redakcia
14. okt 2021
3352 

Balíme! Aj keď sa to všetko iba začína…

Balenie batožiny - buď túto činnosť milujete, alebo neznášate. Ku ktorej skupine patríte vy? Ja jednoznačne k tej druhej… Pretože zbaliť sa efektívne, úsporne a na nič potrebné nezabudnúť, dá veru zabrať. Ak však máte zoznam a systém, zvládnete to hravo, bez stresov a s úsmevom. Šaty, topánky, ďalšie topánky, kniha, make-up, parfum… Počkať, ešte raz! Nejdeme sa totiž baliť na dovolenku či dámsku jazdu. Tentoraz sa ideme pobaliť na tú najdivokejšiu jazdu v živote. A aká je cieľová destinácia? Predsa pôrodnica.

Buďte pripravená

Skloním hlavu a pozriem sa smerom nadol. Ok, chodidlá už cez to veľké brucho nevidno. Jasné znamenie, že je ten správny čas. 🙂 Aj keď patrím k ľuďom, ktorí nechávajú všetko na poslednú chvíľu a najlepšie výkony podávajú, keď im horí za zadkom, tašku do pôrodnice som balila mesiac pred pôrodom. Nikdy totiž neviete, kedy to na vás príde - a zákon schválnosti netreba pokúšať. ;) Takže hor sa na to! Každá budúca mamička dostane zoznam potrebných vecí priamo v pôrodnici, pre ktorú sa rozhodla. Poďme si však spoločne zosumarizovať, čo sa môže zísť.

Dokumenty a doklady:

Ako prvé som si dala dokopy všetky potrebné dokumenty. Občiansky preukaz, kartička poistenca, sobášny list (prípadne vyhlásenie o otcovstve), tehotenská knižka a všetky potrebné lekárske dokumenty. Medzi tie patrí, napríklad, aj poučenie o podávaní epidurálnej analgézie - v prípade, že sa pre ňu rozhodnete. Toto poučenie je veľmi dôležité, takže ho určite nezabudnite pohodené na stole pod kôpkou tých nevytriedených papierov, ktoré si musíte založiť. ;) Povinnosti z oblasti dokumentov a dokladov uzatvára meno a adresa pediatra. Ja som si všetko poctivo pripravila a spoločne vložila do jedného obalu, ktorý som prihodila do tašky na pôrodnú sálu. Dobre, prvú časť by sme mali. Poďme však baliť ďalej.

Taška na pôrodnú sálu: 

Taška na pôrodnú sálu obsahuje okrem spomínaných dokladov jednu nočnú košeľu, uterák, šľapky do sprchy, hygienické potreby, fľašu s vodou a hroznový cukor. Istota je guľomet, preto sa nezabudnite pred pôrodom informovať, čo všetko vám počas pôrodu vaša porodnice poskytne.

Taška po pôrode:

Teraz prichádza na rad “najpríťažlivejší” obsah tašky do pôrodnice. Všetky tie zázračné popôrodné veci, pri ktorých sa nejedna prvorodička zhlboka nadýchne. Pretože, čo si budeme klamať, popôrodné vložky či nohavičky nepatria práve k sexi kúskom ženskej výbavy. Ale poďme teda na to:

  • nočné košele vhodné na dojčenie - väčšinou odporúčajú 2 ks, ja som si však zbalila 5 ks (Pretože teplo, pobúrené hormóny a výkyvy sa môžu postarať o to, že sa budete prezliekať ako na bežiacom páse. Po prvom pôrode, ešte k tomu v lete, som manžela vítala s taškou košieľ, ktoré mi bral domov preprať. Tentoraz som pripravená a vyzbrojená lepšie.),
  • uteráky (na telo aj tvár),
  • hygienická taštička so všetkým, čo považujete za potrebné - ja som v nej mala zubnú kefku a pastu, sprchový gél, šampón, kondicionér, suchý šampón a krém na tvár (všetko v malom balení), kefu na vlasy, jednorazový holiaci strojček, vlhčený toaletný papier s dubovou kôrou, dezinfekčné utierky, mydlo s pumpičkou na ruky a papierové vreckovky,
  • šľapky do sprchy a pohodlné papuče,
  • dojčenské podprsenky - zbalila som 3 ks,
  • župan a ponožky,
  • sieťované popôrodné nohavičky (odporúčam tie prateľné),
  • popôrodné vložky (nezľaknite sa tej veľkosti, ktorá môže pripomínať letiskovú dráhu - tie rozmery skutočne oceníte),
  • prsné vložky,
  • jednorazové podložky, ktoré využijete či už pre seba, alebo pre bábätko,
  • vrecko na špinavú bielizeň.

