redakcia
3. aug 2020
6282 

Pôrodná asistencia alebo keď na pôrod a materstvo nemusíte byť sama

S pôrodom a príchodom materských povinností sa nám neraz spájajú rôzne pocity, očakávania, strach. Bojíme sa prístupu lekárov, sestier i toho, či bude o nás a naše dieťa v pôrodnici dobre postarané. A niekde na pozadí všetkých našich vnútorných emocionálnych pochodov neustále myslíme na jediné. Na to, že chceme ísť konečne DOMOV. Lebo, povedzme si úprimne, žiadna nemocnica nie je 5-hviezdičkový wellness hotel plný ochotného zdravotníckeho personálu so skvelou posteľou a ešte lepším jedlom, kde si dokonale oddýchneme. Doma je doma. No čo bude po príchode domov? Kto mi odpovie na množstvo otázok? Budem sa vedieť správne postarať o seba aj o dieťa? Čo ak sa budem zle hojiť, stratím mlieko alebo to jednoducho nebudem zvládať? 

Kto si to zažil, vie, že šestonedelie je ako húsenková dráha. A aby sme z nej vystúpili usmiate a bez ujmy na zdraví a psychike, je dobré pripustiť si, že na to nie sme samy. Jednou z možností, ako úspešne "mamovatieť", je rozhodnúť sa pre pôrodnú asistenciu v domácom prostredí. Aké sú jej výhody? Ako vám môže licencovaná pôrodná asistentka pomôcť? Kedy a pre koho je táto pomoc určená a ako o ňu môžete požiadať? V tomto článku sa na to pozrieme spoločne. Milé maminy, nájdite si chvíľku pre seba a začítajte sa. Prosím, práve začíname... 😊

Rozpoviem vám moju skúsenosť z posledných dní. Keďže sa termín príchodu nášho druhého dievčatka nezadržateľne blíži, hľadala som čo najviac informácií o pôrodnici, ktorú som sa po predchádzajúcej skúsenosti rozhodla zmeniť, a tiež niečo o pôrodníkoch a zdravotníckom personáli. Kde inde, ako aj tu - na Modrom koníku. Okrem iného som tiež zistila, že ako poistenkyňa Union zdravotnej poisťovne mám nárok na pôrodnú asistentku, ktorá mi môže pomôcť lepšie zvládnuť pôrod a prípravu naň, a to nie len po fyzickej ale aj psychickej stránke. Každá z nás je iná, každá prežíva tieto chvíle po svojom. Vravím si, čo už s ňou asi tak budem riešiť, veď ja už som jeden pôrod dala, zvládnem to sama aj po druhýkrát. No súčasná korona situácia urobila svoje a ja som sa rozhodla si celú vec "poistiť". A tak som si povedala, že za skúšku nič nedám. A poviem vám, neľutujem svoje rozhodnutie a tento Union benefit veľmi oceňujem😊

Prehnaný strach, pocit úzkosti a nedostatok sebaistoty pred blížiacim sa pôrodom nás môže zbytočne oberať o radostné očakávanie a namiesto veselých príprav riešime menej radostné dilemy. Práve teraz, v tomto náročnom období, kedy je takmer vo všetkých nemocniciach zákaz návštev a nie vždy môže a chce byť otecko pri narodení dieťatka, je pre nás, budúce mamičky, prítomnosť niekoho, na koho sa môžeme pri pôrode spoľahnúť, oveľa dôležitejšia ako kedykoľvek predtým. Každej z nás predsa dobre padne, mať nejakú oporu. Niekoho, kto verí, že pôrod môže byť aj krásny. Niekoho, kto bez stresu, vrčania, prevracania očí či zbytočných expresívnych výrazov zasiahne včas. Kto nám ukáže, ako si ľahšie poradiť s popôrodnou starostlivosťou o seba i bábätko, kto odborne poradí a úprimne povzbudí... A to boli hlavné dôvody, prečo som sa rozhodla ísť do toho! Skúsim pomoc pôrodnej asistentky.

