redakcia
4. máj 2023
487 

Najkrajšie a zároveň najťažšie obdobie na 9 písmen? Materstvo

Je piatok, nedeľa alebo streda? Nejako som strácala prehľad. Trafila som akurát mesiac. Aj to so zaváhaním. Mala som za sebou obdobie, kedy som nevnímala a dni sa mi zlievali do jedného. Áno, prvé dni, týždne, ba i mesiace po pôrode môžu vyzerať aj takto. Je to však úplne normálne. Každá cesta materstva je iná. Rovnako je iné a jedinečné aj každé bábätko. Po každom daždi však vždy vyjde slnko, mnohokrát sprevádzané krásnou dúhou, a vaše materstvo naberie ten správny smer. Tak to bolo aj v mojom prípade.

Materstvo je disciplína, v ktorej sa musíte naučiť tancovať. Bez predpísaných krokov. Občas i mimo rytmu. Miestami ide o romantický valčík, inokedy zase o divoké tango. Je to skrátka jazda, ktorá sa skladá z mnohých fáz, medzi ktorými budete hľadať balans. Ak ešte mamičkou nie ste, neviete, na čo sa pripraviť. Ak ste, dáte mi za pravdu, že aj napriek všetkému je to to najkrajšie, čo ste zažili.

Sú dni, kedy padám na hubu, som nepríjemná, unavená a výbušná ako munícia. Poznáte to? Nezabúdajte však, že všetko raz prejde a vy zistíte, že pokiaľ nejde o život, nejde o nič. Ženy, a obzvlášť mamy, si skrátka so všetkým poradia. A ako to robia? Majú náhradný zdroj energie, šiesty zmysel a v rukáve vždy nejaký trik. Skrývajú skrátka svoje zlepšováky a tajné zbrane, ktoré v prípade núdze vyťahujú. Ak máte pocit, že nič z toho ste do vienka nedostali, nebojte sa. Toto všetko dostanete do výbavy, aj s tou obrovskou dávkou zodpovednosti, strachu no i nekonečnej lásky, ktorú prináša materstvo.

Materstvo je skrátka jedna veľká jazda na horskej dráhe. Veď čo by sme sa my mamy nudili, všakže? ;) A tak, keď si už myslíte, že máte všetko pod kontrolou, nájdete si systém a cítite, že máte kontrolu nielen nad časom všedných dní, ale i svojím životom a dieťaťom, príde to. Ako blesk z jasného neba. Nečakane. O čom hovorím? No predsa o nejakej zmene či výhybke - rast zubov, spánková regresia, obdobie vzdoru či skrátka jedna z mnohých vecí, ktoré zase raz všetko otočia naruby. A čo pomáha v takomto prípade? Otrepaná fráza, v ktorej sa však skrýva veľké múdro: „Je to len obdobie.“ Obdobie, ktoré uteká rýchlo. Šialene rýchlo.

Prvý úsmev, prvý zub, prvé slovo, potom to dokonalé „mama“, prvý krok či nástup do škôlky. Tých míľnikov je v prvých rokoch dieťaťa nespočetne. A vy budete paf z každého jedného. Emócie prevalcujú aj tých najväčších tvrďasov 🙂 Medzi týmito všetkými míľnikmi, aspoň v mojom prípade, bol aj výber náhradnej mliečnej výživy. Ako bezdetná by som si nikdy nepomyslela, že vybrať to správne mlieko môže byť nejaká veda. Vojdete do obchodu, zoberiete jedno z tej širokej ponuky, zarobíte, nakŕmite - a je to, no nie? Realita je však taká, že ako mama si trikrát rozmyslíte, po akom mlieku siahnete. Viete totiž, že najlepšie mlieko je materské, no ak už z akéhokoľvek dôvodu svoje dieťatko nedojčíte, cítite veľkú zodpovednosť pri výbere náhradného mlieka. Chcete pre svoje dieťatko tú najlepšiu výživu, ktorá podporí zdravý rast a vývoj, pomôže mu vybudovať pevné základy a postará sa o jeho spokojné bruško. A ako som teda vyberala mlieko ja? Vylučovacou metódou - žiadny palmový olej, porada s pediatrom, odporúčania kamarátok a v neposlednom rade ponúkané benefity. Chcela som vybrať mlieko, ktoré nespĺňa iba to, čo spĺňať musí, ale ktoré ponúka aj benefity navyše, akými sú vitamíny, prebiotiká a probiotiká prispievajúce k zdravému vývoju. A tak som sa touto vylučovacou metódou dopracovala k revolučnému mliečku BEBA SUPREMEpro2. A musím povedať, že ide naozaj o prémiovú voľbu od Nestlé. Máme za sebou krásne mesiace s BEBA SUPREMEpro a vďačíme jej za veselé dni plné smiechu i pokojné noci plné spánku. A čo viac som si mohla priať?

