mna Koch ani keby mi platili oni...je to postavene na tom,ze je vsetko ok...a ti lekari mnohi az taki super nie su...min. od jedneho takeho som odisla pre nedostatocnu lekarsku starostlivost.

26. júl 2018

@princessawsm 3x mi pichli epidural a 3x na mm presne...toto je o anesteziologovi.

26. júl 2018

@princessawsm jedine,co mne na Ruzinove vadilo,bola strava.Des a hroza,ale jedla som svoje z domu.

26. júl 2018

@amel nie u kazdeho. Ja mam aktualne staznost podanu presne za zanedbanie starostlivosti v tejto nemocnici. Takze je to o stasti a mozno aj o znamostiach

26. júl 2018

@lily252 to mi je luto,ale to da moze stat i inde...

26. júl 2018

@amel jasne moze. To ti len vravim na margo tych spickovych odbornikov.

26. júl 2018

Vyborne citanie bez ohladu na temu ☺️👍

26. júl 2018

Casty ultrazvuk vraj tiez nie je idealny. Rodila som v inej statnej nemocnici v KE, ale musim povedat, ze tam mali super system. Objednavali presne na cas a cakala som vzdy minimalne. Vybavenie nemocnice sice nic moc, ale vsetko ostatne bolo super.

27. júl 2018

Začni písať komentár...

Odošli