redakcia
22. feb 2021
4535 

Keď je odmenou spokojný detský úsmev

Fixný zubný strojček je dnes už bežnou záležitosťou. Bez hanby ho nosia dospelí, ale prevažne deti. Náš zubár odporučil dcére konzultáciu u čeľustného ortopéda približne v desiatich rokoch. 

Boli sme zaradení do poradovníka na prvé vyšetrenie. Po dvoch rokoch sme sa dostali do ambulancie, dcére indikovali liečbu vrchným aj spodným zubným fixným strojčekom. Ďalšie termíny sa však nečakane predĺžili. Naša ortodontistka sa stala druhýkrát mamou. Vyhovovala nám nielen pre jej milý prístup k deťom a blízkosť ambulancie, ale aj po finančne stránke. Súkromný lekár bol aj trikrát drahší, preto sme sa rozhodli čakať. A čo je dôležité, netlačil nás čas. Minulý rok, keď mala dcéra 14, sa plánovanie nalepenia strojčeka spustilo nanovo. Žiaľ, po vyšetrení sme museli akútne riešiť malinký medzizubný kaz na zadnej šestke a potom COVID u nás doma. Dcéra sa dočkala strojčeka prvý februárový týždeň v roku 2021. Neviem, ako to majú iné deti, ale ona sa veľmi tešila. Teenagerka tesne pred 15. narodeninami, mimochodom, pedantka na ústnu hygienu. Túži po krajšom úsmeve, ale dôvody, ktoré nám vysvetlila lekárka, neboli len estetické.

Pani doktorka nám vypočítala orientačné náklady za približne dvojročné obdobie liečby na tisíc EUR. „Nemalá“ suma. Ľudia na strojček deťom šetria, berú si úvery, každý rieši situáciu po svojom. Ale chce dieťaťu pomôcť, ak sa dá. Do 18. roku veku dieťaťa prispieva na strojček čiastočne aj poisťovňa, a dospelý človek za strojček zaplatí oveľa viac. Preto mnohí rodičia pristúpia radšej na liečbu do 18. roku veku dieťaťa. Rovnako sme sa rozhodli aj my.

Novinka: príspevok na zubné strojčeky pre deti 

Je fajn ušetriť pri liečbe nejakú tú stovku. Preto nás tento rok milo prekvapila novinka Union zdravotnej poisťovne, kde je dcéra poistená. Platí od 1.1.2021, a to možnosť uplatniť si príspevok 100 EUR na zuby ročne aj zubné strojčeky a na čeľustno-ortopedické výkony pre všetky deti do 18 rokov poistené v Union. Príspevok platí na kontrolu, nový drôtik, gumičku, nalepenie strojčeka, teda hocičo, čo má dočinenia so zubným strojčekom. Liečbu fixným strojčekom musí indikovať lekár, aby vznikol nárok na príspevok.

Ja s deťmi sme už tretí rok poistencami Union zdravotnej poisťovne. Hlavným dôvodom, prečo som nás dala prepoistiť do Union, bol príspevok 100 EUR ročne na zuby. S deťmi som k zmluvnému zubárovi chodila pravidelne na preventívne prehliadky, takže sme za ne neplatili. Ale príspevok sme využívali dva roky najmä na dentálnu hygienu. Deti objednávam dvakrát do roka a som viac v pokoji, keďže sa nám zväčša darí včas predísť zubnému kazu. Toto odporúčam každému rodičovi. Ja mám nezmluvného zubára, a tak jednotlivé úkony poisťovňa neprepláca, ale tiež využívam príspevok na dentálnu hygienu. A teraz využijeme príspevok určite na dcérin strojček.

Príspevok 100 EUR na zuby je určený na dentálnu hygienu alebo ošetrenie u zmluvného zubára na určité výkony, ako napríklad plombovanie, zubné korunky a od 1.1.2021 teda aj na zubné strojčeky pre deti. Kompletný zoznam preplácaných úkonov nájdete TU. Príspevok môžu využívať dospelí aj deti. V prípade detí musí byť v Union poistený aspoň jeden zákonný zástupca dieťaťa, prípadne musí mať podanú prihlášku na zmenu zdravotnej poisťovne. Je množné ho čerpať jednorazovo, prípadne viackrát počas roka, maximálne do sumy 100 EUR. Podmienkou je, aby mal poistenec absolvovanú preventívnu prehliadku u zubára v predchádzajúcom roku. Ak ste novým poistencom, tak si vyžiadate potvrdenie od svojho zubára a pri žiadosti sa ním preukážete spolu s blokom z registračnej pokladne za ošetrenie. Pri dentálnej hygiene sa vyžaduje aj tlačivo o absolvovaní dentálnej hygieny, ktoré vám potvrdí dentálny hygienik priamo po absolvovaní dentálnej hygieny.

Mne osobne sa stalo, že deťom sestrička nesprávne zaevidovala preventívnu prehliadku, ešte na starú poisťovňu, hoci sme boli poistencami Union už rok. Tak poisťovňa neevidovala výkon prehliadky automaticky a pri preplácaní žiadala aj potvrdenie o preventívnej prehliadke. Vyžiadala som si ho na ambulancii a príspevok mi schválili.

Nestihli ste "preventívku" v roku 2020? Nezúfajte!

V prípade, že ste v roku 2020 preventívnu prehliadku nestihli, nič sa nedeje. Pre rok 2021 platí v Union zdravotnej poisťovni výnimka. Preventívnu prehliadku môžete absolvovať do 31.3.2021 a o príspevok môžete požiadať na výkony urobené po 1.4.2021. Ak chcete mať termíny jednotlivých prehliadok pod kontrolou, v Union si môžete aktivovať preventívnu pripomienku. Formou sms alebo e-mailom vám poisťovňa pripomenie, že máte nárok na preventívnu prehliadku u lekára. Preventívnu pripomienku si môžete aktivovať napríklad telefonicky na zákazníckom centre 0850 003 333, osobne na kontaktných miestach alebo na portáli Union.

Ak je aj vaše dieťa adept na strojček, chcete s nimi (alebo vy samy) začať chodiť na dentálnu hygienu, prípadne máte zmluvného zubného lekára a máte možnosť si nechávať preplácať určité úkony, môžete vyskúšať tieto, ako a aj iné benefity, Union zdravotnej poisťovne. Prepoistiť sa zvládnete aj z pohodlia vašej obývačky.

----------

Tento článok vyšiel s podporou Union zdravotnej poisťovne52

Začni písať komentár...

Odošli