redakcia
5. júl 2021
1930 

Prírodný opaľovací krém je výborná voľba, no musíte sa ním aspoň natrieť :D

Som ten typ, ktorý sa pri mori zásadne spáli. Celý rok obdivujem fotky dokonale opálených žien, bronzový nádych pokožky a plánujem ako to „dám“. Ale... Už štyri  roky navštevujeme Taliansko a vždy som za „švédsku turistku“, ktorá na úvod dovolenky chytí parádny bordový nádych a kým odíde domov, stihne sa „ošúpať“.  Tento rok som nechcela nič nechať na náhodu, v kozmetickej taštičke s nami cestovala výbava, ako sa patrí, prírodný krém, s minerálnymi filtrami, bez chémie, šetrný k prírode,... Čo myslíte? Dopadlo to toto leto inak? 

Pandemické opatrenia zasiahli ľudí, ich životy, rodiny, prácu, koníčky či záľubu v cestovaní po celom svete. A inak to nebolo ani v našom prípade. Na dva roky sme dali zahraničiu „stopku“. Toto leto sme si však povedali, že pôjdeme. Jednak rozhodli zdravotné indikácie našich detí a jednak tiež túžba. Túžba po mori, slnku, piesku, túžba vykročiť za hranice, žiť a užívať si. A tak manžel zavolal do talianskej agentúry a rezervoval termín ešte v januári. S otáznikom, čo bude v lete.

Vďaka postupnému uvoľňovaniu opatrení sme sa mohli pomaličky tešiť na splnený sen. Deti skákali po strop a ja som tiež sršala eufóriou. Taliansko nám vyhovuje najmä pre pieskové pláže, plytké more, kuchyňu aj dobrosrdečných miestnych. Ale vráťme sa späť k môjmu opakovanému zlyhávaniu ohľadom opaľovania...

V Taliansku bývame ubytovaní v apartmáne. Princíp je nasledovný, izby sú voľné až popoludní, po tom, ako predchádzajúca rodina odovzdá kľúče a apartmán prejde kompletným vyčistením. Keďže však máme malé deti, cestujeme v noci. A keďže ide o sever Talianska, cesta nám, aj s menšími prestávkami, trvá do deviatich hodín. Vyrážame okolo polnoci. V aute všetko veselo odfukuje. Našťastie,  manžel je dobrý vodič, lebo ja chrápem už v Bratislave. V cieľovej destinácii sme vždy okolo deviatej ráno. Je samozrejmé, že musíme niekde prečkať tých päť, šesť hodín, kým sa apartmán uvoľní. A to je kameň úrazu. 

Ešte ten prvýkrát by som si odpustila, že sa zabudnem natrieť. Že si poviem, veď je trošku pod mrakom, veď budeme vo vode len chvíľku. Deťom sa potrebný opálený „film“ podarí vždy chytiť už doma. Lenže ja, popri práci a domácnosti, na slnenie veru čas nemám. Po prezlečení do plaviek namastím detiská aj manžela tak, že sú bieli až za ušami. Na seba akosi prirodzene, matersky, sebecky zabúdam. Na pláž prichádzam v plnej zbroji, bledá tvár túžiaca po opálení. Rýchlom, hnedom, dlhotrvajúcom. Zaujímavé je, že to „spálenie“ človek na sebe zbadá až večer, keď sa oblečie do pyžama. Potom už skučím, kvičím a nadávam. Podobný scenár sa opakoval v mojom prípade štyrikrát. S menšími obmenami. Raz som si povedala, že sa natriem až na pláži, ale krém som zabudla v aute pri agentúre. Druhýkrát som si myslela, že už z domu mám základ. A tento rok? 

Musím sa úprimne pochváliť, že som konečne dosiahla posun. Po prvé, kúpila som pre rodinu opaľovací krém s vysokým faktorom. Prírodný, ekologický, taký, ktorý neškodí planéte. Neviditeľný slnečný sprej SPF50+ Eco Sun Spray InvisibleJeho minerálne filtre sú vynikajúcim štítom proti UVA a UVB lúčom, pôsobia ako zrkadlo. Jeho zloženie je z 99 percent prírodné. A prečo som vybrala túto, aj pre mňa dovtedy neznámu francúzsku značku? Veď v regáloch drogérií či lekární sú ich desiatky, osvedčené značky zvučných mien. Značka Seventy one percent ma zaujala hneď z niekoľkých dôvodov. Takých tých mamičkovských, ale pohladila som si aj svedomie. Sprej predstavuje funkčnú alternatívu ku krémom s chemickými filtrami. Nekvapká, neštípe v očiach, je možné ho nanášať aj na mokrú pokožku, nie je mastný a funguje okamžite, netreba ho nanášať pol hodinu pred pobytom na slnku. A tá vanilková vôňa...V nemalej miere ma však presvedčila aj filozofia výrobcu. Názov značky Seventy one percent je totiž odvodený od percentuálneho zastúpenie vody – 70 percent Zeme tvorí voda a rovnako to je aj v prípade ľudského tela. A to jedno percento? Zo všetkých ziskov ide práve takáto čiastka celosvetovému fondu World Vision, ktorý sponzoruje deti v rozvojových oblastiach a ich prístup k čistej vode. Takže spokojnosť na všetkých frontoch. 

A čo sa teda pos...pokazilo aj napriek tomu, že sme boli vyzbrojení takouto parádou? No ako by som to slušne? Jedno dieťa totiž chcelo kakať a druhé bolo strašne hladné a manžel nevedel nájsť pamäťovú kartu do foťáku...a. No a tak som stihla všetkých ponatierať a seba takmer tiež. Natrela som si nohy, ruky, tvár, brucho a z doteraz nezistených príčin som zabudla na dekolt a chrbát. Ach... 

A tak som to znovu schytala. Aj keď nie v plnej paľbe. Večer v prvý deň dovolenky som pri pohľade do zrkadla len skonštatovala, že tak mi treba. Na ďalší deň som už vynatieraná od hlavy po päty budila pozornosť okolo sa slniacich. Určite si zo mňa uťahovali, aj keď som im nerozumela. Chrbát a prsia mali nádych dobre prepečenej krkovičky. Aspoň, že zvyšok tela som uchránila. Domov som prišla, dá sa povedať, trojfarebná. Pod plavkami snehobiela, na nenatretých miestach ružová a na tých natretých pekne hnedá. Ako také morské prasa. Dcéry opálené ako mulatky sú mi výkričníkom, ako to môže krásne vyzerať. 

Takže môj plán je jasný. Budúci rok sa natriem už doma, alebo niekde v Rakúsku, minimálne, keď prejdeme talianske hranice alebo... Držte mi palce!

P.S.: Počas leta 2021 platí zľava 15 % na všetky produkty s kódom KONIK15.


Tento článok vyšiel s podporou IMK Organics

Začni písať komentár...

Odošli