redakcia
9. máj 2023
7444 

Otázka, ktorá trápi všetkých rodičov: S čím si vieme poradiť doma a kedy treba vyhľadať lekára?

Bez ohľadu na to, či máme doma niekoľkomesačné bábätko alebo väčšieho školáka, keď ochorejú, určite občas riešime dilemu všetkých rodičov – máme už utekať k svojmu lekárovi prípadne na pohotovosť alebo si s tým vieme poradiť doma? Na jednej strane nechceme hystericky riešiť s odborníkom každú maličkosť a v čakárni riskovať, že sa dieťatko nakazí iným ochorením, na druhej strane sa však bojíme, aby sme niečo nepodcenili. Akými pravidlami sa treba riadiť a ktoré lieky nám pomôžu niektoré ochorenia zvládnuť aj doma?

„Často sa stretávame s tým, že rodičia prídu na vyšetrenie priamo zo škôlky alebo zo školy, lebo ich  ‚poslala‘ pani učiteľka. Príznaky ochorenia ešte nie sú rozvinuté, na dieťatku nie je ešte nič poznať a takéto vyšetrenie je v podstate úplne zbytočné,“ opisuje doktor Martin Matejka jednu zo situácií, s ktorou sa  stretáva vo svojej ambulancii. Rovnako užitočné, či skôr neužitočné, sú aj odporúčania zo škôlok a škôl na vyšetrenie výterov z nosa a hrdla, lebo v ich triede sa vyskytol „vírus“ ako napríklad  moraxela, hemofilus či streptokok. „V prípade uvedených "vírusov‘" ide v skutočnosti o baktérie. Žiaľ, takýchto príkladov je veľmi veľa. Samostatnú kapitolu tvoria príchody len pre ospravedlnenku,“ hovorí pediater.

V týchto prípadoch rozhodne vyhľadajte lekára

Podľa doktora Martina Matejku v prípade návštevy lekára platí základné pravidlo. „Na vyšetrenie treba prísť aspoň po dvoch až troch dňoch teplôt, výrazného zahlienenia, kašľa, keď sú príznaky ochorenia rozvinuté a je možné podľa nich rozhodnúť o správnej liečbe. Aj často používaný test CRP, na základe ktorého vieme odlíšiť vírusovú infekciu od bakteriálnej, a tým aj určiť potrebu antibiotickej liečby, je ideálne urobiť až po 24 hodinách od rozvinutia choroby.“ Sú však aj prípady, keď rozhodne netreba čakať uvádzané dva - tri dni. „Samozrejme, ak ide napríklad o novorodencov alebo dojčatá, ktoré majú vysoké teploty, odmietajú tekutiny, majú ťažké vodnaté hnačky. Tam netreba váhať a čo najskôr navštíviť ambulanciu alebo detskú pohotovosť,“ vysvetľuje lekár.

Ako to zvládnuť doma?

Doktor Martin Matejka vysvetľuje, že väčšinu detských chorôb spôsobujú vírusy a sú dobre zvládnuteľné aj doma s pomocou voľnopredajných liekov. „Obrovské množstvo informácií je dostupných aj na stránkach ambulancií a veľmi dobre vedia poradiť aj farmaceuti v lekárňach,“ tvrdí doktor Matejka. Azda najväčším strašiakom, najmä pre rodičov bábätiek či malých škôlkarov, je zvýšená teplota, respektíve horúčka, najmä ak trvá dlhšie. Aj vtedy rodičia bojujú s otázkou, či liek na zníženie teploty podať hneď, alebo je lepšie počkať. „Odborný názor je, že lieky na teplotu sa podávajú až vtedy, keď telesná teplota presiahne 38,5 °C. Teplota je v podstate obranný mechanizmus organizmu v boji s infekciou. Stimuluje sa ňou imunitný systém, zrýchľujú sa metabolické reakcie, vytvára sa nevhodné prostredie na rozmnožovanie baktérií a vírusov,“ vysvetľuje pediater. Faktom však je, že každý znáša horúčku inak. Ak vidíme, že dieťatko je v nepohode, vidno, že zvýšená teplota mu spôsobuje výrazný diskomfort, je možné podľa lekára podať lieky proti zvýšenej teplote aj skôr. 

Čapíky, sirupy či tabletky?

