redakcia
10. sep 2019
2158 

Samko sa všetko učí druhýkrát

Dvojročný Samko bol do svojich 14-tich mesiacov úplne zdravé bábätko. Rodičia sa každý deň tešili z jeho pokrokov. V jednom okamihu sa však život celej rodiny prevrátil naruby.

Mladá rodina si užívala život s vytúženým synčekom. Mal desať mesiacov, keď začal sám behať. Bol nesmierne šikovný a rodina prežívala tie najkrajšie chvíle. „Jedného dňa Samko doma z ničoho nič odpadol na jedálenskej stoličke. A začal sa doslova boj o jeho život,“ spomína si mama Simona na najťažšie obdobie ich života. „Okamžite sme odišli do nemocnice v Trstenej a odtiaľ rovno do Martina. Jeho stav sa však prudko zhoršoval, a tak ho letecky previezli do Bratislavy.“

Šesť týždňov v umelom spánku

V Detskej fakultnej nemocnici v Bratislave nakoniec strávil v umelom spánku neuveriteľných šesť týždňov. Jeho stav bol kritický, postupne mu začali zlyhávať pľúca, obličky, pečeň, žalúdok aj črevá. „Neuveriteľne sme sa o neho báli. Pohľad na bezbranného Samka napojeného na najrôznejšie prístroje nám s manželom trhal srdcia. Vraveli sme si celý čas, že nádej umiera posledná,“ spomína Simona na udalosti spred roka. V čase, keď bojovala o život svojho synčeka, pod srdcom už nosila svoje druhé dieťa. „Asi aj to nám pomohlo, aby sme ostali silní a pozitívni,“ dodáva jedným dychom.

Vzácna diagnóza

Malého bojovníka lekári nakoniec dostali z najhoršieho a jeho stav sa zo dňa na deň zlepšoval. Dokonca sa rozhodli prebrať ho z umelého spánku. „Chcela som byť pri Samkovi prvé hodiny po prebudení, aj napriek tomu, že mi to v druhom stave neodporúčali. Musela som ísť jednoducho za ním, a aj keď ma nevnímal, držala som ho celý čas za ruku. Urobila by to každá matka,“ konštatuje Simona.

Samkovi nakoniec lekári stanovili veľmi zriedkavé ochorenie s komplikovaným názvom aHUS (atypický hemolyticko-uremický syndróm). Jeho nebezpečenstvo je v tom, že u postihnutého pacienta postupne dochádza k poškodeniu životne dôležitých orgánov. Okamžite začali s liečbou aj rehabilitáciami.

Všetko prežívajú po druhý raz

Synčeka si rodičia mohli konečne odniesť domov z nemocnice až po troch mesiacoch. „Mal rok a pol, ale bol doslova ako novorodenec. Pomaly nás začal vnímať, na chvíľu zaostril a sledoval nás. Musel sa naučiť všetko znovu, aj sedieť, aj štvornožkovať,“ hovorí pani Simona. Rodičom po príchode z nemocnice pribudlo množstvo povinností. So Samkom musia doma každý deň cvičiť, dochádzajú na rehabilitácie, masáže a vyšetrenia. Každý druhý týždeň cestujú z Oravy až do Bratislavy, pretože musí užívať špeciálne infúzie, bez ktorých by sa jeho zdravotný stav prudko zhoršil.

Malý bojovník robí pokroky

V napredovaní Samka najviac pomáhajú rehabilitácie v špecializovaných zariadeniach. „Práve tam urobil najväčšie pokroky. Ale, bohužiaľ, tento pobyt nie je hradený zdravotnými poisťovňami,“ hovorí pani Simona, ktorá sa na trojtýždňový rehabilitačný pobyt v Piešťanoch so synom dostala vďaka príspevku z grantového programu Bojovníci za zdravie.

Samko sa vďaka intenzívnej starostlivosti odborníkov na pobyte zdokonalil v stoji a vo svojich takmer dva a pol rokoch sa učí druhý raz chodiť. „Zlepšila sa mu stabilita v stoji. Dokáže už postáť aj pár sekúnd a krajšie používa nožičky,“ vymenúva pokroky hrdá mamička, ktorá urobí všetko pre to, aby jej syn raz viedol plnohodnotný život.

Projekt Bojovníci za zdravie

Unikátny grantový program Bojovníci za zdravie pripravila pre svojich poistencov zdravotná poisťovňa Dôvera. Ak máte vy, vaše dieťa, rodič či priateľ zdravotný problém, no liečbu nie je možné zo zákona hradiť z verejného zdravotného poistenia, je tu riešenie, ktoré využila aj pani Simona.
 Program pomohol už 930 žiadateľom z celého Slovenska, ktorí dokopy získali finančné príspevky vo výške takmer 1,2 milióna eur.

Stačí vyplniť elektronickú prihlášku na stránke www.bojovnicizazdravie.sk v čase od 4. septembra do 3. októbra a máte možnosť získať peniaze na zaplatenie zákroku, špeciálnej liečby, rehabilitácie alebo zdravotnej pomôcky.

Ďakujem veľmi pekne za zverejnenie príbehu nášho Samka ❤️

10. sep 2019

Držím Samkovi prsty (alebo ak ste veriaci
@02simasima tak sa za neho pomodlim❤️)kiežby boli všetky detičky zdravé😪

24. sep 2019

@seva22 ďakujeme veľmi pekne ❤️❤️❤️🥰

24. sep 2019

Začni písať komentár...

Odošli