redakcia
15. aug 2022
1816 

5 tipov, na čo si pri výbere aktovky dávať pozor

V rôznych etapách svojho života stojíte pred výberom rôznych vecí. Či sú to spotrebiče, dovolenka, zariadenie do bytu alebo nové auto. Zatiaľ čo pri všetkých spomenutých veciach som tak podvedome tušila, čo očakávam a na čo sa mám zamerať, taška pre prváka, to je vám iný oriešok. Na trhu je neskutočné množstvo produktov. A tak začal môj prieskum hodný diplomovej práce.

Kým pre deti existuje jediné a najdôležitejšie kritérium, ktorým je dizajn, ja ako rodič som sa musela popasovať s úplne inými vecami. Brodila som sa množstvom webových stránok, odkiaľ na mňa z každého okna vyskakovali produkty s prívlastkom „najlepší“. Ale ako sa rozhodnúť správne, aby tá daná vec bola skutočne pre toho môjho prváčika tá naj?

Začínam loviť v pamäti. Čo sa mi ako dieťaťu nepáčilo? Taška bola ťažká. Bola neforemná a bolel ma chrbát. Počas teplých dní som mala chrbát mokrý ako myš. Keď som vzala tašku skôr ako som si obula topánky a potrebovala som sa zohnúť, tak ma prevážila cez bok a šla som k zemi aj s taškou. A beh zo školy? Ani nedokážem spätne zhodnotiť, či som bežala ja s taškou alebo ona so mnou. Nehovoriac o jednom spoločnom priestore, kde som mala mix učebníc, školských pomôcok a desiatej. Nedaj Boh, že sa mi rozliala malinovka. A to otváranie…

Postupne som si vďaka spomienkam a nejakým tým informáciám z internetu vytvorila svoj vlastný zoznam kritérií, ktoré musí ideálna taška pre môjho syna spĺňať:

1. Ľahké otváranie, ktoré zvládne aj prváčik, ktorý ešte s motorikou občas bojuje. Skrátka, hľadala som tašku „ideálnu pre začiatočníkov“. Aj keď je to na prvý pohľad banalita, je potrebné si uvedomiť, koľkokrát denne vaše dieťatko tašku otvorí a zatvorí.

2. Stará sa o chrbát dieťaťa. Nízka hmotnosť, ergonomický tvar, priedušný materiál. Gro celého príbehu. Hľadala som tašku, ktorá bude ohľaduplná k chrbtici môjho syna. Váha, ideálne do 1 kg. Ergonomický tvar je už samozrejmosťou. Latku som však posunula vyššie a pátrala po taške, ktorá dieťaťu podoprie chrbát aj v dňoch s vysokou záťažou. Naša ideálna taška musí mať vnútornú priehradku s elastickým pásikom na školské pomôcky, ktorý udrží knihy a zošity čo najbližšie k telu a zníži tak záťaž na chrbticu. Zadný chrbtový panel musí byť polstrovaný a priedušný.

3. Prispôsobenie sa telu a rozloženie hmotnosti. Dnešné moderné školské tašky majú viac popruhov ako batoh určený na vysokohorskú turistiku. Kým som si o tom čo-to nenaštudovala, myslela som si, že je to tak trošku prehnaný rozmar. Čím viac prúžkov, tým viac značková. Čím viac popruhov, tým viac ergo? No ono to je, na rozdiel od tých prúžkov, naozaj pravda.

Môžete si zaobstarať akokoľvek kvalitnú tašku, ak ju správne nenastavíte, chrbát dieťaťa bude trpieť. A tak ďalším kritériom, ktoré som do zoznamu zaradila, bolo presné usadenie tašky vďaka individuálnym možnostiam nastavenia ramenných popruhov, bedrového pásu, hrudné ho popruhu a horných zdvihákov.

Je to nevyhnutné pre zaistenie najlepšieho prispôsobenia sa telu a rozloženie hmotnosti. Nie je nič horšie, ako keď taška na malom chrbátiku dobre „nesedí“ a „nenájde si svoje miesto“.

4. Poriadok musí byť

Pre každé dieťa je asi trošku šok, byť zodpovedný za svoje veci. Mať v nich prehľad, vyznať sa, kde čo majú. A tak sme hľadali tašku, ktorá má priestrannú hlavnú komoru s ľahko prístupným otváraním a stabilný spodný panel. Oddelený priestor na desiatu je tiež celkom legitímna požiadavka, ideálne keby bol navyše termo.

5. Ochrana pred dažďom aj malinovkou

Pamätáte si ešte vlhké knihy, keď vás cestou zo školy chytil dážď? Vyššia liga boli rozmočené zošity, ktoré ste vyberali s opatrnosťou, akoby to boli artefakty z Titanicu a dúfali ste, že ich ešte bude možné zachrániť. A ruku na srdce. Kto si nevylial do tašky aspoň raz za svoju školskú dochádzku fľašku s vodou, akoby ani nechodil do školy. Tak prečo tomu nepredchádzať? Na trhu je široká ponuka, z ktorej si môžete vyberať. Takže vonkajšie vrecko na fľašu s vodou to istí. Rozhodnuté.

Aby to neboli len všeobecné rady, ktorých je plný internet, napíšem vám, pre ktorú tašku sme sa rozhodli my. Schválne píšem my, pretože rovnako dôležité kritérium je, samozrejme, dizajn. Posledné slovo mal, pochopiteľne, môj syn. Aj keby som našla tú najkvalitnejšiu tašku, ak by neprešla schvaľovacím procesom hlavného kritika, mohla by som začať hľadať znovu. Poznám však jeho vkus a vedela som, že motív LEGO Ninjago dostane aj jeho.

Všetky vyššie spomenuté kritériá splnila taška LEGO Ninjago Green Optimo Plus. Horná polstrovaná rukoväť, vnútri potlač menovky, odnímateľná šnúrka na kľúče a pripojiteľné vrecko na telocvik, ktoré je možné pripevniť na hornú časť vaku v 3 jednoduchých krokoch zacvaknutia, boli už len príjemným bonusom.


Tento článok vyšiel s podporou SmartLife.

Batoh pekný, ale takéto vedenie zipsu by som si do prvého ročníka nevybrala kvôli používaniu A4 zošitov, eventuálne aj boxu na zošity formátu A4, ktoré sú ešte vyššie ako zošity.

Ak si ho totiž dieťa omylom dá do prednej časti komory a nie zadnej, bude zipsu zrejme prekážať a pri nešetrnejšom zaobchádzaní môže dôjsť k roztrhnutiu vnútorného šitia alebo vnútornej látkoviny, eventuálne aj k poškodeniu zipsu.

Ale samozrejme, je to len môj subjektívny názor založený na osobnej skúsenosti s podobným typom zapínania batohu.

16. aug 2022

Taká otázka aký čas ma dieťa školsku tašku denne na chrbáte? U mojich deti je to tak maximálne 20 minút denne. Keď si predstavím ake sme mali tašky my a nikto nás nevozil do školy. Odkracala som si to denne tak hodinu tam aj naspäť. Samozrejme je super keď je pohodlný a nezatazoval chrbát. Ale u nás je to v prvom rade k dizajne. Nezatazujem sa hodiny studovanim

20. aug 2022

Začni písať komentár...

Odošli