purpurka6
    14. dec 2018    Čítané 448x

    Synostóza sagitálneho švu, endoskopia v Martine

    Dcéra mala synostózu sagitálneho švu. Bola jej robená endoskopická operácia na jeho odstránenie v Martine, operovali doc. Kolarovszki a doc. Lipina. V čase operácie mala 5 mesiacov.

    Úvodom

    Určite odporúčam navštíviť viacerých lekárov (ideálne neurochirurg) čím skôr, keď sa vám zdá hlavička bábätka zvláštna. Nás na čudný tvar hlavičky upozornila pediatrička, a tak sa to celé spustilo. Určite odporúčam navštíviť doc. Kolarovszkeho, doc. Lipinu. Sme z BA, takže sme zvažovali operáciu aj tu, no na Kramároch sa robia iba otvorené operácie, čiže pokiaľ máte bábätko mladšie ako 6 mesiacov, určite by som uprednostnila endoskopiu buď v Martine, alebo Ostrave. Tiež by som si dala spraviť niekoľko posudkov, u nás sa jeden lekár vyjadril ohľadom operácie neisto, no ostatní odporúčali operovať.

    Predoperačné vyšetrenia, Klinika detskej chirurgie

    Pred príchodom do MT treba ísť k pediatrovi na predoperačné vyšetrenia, berie sa krv, moč, plus v prípade, že je dieťa sledované v odbornej ambulancii, tak potvrdenie od nich.

    Po príjazde do MT pre lepšiu orientáciu plánik areálu nemocnice tu https://www.unm.sk/parkovaci-system , najprv pôjdete na predanesteziologické vyšetrenie do budovy 17. Potom sme šli priamo na Kliniku detskej chirurgie KDCH (budova 4/2), kde odoberú krv kvôli možnej transfúzii. Pokiaľ ostávate do ďalšieho dňa hospitalizovaní, ostávate tu, my sme si prenajali na pár nocí garzónku v centre mesta a na predoperačnú noc sme šli tam všetci spolu.

    Na izbe na KDCH je matka spolu s dieťaťom, majú veľmi pekne prerobené izby, buď budete sami alebo s jedným ďalším bábätkom a matkou.

    Operácia

    Operácia trvá cca 1,5 hod. V deň operácie treba prísť (alebo tam už byť) na KDCH 6:30. My sme šli až druhí v poradí, takže na sálu dcéru brali až okolo 13:30. Do odvozu na sálu treba byť nalačno, je možné podať v prípade potreby infúziu NaCl na prevodnenie. Pred odvozom na sálu dostane bábätko oblbovák v podobe sirupu, po ktorom je trošku ospalé a tak odchádza od rodičov.

    Po operácii

    Dieťa leží po operácii na ARO, alebo JIS. Dcéra bola na ARO (prvý pohľad na ňu čerstvo po operácii pripojenú na x hadičiek a monitorov bol jeden z najťažších, no zároveň výdych, že už je po tom). Tam nás pustili viac menej hneď ako ju tam previezli, ešte spala. Dá sa dohodnúť so setrami aby rodičia prišli keď sa dieťa trochu preberie a na prípadné kojenie. Ja som kojila tak, že som sa prehla nad postieľku a dcéra zo spánku cucala. Na oddelenie je možné po dohode so sestrami prísť viac menej kedykoľvek (aj s otcom), dalo sa pri dcére aj sedieť dlhšie. Keď sme tam boli ale nemali veľký frmol, možno ak by tam bolo plno tak nás pošlú skôr preč. Dcéra dostala transfúziu a bielkoviny, plus liek proti krvácaniu (trochu viac jej hlava krvácala pri operácii). Dieťa môže zvyčajne už na druhý deň ísť na bežné lôžkové oddelenie na KDCH, naša tam ležala o deň dlhšie z kapacitných dôvodov. Prineste tam dosť plienok, vlhčené utierky, prípadne masť na riťku. Dá sa priniesť aj odsaté mlieko, aj objednať umelé ak treba.

    V našom prípade neboli veľké opuchy, prvý deň po mala trochu opuchnuté čelo a potom nasledujúce dni chvíľami trochu jedno alebo druhé oko, ale nič extrémne. Dva dni po operácii jej odviazali hlavu, ostali jej už len leukoplasty na jazvách. Necelé štyri dni od operácie už nemala ani žiadne lieky na bolesť. Taktiež neboli žiadne problémy s hnačkami, prípadným zapareným zadočkom, či zápalom prsníkov (to som sa dočítala u iných prípadov).

    So sebou si vezmite obľúbené hračky, komplet zdravotnú dokumentáciu, ak máte môžete aj malé svetielko, s ktorým sa budete orientovať na izbe v noci.

    Helmička

    Domov púšťajú 5-6 dní po operácii (pokiaľ nie sú komplikácie). 10 dní od operácie sme šli do Ortoprotetiky na pooperačný scan hlavičky (Ing. Dilý). O týždeň na to sme na rovnakom mieste dostali helmičku. Pri skúšaní ju ešte upravia podľa potreby a nasleduje cca. 5 dňový zábehový režim nosenia. U nás neboli s nosením helmičky žiadne problémy okrem nadmerného potenia, čo je ale zo začiatku normálne.

    Pokiaľ Vás to čaká, držím palce. Je to extrémne náročné najmä po psychickej stránke, no pamätajte, že celý nemocničný proces bude pomerne rýchlo za Vami a potom s helmičkou to už bude iba trochu oštara. Celkovo môžem FNM veľmi odporučiť, všetci s kým sme prišli do styku veľmi milí, ústretoví, dobre fungujúca nemocnica.