Moje prvé stretnutie s Ivkou prebiehalo u nás doma. Bola som už po 20. týždni tehotenstva - práve v tomto období pred narodením dieťatka máte ako poistenkyne Union zdravotnej poisťovne nárok na 5 konzultačných návštev pôrodnej asistentky. Poviete si, čo tam tie riešili, pili kávu či čo? No áno. Aj kávu sme vypili, aj sme si podebatovali, pre lepší pocit a vzájomnú dôveru sme si potykali, rozprávali sme sa o pôrode, o nemocnici, aktuálnych obmedzeniach a podmienkach, o lekároch, aké sú sestry na oddelení šestonedelia i o tom, čo nechcem, aby sa opäť zopakovalo. Ako sa včas vyvarovať popôrodným komplikáciám, infekcii močových ciest a laktačnej kríze. Opýtala som sa jej na veci, na ktoré je aj internet prikrátky, a na to, čo som sa možno bála opýtať pred pôrodom prvorodenej dcérky. A priznala som sa, že mám aj trochu strach z toho, ako bude pôrod prebiehať vzhľadom na to, aká je momentálna situácia. No viete čo? Ivka ma povzbudila a vysvetlila mi, ako sa veci majú, čím si získala moju dôveru.

Chcela som vedieť, čo je taká pôrodná asistentka zač a kto je táto žena, ktorá práve sedí v mojej obývačke.  Ivka mi vysvetlila, že nie je žiadna nevzdelaná mastičkárka, ani dedinská babica, ale špecialistka s dlhoročnou skúsenosťou a s potrebným odborným vzdelaním a povinnou licenciou od Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek. Poskytuje zdravotnú starostlivosť určenú výhradne ženám počas tehotenstva, po pôrode, novorodencom, ale aj ženám po gynekologických operačných zákrokoch, čím sa časť zdravotnej starostlivosti o ženu, matku, aj dieťa, presúva do prirodzenejšieho, a najmä príjemnejšieho, prostredia vášho domova. Okrem toho je sama mamou. Pojem pôrodná asistentka a dula si zvykneme často zamieňať. Skúsená dula je síce skvelou oporou pre rodiacu ženu, pretože vie psychicky podporiť, poradiť a motivovať. A hoci je špeciálne vyškolená na to, aby sprevádzala matku pri pôrode, jej pomoc je orientovaná skôr na emocionálnu a psychickú stránku, pretože dula nemá vyššie zdravotnícke vzdelanie a nemôže zasahovať do kompetencií zdravotníkov na sále, ani do priebehu pôrodu.

 ,,Moje povolanie sa pre mňa stalo poslaním. O to viac, keď som sa ja sama stala mamou. Zažila som, aká je realita slovenských pôrodníc a pochopila som, že veci vieme zmeniť iba vtedy, keď začneme od seba. Stretla som sa s rôznymi ženami, s predsudkami, ale aj s vďakou. A všetko, čo robím, robím s úctou k životu a sile ženskosti. Vždy mám v očiach slzy radosti a uvedomujem si, aké mám šťastie, že môžem byť svedkom malého zázraku – príchodu malého človiečika na tento svet. Priamo pred mojimi očami sa z utrápenej a ubolenej ženy stáva silná MATKA. Je to moment, keď vidím lásku na prvý pohľad, a pritom na celý život. Áno, tú lásku, ktorá potrvá navždy, nepozná predsudky a miluje bez podmienok. Presne tá láska mamy, vďaka ktorej zabudneme na všetky pôrodné bolesti.''

