redakcia
16. nov 2021
1582 

Lepšie je chorobám predchádzať, ako ich liečiť. Myslite na prevenciu!

Poznáte ten pocit, keď by ste veľmi chceli vrátiť čas a spraviť niečo inak? Vraví sa, že po vojne je každý generál. Keď už je neskoro, vidíme všetky možnosti, priam strategické kroky, ktoré mohli katastrofický scenár zvrátiť. Stačilo sa inak rozhodnúť... Prišiel čas dať zbohom výhovorkám a začať robiť správne rozhodnutia práve teraz. Vezmite svoje zdravie do vlastných rúk. Poradíme vám, ktoré vyšetrenia zamerané na prevenciu určite nevynechať, aby ste si raz nemuseli niečo vyčítať.

Každý deň na Slovensku ochorejú na rakovinu krčka maternice 2 ženy

Dôležitosť preventívnych vyšetrení na nás vyskakuje, v poslednej dobe, doslova odvšadiaľ. Prevencia, milé dámy, totiž zachraňuje životy. Je to fakt. Napriek tomu, ho mnohé z nás, berú stále na ľahkú váhu. Možno si len podvedome odmietame priznať, že by sa niečo také, ako rakovina, mohlo týkať práve nás. Možno sa len točíme v kolotoči každodenných povinností, z ktorého nevieme vyskočiť. Ťažko sa nám myslí na seba. Teraz nenarážam na tie šedivé odrasty či zanedbané päty. Aj keď, aj tento druh starostlivosti by sme si rozhodne zaslúžili. Od návštevy kaderníčky či pedikérky však náš život nezávisí. Od návštevy gynekológa, áno!

Na Slovensku ročne ochorie na rakovinu krčka maternice 600 žien. Každá tretia svoj boj prehrá. Príčinou jej vzniku je v 99 % infekcia ľudským papilomavírusom, známejším ako HPV.

Tento rok preto odštartoval na Slovensku organizovaný skríning rakoviny krčka maternice. Možno ste si aj vy našli pozvánku na bezplatnú preventívnu gynekologickú prehliadku, ktorej súčasťou je skríningové cytologické vyšetrenie krčka maternice.

Cytológia je najúčinnejší spôsob, ako zachytiť, diagnostikovať a vyliečiť rakovinu krčka maternice v jej ranom štádiu. Umožňuje lekárom odhaliť aj tzv. predrakovinové stavy, a dokonca, tomuto ochoreniu úplne predísť.

Pri organizovanom, pozývacom skríningu sa používa vyšetrovacia metóda cytologického vyšetrenia tzv. PAP testom. Alternatívou je tzv. LBC test. V porovnaní s PAP testom má niekoľko výhod - menší počet falošne negatívnych výsledkov; dokáže zistiť prítomnosť rizikových typov HPV vírusu; preukáže, či majú bunky rastový potenciál nádorových buniek.

Oba druhy cytologického vyšetrenia sú hradené zdravotnou poisťovňou. Pri LBC teste si za špeciálny odberový materiál, ktorým sa od konvenčného testu líši, musí žena priplatiť. Výnimkou sú poistenky Union zdravotnej poisťovne, ktorá im toto vyšetrenie preplatí, vrátane odberového materiálu, už od 18 rokov.

Vyšetrenie je rýchle a bezbolestné. Takže už žiadne výhovorky. Choroby nechodia po horách, ale po ľuďoch. Nečakajte na žiadnu pozvánku. Urobte to pre seba, pre svoje rodiny. Predovšetkým pri závažných chorobách platí: Čím skôr, tým lepšie.

Zhubný nádor prsníka má vysokú šancu na vyliečenie, ak je malý a zistený včas

Prsia. Vnímame ich ako znak ženskosti, materstva či objekt túžby. Je jedno, či sú malé, veľké, pevné, „vydojčené”. Dôležité je, aby boli zdravé. A ak aj náhodou nie sú, podstatné je, aby sme na to prišli včas.

Rakovina prsníka je momentálne najčastejší zhubný nádor u žien na Slovensku. Ročne diagnostikujú až 3300 nových prípadov. Až tristo z nich zomiera práve preto, že boli zachytené v pokročilom štádiu. Čo robiť, aby ste neboli aj vy súčasťou tejto smutnej štatistiky? Nepodceňujte prevenciu, myslite na rodinnú anamnézu a nezabudnite na samovyšetrenie!

Najspoľahlivejším riešením je absolvovať preventívne skríningové mamografické vyšetrenie prsníkov v pravidelných intervaloch. Ak máte viac ako 40 rokov, máte naň nárok každé 2 roky. Dokáže zachytiť už včasné štádium rakoviny prsníka, kedy je ochorenie veľmi dobre liečiteľné. Napriek tomu toto preventívne vyšetrenie absolvuje pomerne málo žien.

Zvýšiť stále nedostatočne vysoké počty preventívnych vyšetrení sa snaží, napríklad, Union zdravotná poisťovňa zasielaním pozývacieho listu. Slúži rovno aj ako žiadanka na skríningové mamografické vyšetrenie. Ušetríte čas i energiu. Viac o skríningu rakoviny prsníka, či procese pozývania, nájdete TU.

Mnoho žien netuší, že do vienka po svojich predkoch nedostávame len farbu očí či tvar postavy. Ak ste mali v rodine diagnostikovanú rakovinu prsníka či vaječníkov, bolo by vhodné porozmýšľať nad absolvovaním špeciálneho  BRCAscreen testu na odhalenie genetických predispozícií na rakovinu prsníka alebo vaječníkov. Vyšetrenie je pomerne nákladné (130 €). No napríklad Union zdravotná poisťovňa ho, ako jeden z benefitov v oblasti ženskej prevencie, svojim poistenkám hradí.

Poslednou, no nie menej dôležitou, súčasťou prevencie, je samovyšetrenie prsníkov. Nájdite si naň každý mesiac pár minút. Svoje prsia poznáte najlepšie, problémy či zmeny môžete odhaliť pomerne ľahko práve vy.

Keď prevencia zachraňuje

Ak ste sa dočítali až sem, je vám jasné, že to, čo pomáha ochrániť naše zdravie a život, je práve prevencia. Nenechajte choroby zvíťaziť a snažte sa im predchádzať. Sledujte špeciálne programy svojich poisťovní zamerané na prevenciu. Union zdravotná poisťovňa okrem spomínaných vyšetrení na včasné zachytenie ženských ochorení, má vo svojom preventívnom programe dlhý rad ďalších skríningov. U tých najmenších je to skríning novorodenca, tzv. odber z pätičky, ktorým sa vyšetruje 13 vrodených a dedičných ochorení. Ďalej skríning hrubého čreva a konečníka, onkologických ochorení, potravinovej intolerancie či mnohé ďalšie

Len aby sa nezabudlo

Patrí medzi vaše výhovorky odkladania preventívnych prehliadok okrem „nemám čas” aj „zabudla som”? ;) Máme riešenie aj pre vás. Union zdravotná poisťovňa všetkým svojim poistencom ponúka preventívnu pripomienku. Bezplatne vám, prostredníctvom SMS alebo e-mailu, pripomenie preventívne prehliadky, ktoré by ste mali v blízkej dobe absolvovať. Aktivujte si túto službu a žiadna návšteva lekára vám už z hlavy nevyfučí. Obzvlášť pre nás, ženy a mamičky, ktoré máme na starosti milión vecí, je celkom fajn môcť z tej našej hlavy niečo vypustiť. 🙂


Tento článok vyšiel s podporou Union zdravotnej poisťovne