Pre bábätko:

A čo zbaliť pre bábätko? Veľa nemocníc má pre bábätká vlastné oblečenie, vďaka čomu ušetríte miesto v taške na iné veci. To je prípad aj tej mojej. Preto pre malého drobca beriem iba jednorazové plienky, vlhčené utierky, masť Bepanthen Baby ako pomoc v prevencii proti začervenaniu, rukavičky, čapičku, bavlnenú plienky a deku (na parádu).

 Niečo navyše:

Také tie klasické veci, ktoré sa vyskytujú takmer v každom zozname do pôrodnice, by sme mali. Poďme však na vychytávky. Prvou takouto pomôckou je jednoznačne už spomínaná masť Bepanthen Baby. Tento kozmetický výrobok oceníte nielen ako každodenného pomocníka pri ochrane detského zadočka, ale aj na ošetrovanie bradaviek. Tie sa vám za takúto starostlivosť náležite poďakujú, verte mi! Dojčenie je skutočne krásne a zázračné, no nie je to vždy prechádzka ružovou záhradou. Predovšetkým v začiatkoch. Preto netreba starostlivosť o bradavky podceňovať. Bepanthen Baby citlivú pokožku bábätka i mamičky prirodzene regeneruje a hydratuje. Príjemná, ľahko roztierateľná mastná vrstva vytvorí na pokožke jemnú ochrannú vrstvu a pantenol sa zase postará o obnovenie prirodzenej bariéry citlivej pokožky.

A čo sa mi ešte zatúlalo do tašky? Nejaké tie drobné pochutiny, sušené slivky (nielen ako pochutina, ale aj pre ich laxatívny účinok), čaj na dojčenie, voda a hroznová šťava (podpora tvorby mlieka). Taktiež slúchadlá, ktoré sa chystám využiť pri videohovoroch s rodinou a priateľmi. Nezabudnite ani na nabíjačku či obyčajné pero, ktoré sa tiež môže zísť. Zaobstarala som si aj BepanGel Hojivý gél na ošetrenie popôrodnej rany a taktiež popôrodný vankúš na sedenie (výborne poslúži aj klasické detské nafukovacie koleso). Presne to bola totiž prvá vec, ktorú mi manžel po prvom pôrode utekal kúpiť. Každá z nás dúfa, že bude po pôrode behať ako laň, no rátať treba aj s tým, že sa budete skôr potácať ako ťažkopádny medveď. ;) A keď už sme pri tých úskaliach a slastiach pôrodu, v prípade, že vás trápia hemoroidy, nezaškodí prihodiť si do tašky aj nejakú tú vhodnú masť. Taktiež som dostala odporúčania na sprej do nosa či popôrodný sťahovací pás.

Pribaliť si môžete aj odsávačku, avšak tú som ja nechala doma, keďže v mojej pôrodnici ju v prípade potreby poskytnú. Ak chcete, zoberte si aj nejakú knižku či časopisy. Aj keď som skutočný knihomoľ, tentoraz tieto položky vynechám. Pri prvom pôrode som si zobrala tú najhrubšiu knihu - veď čo tam len ja budem robiť toľko dní. Viete, koľkokrát som ju otvorila? Ani raz. Radšej som pozorovala ten malý zázrak, ovoniavala ho, užívala si ho… Takže tentoraz knižku neberiem. Budem sa učiť čítať tú novú knihu života, ktorá sa bude predo mnou postupne otvárať.

Nezabudla som pripraviť takzvanú pohotovostnú tašku s vecami, ktoré mi môže manžel v prípade núdze priniesť. Taktiež nezabudnite prichystať autosedačku a oblečenie pre bábo na cestu domov. Ideálne všetko na jednu kopu a na viditeľné miesto, lebo veď viete, chlapi… ;)

Kto sa pýta, ten sa dozvie

Niektoré nemocnice mnoho zo spomínaných vecí poskytujú. No sú aj také, kde si musíte priniesť nielen toto všetko, ale aj vlastný príbor, pohár či toaletný papier. Preto sa hlavno pýtajte, pýtajte a znova pýtajte. Informácie môžete nájsť aj na webových stránkach nemocnice či priamo vyvesené na chodbe pôrodnice/ambulancie. Počas tehotenstva a obzvlášť pred pôrodom máte nárok aj na tie najzbytočnejšie otázky, takže žiaden strach. 🙂

Hotovo! Dobre, pôvodný plán zbaliť sa do jednej tašky nejako nevyšiel. V konečnom dôsledku to vyzerá tak, že som zbalená v jednom kufri a jednej (nie až takej) malej taške. Avšak, najdôležitejšia je pohoda a k tej mojej jednoznačne prispeje to, že viem, že som sa zbalila naozaj dôkladne. Takže tá preplnená taška za to určite stojí. ;)

P.S. Ak ste fotomaniak ako ja a máte prichystané rôzne takéto rekvizity, nezabudnite si ich zabaliť. Aby ste mohli zdokumentovať všetko, pri čom sa budete neskôr rozplývať. ;)


Tento článok vyšiel s podporou Bepanthen

Bepanthen Baby je kozmetický výrobok. BepanGel Hojivý gél je zdravotnícka pomôcka.