Ak horúčka po podaní lieku klesne, neznamená to hneď, že „už sme za vodou“ a s podávaním lieku môžeme prestať. „Vo väčšine prípadov jednorazové podanie antipyretík nemusí postačovať. Vhodné je zvoliť si režim podávania tak, aby sme udržali teplotu pod 38,5 °C,“ hovorí pediater. 

Vhodnú formu podávania zvoľte podľa veku a kilogramov vašej ratolesti. PARALEN® 125 mg tablety sú určené pre deti od troch rokov a deviatich kilogramov, PARALEN® 100 mg čapíky sú vhodné pre deti od siedmich kilogramov a PARALEN® SUS sirup je pre deti od troch mesiacov a s minimálnou telesnou hmotnosťou päť kilogramov. Ak si na základe veku a kilogramov vášho dieťatka môžete vybrať z viacerých možností, rozhodnite sa podľa jeho zdravotného stavu – napríklad ak má hnačku, nie je vhodné podávať čapíky. Naopak, ak dieťa zvracia, môžete siahnuť práve po nich.


Tento článok vyšiel s podporou značky PARALEN

PARALEN® 100 je liek na použitie do konečníka. PARALEN® 125, PARALEN® SUS sú lieky na vnútorné použitie. Obsahujú paracetamol. Pozorne si prečítajte písomnú informáciu pre používateľa a poraďte sa s lekárom alebo s lekárnikom.

MAT-SK-2300121-1.0-04/2023

To je všetko pekné, ale treba brať do úvahy aj to, že na to, aby pracujúci rodič nechal choré dieťa doma a mohol s ním zostať, potrebuje OČR od lekára. Takže aj keď vie, že by zvládol liečbu doma, bez návštevy lekára, tak toho doktora de facto musí prísť otravovať, kvôli tým administratívnym záležitostiam. ☹️

10. máj 2023

Pán doktor Matejka je aj lekár mojich detí a je to super lekár. Má aj certifikát z čínskej medicíny. Vždy je ústretový. Je to jeden z lekárov ktorí sa snažia ísť cestou - antibiotiká len ak je to nevyhnutné. Ale zase neberie neockujucich rodičov. Jeden z mála ktorému stačí len napísať e-mail a potom sa už len zastaviť pre ocr- ku alebo priepustku. Netreba hneď ťahať choré dieťa do čakárne. Ak je to niečo vážnejšie vždy napíše konkrétny čas kedy môžme prísť.

10. máj 2023

@h2 presne to isté som chcela napísať - drobec má veľakrát len sopeľ a zvládame to s voľnpredajnými liekmi, prípadne s Pamyconom, ale keďže sme obaja pracujúci, nemôžem len tak ostať pár dní doma každý mesiac pre soplík. Naviac naša lekárka nepoužíva email, má len pevnú linku a hocikedy sa tam nedokážem dovolať celé dni.

10. máj 2023

Je to nas pan doktor a naozaj s nim mam len dobre skusenosti. Chodime k nemu velmi casto. Je dosledny, vypocuje si ma ako rodica a berie ohlad aj na moj nazor. Pomoze, da dobre rady a odporucania. Aj v case najvacsieho naporu kvoli zvysnej chorobnosti dokazal manazovat svoj cas tak, aby vsetkym bola poskytnuta starostlivost (nie ako niektori ini pediatri, ktori rodicov s detmi pomaly uz rano otacali vo dverach, ze ich nevysetria).

10. máj 2023

Malo by sa popracovat na tom aby ziaci/rodicia mohli ostat napr.5 dni na samoliecbe, bez potvrdenia lekara. U nas na skole sa to da, za co som velmi vdacna. Ked vidim ze dcerka je horuca a soplava neham ju doma, a pani ucitelke staci elektronicka ospravedlnka v edupage. Bez navstevy lekara.
Tiez som ten typ, co sa radsej doma prelieci paralenom, cajom, a medom. Nenavidim sa trepat s unavenymi a slabymi detmi a vyckavat 2 hodiny v cakarni "zamorenej". Syn za 3 roky bol u dr.asi 4 krat. A dcerka za 8 rokov asi len 10 krat.. my sme 99% chorob zvladli samy doma.
Ale uz viem, ze ak bude treba do zamestnania doklady,a podklady ocr, pn tak budeme muset zacat aj my tam chodit 🙈 alebo sa nieco zmeni dovtedy a zvladneme to coskoro elektronicky🙏🙏🙏

11. máj 2023
Autor komentár zmazal

Začni písať komentár...

Odošli