Svoje povolanie vykonáva pôrodná asistentka s úctou k ženskosti, citlivo a s úplným rešpektom k individuálnym potrebám tehotných žien, šestonedieľok a novorodencov. Je ženám oporou počas tehotenstva, pôrodu, po pôrode, poskytuje potrebné a užitočné informácie a odbornú starostlivosť tak, aby sme nadobudli pocit bezpečia a zbavili sa strachu. V prípade žien po gynekologickom zákroku spolupracuje pôrodná asistentka aj s gynekológom a odborne konzultuje jej zdravotný stav s cieľom minimalizovať riziko vzniku zbytočných pooperačných komplikácií. Ivanka mi povedala, že mám nárok na poskytnutie zdravotnej starostlivosti pôrodnej asistentky aj po pôrode, a to až dvakrát v čase šestonedelia. Taktiež príde v prípade potreby dvakrát k nám domov, aby mi poradila pri starostlivosti o novorodenca, poskytla laktačné poradenstvo a odovzdala všetky potrebné informácie. Pôrodná asistentka vám pomôže predísť zbytočným zdravotným komplikáciám čerstvých mamičiek, ako napríklad zápal prsnej žľazy, popraskané a bolestivé bradavky, laktačná kríza a dohliadne aj na dodržiavanie správnej životosprávy matky v súvislosti s dojčením. V starostlivosti o vášho drobca v domácom prostredí vám ho síce nepostráži, kým si odskočíte nakúpiť, alebo stihnete upratať (čo by určite tiež potešilo 😊), no poradí vám so správnou výživou, hygienou a celkovým optimálnym prosperovaním dieťatka v prvých týždňoch po jeho narodení. 

A ako môžete požiadať o starostlivosť pôrodnej asistentky? V ideálnom prípade je dobré mať "svoju pôrodnú asistentku" už od obdobia tehotenstva až po šestonedelie. Výhodou je najmä individuálny prístup, pocit istoty a nadväznosť v starostlivosti o vás a vaše dieťatko. Preto už počas tehotenstva môžete kontaktovať pôrodnú asistentku vo svojom blízkom okolí a dohodnúť si s ňou osobné stretnutie u vás doma, môžete navštevovať kurzy predpôrodnej prípravy, pomôže vám s pôrodným plánom a výberom pôrodnice. A čo samotný pôrod? Máte nárok vybrať si vo svojej pôrodnici lekára, s čím ako poistenkyne Union zdravotnej poisťovne vďaka širokej sieti zazmluvnených kvalitných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti nebudete mať najmenší problém, ale aj pôrodnú asistentku, ktorá bude pri vašom pôrode asistovať. Kontaktovať by ste ju mali v dostatočnom predstihu pred termínom pôrodu. Skúste sa na to opýtať už počas prvej kontrolnej návštevy pôrodnice, zahrňte to do svojho pôrodného plánu a dohodnite si všetky podmienky. Po pôrode sa nezabudnite dohodnúť na návštevách po vašom prepustení z pôrodnice. O dve návštevy pôrodnej asistentky v domácom prostredí môže požiadať aj matka, ktorá v Union zdravotnej poisťovni poistená nie je. Je však potrebné, aby v čase návštevy pôrodnej asistentky u vás doma už bolo v Union zdravotnej poisťovni poistené aspoň dieťatko, ktorému sa starostlivosť poskytuje.

Je veľmi dôležité nezabúdať na špeciálne potreby tehotných žien, šestonedieľok, novorodencov a tiež žien po gynekologických operačných zákrokoch, preto Union, ako jediná zdravotná poisťovňa na Slovensku, uhrádza v plnej výške túto nadštandardnú zdravotnú starostlivosť poskytovanú licencovanou pôrodnou asistentkou. Zoznam zazmluvnených pôrodných asistentiek nájdete aj na stránke Union zdravotnej poisťovne. 

Čaká vás v blízkej dobe pôrod? Ako sa naň pripravujete? Alebo už máte pôrod za sebou? Podeľte sa s nami o vaše pocity, dojmy či spomienky ❤ Každú odpoveď odmeníme nádielkou srdiečok ❤

----------

Tento článok vyšiel s podporou Union zdravotnej poisťovne

No ubohe je, ze v Bratislave nie je ANI jedna Union porodna asistentka. Takze jedine by mi zostavalo pisat maily a telefonovat s asistentkou z Nitry. To si mozem aj youtube pozerat a clanky citat.

Takze tato sluzba je NIC MOC, kedze hlavne mesto nie je pokryte.

Je to obrovsky paradox, kedze su tu najvacsie porodnice a je ich tu az 3 ks, plus Koch.

Predpokladam, ze sa to porodnym asistentkam vobec neoplati, ze je to slabo platene, nat s Unionom zmluvu.

Takze za mna jeno velke sklamanie.

10. aug 2020

Začni písať komentár...

Odošli