Pekne
Ja len ze mesiac pred poorodom sa balit....nooooo poniektore maju už odrodene. Vevi do porodnice si baby balte skor. Idealne v polovici tehu. Lepsie mat tasku nachystanu zapadnutu prachom ako sa ocitnut v nemocke a cez tel instruovat niekoho co kde je

14. okt 2021

Ja som už tak od 6 mesiaca balila veci a posledný mesiac som už mala dávno všetko pobalene, a teda ale zoznam mi nedal nikto, balila som podľa mamiciek tu na MK 😁

15. okt 2021

@marthuska ja som sa balila medzi kontrakciami 😁 v nemocnici ma skontrolovali ked mi praskla voda, ale na porod to este nevyzeralo. Tak sme isli domov a za par hodin sme sa vratili aj s taskou 😬

15. okt 2021

Na mna porod prisiel tak rychlo, ze som do porodnice prisla sanitkou a mala som na sebe len gatky, tricko, v ruke mobil a karticku poistenca 😂 Ani topanky som nemala a to bol januar 😂 Nastastie moja porodnica bola dobre vybavena a manzel neskor priniesol tych par veci, co som potrebovala.

15. okt 2021

Pri oboch detoch som nedosla ani do 37tt a bola som rada ze mam vsetko komplet nachystane, takisto tretikrat cakam ze to pride skor, balit sa mesiac pred terminom by bolo pre mna neskoro a stres navyse. Nachystane to planujem mat okolo 30tt.

15. okt 2021

V 36tt ma hospitalizovali s vysokým tlakom. Našťastie mi dali šancu odniesť si dieťa do škôlky a ísť si domov.po veci 😂takže keď ma o tri dni pustili, vedela som presne co mi v nemocnici bude treba a mohla som začať baliť. Napríklad popôrodné vložky a podložky (pod seba aj pod babo) moja pôrodnice dáva a aj balíček plienok, rybiu masť a oblečenie pre babo na prvé dni. To mi bolo zbytočné.
Rovnako zbytočne mi boli prsné vložky a podprsenky som sa ani nedotkla. Mala som naholo nočnú košeľu na gombíky /zips. Nie je štandard ze vám mlieko strieka potokom. Ja som ho skôr musela vytlacat nasilu.
Naopak za čo som bola vďačná, bola nozik-rybka, využila som viackrát ako som čakala. (Otvorenie hygienicky balenej salámy, či syra...A pod). Vláknina v tabletkách a proteinove drinky strašne pomohli...lebo, povedzme si na rovinu, nemocničná strava nie je prototypom zdravej popôrodnej životosprávy. Rovnako vlastný čaj ( v nemocke mali len čierny a na vysoký tlak a kľud to nie je to pravé orechové)
A pri súčasnom % sekcií, možno rátat s tým, že pôrod skončí sekciou a zariadiť sa podľa toho. Mne veľmi bodol olej Salubelle na operačnú ranu.
Miesto župana dlhá mikina /svetrík s vreckami.
Ortopedicky vankúš a deka (nemocnicny vankúš a deku som využila na polohovanie seba a potom som sa nemala čím prekryť).
Vlastná 7dcl šálka na čaj (v nemocke majú len tie male šálky a zarábať kojaci čaj každú pol hodinu znamenalo prejsť po chodbe a spať 2x...co den/dva po sekcii fakt ozelies...) 😂 bola som vďačná ze mi napadlo svoju salku vziať.
A dnes by som si určite zbalila aj šatku...elastik pre novorodenca. Pre podporu kojenia a kontaktu koža na kožu. Nemala som a hrozne banujem.
Olej Geranium pri prvom náznaku žltačky. Využili sme a našťastie nás pustili lebo sme bilirubin dostali do normy.
Číslo na laktacnu ktorá o vás vie, ak by bolo treba (Zohnala som až po návrate domov a prišli sme o 5 dní kojenia) A druhy raz by som už URČITE pokecala s dobrou laktacnou PRED porodom.
Nahrávky z kurzu Hypnoporod. Bezkonkurenčne najlepšia vec ktorá mi uľahčia dva dni vyvolávania a spomínam na ne ako na príjemné a plne očakávania.

16. okt 2021

Začni písať komentár...

Odošli