Povedané zjednodušene a na rovinu, takzvane „polopatisticky“ - BEBA SUPREMEpro 2 je našou jasnou voľbou a topkou preto, že okrem zloženia a benefitov má aj skvelú chuť. A nie, veru nie je mlieko ako mlieko. Máme za sebou veru nejaké neúspešné pokusy. A keď vášmu drobcovi nechutí, viete, že tadiaľto cesta nevedie.

Teraz však nazrime trochu hlbšie a pozrime sa, prečo je superprémiová BEBA SUPREMEpro 2 naozaj výnimočná. Pre mňa ako mamičku je určite dôležitý aj fakt, že za ňou stojí spoľahlivý výrobca. Vedeli ste, že Nestlé je na trhu už viac ako 155 rokov? Veru áno, je. A nielen to. Je prvým výrobcom dojčenskej výživy na svete. Čiže ide o stabilnú firmu, ktorú môžeme bez pochýb nazvať expertom na svojom území. Samotná BEBA SUPREMEpro 2, vyvinutá podľa vzoru materského mlieka a navrhnutá odborníkmi tak, aby podporila zdravý rast a vývoj vášho dieťatka², je výsledkom výskumu materského mlieka, ktorý trval viac ako 60 rokov.

A v čom teda spočíva jej zloženie plné benefitov? Obsahuje zmes 5 oligosacharidov podľa vzoru materského mlieka a baktérie L.reuteri, ktoré sa nachádzajú v črevnej mikroflóre dojčených detí, ako aj čiastočne štiepenú upravenú bielkovinu procesom OPTIPRO HA. Na správnom fungovaní imunitného systému sa podieľajú aj minerály, železo, zinok a vitamíny A,C,D. O normálny rast a vývin kostí sa postará vápnik.

Myslím, že v dnešnej dobe je viac ako potrebné dbať aj na starostlivosť o našu planétu. Preto je veľkým plusom, že obaly BEBA SUPREMEpro sú plne recyklovateľné a viečko a odmerka sú z bioplastu z obnoviteľných zdrojov. Rovnako sa využíva pri výrobe elektrina z obnoviteľných zdrojov a použité mlieko pochádza od farmárov, ktorí sa zaviazali znižovať uhlíkovú stopu.

My sme mali šťastie a pomerne rýchlo sme našli mlieko, ktoré nám vyhovuje vo všetkých smeroch. Ak aj vy práve teraz hľadáte dojčenskú výživu, alebo vám tá aktuálna nevyhovuje, možno vás inšpirujeme. Nezabúdajte, že každé bábätko je iné a má aj odlišné chute. Preto skúste a uvidíte. Netrápte sa, nestresujte sa zbytočne a snažte sa vychutnať si každý moment. Jedinečný, nenávratný. Ak ide všetko hladko a vy ste od prvého momentu šťastnou a spokojnou mamičkou, užívajte si to plnými dúškami. Ak to však až také ružové nie je, do úlohy mamy sa dostávate postupne, alebo vás či vaše dieťatko trápi nepohoda či ťažšie chvíle, aj to je v poriadku. Nebojte sa, rozprávajte sa, zdôverte sa. Nikdy a na nič nie ste sama. Pretože materstvo, ako vraví aj nadpis, je nielen to najkrajšie, ale aj to najťažšie obdobie - na 9 písmen. A na celý život ;)


Tento článok vyšiel s podporou Nestlé

Dôležité upozornenie: Dojčenie je pre Vaše bábätko to najlepšie. Ak už nemôžete dojčiť, vyberajte náhradnú dojčenskú výživu po dohode so svojím pediatrom.

¹ Minerálne látky železo, zinok a vitamíny A, C, D sa podieľajú na normálnom fungovaní imunitného systému. 

² Vápnik je potrebný pre normálny rast a vývin kostí u detí. Obsah v súlade s požiadavkami príslušnej legislatívy.

A co tak reklama na materske mlieko? Jaj z neho firmy nic mat nebudu.

5. máj 2023

Začni písať komentár...

Odošli