redakcia
4. júl 2023
1386 

Nebuď suchár a uži si leto naplno

Som suchár. A moje deti tiež. Minimálne, čo sa pokožky týka. Viem, mohla som svojim deťom darovať aj lepšie dedičstvo, ako suchú a citlivú pokožku, ale genetiku len tak neokabátiš. Jednu výhodu to má. Vďaka svojim skúsenostiam viem, ako s takýmto typom pokožky pracovať, aby sme si užili pohodové leto.

Suchá pokožka či pokožka s atopickým ekzémom nie je nič príjemné. Často môže svrbieť, je drsná, spôsobuje nepríjemné pnutie a ak zanedbáte starostlivosť, môžu sa na nej objaviť nepríjemné a bolestivé trhlinky. Rokmi som sa naučila predchádzať týmto problémom u seba aj u detí vhodnými režimovými opatreniami. Stačí vedieť, čomu sa vyvarovať, čo nezanedbať a venovať starostlivosti dostatočnú pozornosť. Kým v zime nás potrápili predovšetkým nízke teploty a vietor, suchý vzduch kvôli vykurovaniu, prudké zmeny teplôt, v lete je to horúce a suché podnebie, nadmerné slnenie, chlórová voda v bazénoch,...

Ako prežiť leto so suchou pokožkou či pokožkou s atopickým ekzémom?

Leto bez vody je ako zima bez snehu. Kým za snehom musíme cestovať často čoraz ďalej, možností na kúpanie je v lete dostatok. Kto má suchú pokožku vie, že poriadne chlórovaný bazén a veľa času stráveného na slniečku môže spôsobiť poriadnu galibu. Preto by ste sa mali vždy po vyjdení z vody dôkladne osprchovať v čistej vode.

No robíte to aj pred plávaním? Ja áno. Pokožka totiž vsiakne chlór obsiahnutý vo vode ako špongia. Ak sa pred vstupom do bazéna osprchujete v čistej vode, znížite tak množstvo chlóru, ktoré vaša pokožka absorbuje. Samozrejmosťou je ochrana opaľovacími krémami, určenými pre suchú a citlivú pokožku. Telo uterákmi nikdy nedrhnite do sucha. Ja ako seba, tak aj deti osuším vždy jemným prikladaním uteráku alebo ich radšej zabalím do župana, ktorý vodu vsiakne.

Alfou a omegou v starostlivosti o takýto typ pokožky je potrebné obnoviť rovnováhu kožného mikrobiómu - neviditeľného živého ekosystému pokožky. Oslabená kožná bariéra suchej pokožky totiž stráca schopnosť vlastnej ochrany, stráca lipidy a schopnosť zadržiavať vodu.

Po celodennej kúpačke, nezabudnite použiť kvalitný sprcháč na dôkladné zmytie nečistôt a hydratovanie už v sprche, obzvlášť ak máte problém so suchosťou a ekzémom. Mojou sprchovou vychytávkou proti svrbeniu je ultrajemný krémový LIPIKAR SYNDET AP+, ktorý je vhodný aj pre novorodencov a zamilovala som si aj LIPIKAR SPRCHOVÝ OLEJ AP+, ktorý chráni pokožku pred vysušujúcimi účinkami tvrdej vody. A ak ste náhodou eko, bio, raw tak tieto produkty sú dostupné ak v ekologicky šetrných náhradných baleniach.

V lete je preto veľmi dôležité myslieť na dostatočnú hydratáciu. A to nielen zvonka, ale aj zvnútra. Ak si osvojíte zvyk popíjať vodu len tak, počas dňa a naučíte to aj svoje deti, vaša pokožka sa vám poďakuje. Ak hydratáciu podporíte aj vhodnou kozmetikou, ste na dobre ceste prežiť leto bez komplikácií. Preto používam iba jemné produkty, ktoré nevysušujú a na upokojenie a ochranu siaham po výživných a ochranných krémoch. Kým v zime som uprednostňujem hutnejšie a mastnejšie krémy, v lete sa mi osvedčilo používať ľahšie textúry, keďže sa pokožka v tomto ročnom období prirodzene viac mastí.

Parťákom pre celú moju rodinu je relipidačný balzam LIPIKAR BALZAM AP+M LIGHT, ktorý je ako stvorený pre veľmi suchú pokožku, aj tú so sklonom k atopickému ekzému. Používam ho denne na telo aj tvár, na ošetrenie pokožky všetkých členov rodiny. Šetrné zloženie s ľahkou a rýchlo sa vstrebávajúcou textúrou je ideálne počas letných mesiacov pre tú najcitlivejšiu pleť. Tento balzam sa veľmi rýchlo vstrebe a tak nezanecháva pocit mastnej pokožky, ktorý v horúcich letných dňoch nie je nič príjemné. Je vhodný pre bábätká, deti aj dospelých. Siaham po ňom aj po opaľovaní, alebo keď trávime veľa času kúpaním v chlórovaných bazénoch.

Tento balzam ihneď obnovuje a upokojuje pokožku so sklonom k atopickému ekzému. Pôsobí proti svrbeniu a odďaľuje fázy extrémneho vysušenia a účinkuje proti opätovnému výskytu príznakov. LIPIKAR BALZAM AP+M– obsahuje účinné látky Aqua Posae Filiformis a Microrésyl, vyživujúce bambucké maslo a upokojujúci Niacínamid, ktorý pomáhajú obnoviť kožný mikrobióm pokožky.

S citlivou, suchou pokožkou a atopickou pokožkou je potrebné osvojiť si správne návyky. Preto nezabúdajte na potreby vašej pokožky, nech už leto prinesie akékoľvek výzvy. A užite si ho plnými dúškami so všetkým, čo k nemu patrí.

Inak, ste vedeli, že La Roche-Posay je reálne francúzske kúpeľné mestečko s unikátnou termálnou vodou, ktoré sa zameriava na pomoc zmiernenia kožných prejavov ako sú popáleniny, jazvy, podráždená pokožka po onkologickej liečbe, atopický ekzém či psoriáza a každý jeden produkt La Roche-Posay obsahuje aj túto jedinečnú termálnu vodu?


Tento článok vyšiel s podporou La Roche-Posay

Začni písať komentár...

Odošli