redakcia
29. apr 2019
2440 

Zabijaci manželstva. Ako sa im brániť?

Aj keď práve vo vašom vzťahu neriešite žiadne problémy, je vhodné pripomenúť, že šťastné manželstvo nie je samozrejmosť. Zapracujte na problémových oblastiach vzťahu, vyhnite sa tak možným problémom a udržte svoje manželstvo spokojné.

Image title

Na začiatku každého manželského zväzku býva, samozrejme, láska. Najčastejšie sa berieme, aby sme našu lásku potvrdili, prajeme si, aby sme nosili spoločné priezvisko, aby sme boli braní ako pár, ktorý to myslí vážne.

Takmer polovica manželstiev u nás sa rozpadne

Z praktického hľadiska má manželstvo mnoho nesporných výhod. V mnohých životných situáciách nám manželstvo dáva mnoho práv, výhod a benefitov. Jedná sa predovšetkým o zabezpečenie spoločného bývania (hypotéky a pôžičky), narodenie detí, adopciu a výchovu detí, ale aj tie menej príjemné ako je choroba, hospitalizácia či smrť. 

Až časom, spočíváním v tomto zväzku, si uvedomujeme, aký hlboký záväzok sme si svadbou dali. Možno až s príchodom prvých vážnejších ťažkostí vo vzťahu začíname chápať, aký veľký sľub sme sebe aj spoločnosti dali. Rozvodovosť manželstiev v posledných rokoch sa blížila k hranici päťdesiatich percent. A je logickým dôsledkom, že sa nielen štát, ktorý tieto zväzky posväcuje, pýta, prečo tak veľa manželstiev končí skoro a zle.

Názory na to, prečo sa tak deje, sa líšia, pravdepodobne na základe skúseností každého, kto sa o hodnotenie príčin snaží. Ak sa spýtate manželských párov, ktorí spolu dnes žijú päťdesiat rokov a viac, často si budú sťažovať na to, že generácie po nich sú nezodpovedné. "Naučili ste sa veci vyhadzovať, nie opravovať," tak by sa dal zhrnúť názor starších generácií na to, že láska v našej dobe končieva rozvodom aj veľmi skoro po svadbe.

Nech sa spýtate kohokoľvek na recept na šťastné manželstvo, bude jeho názor vždy vychádzať z jeho skúsenosti. Ten, kto sa rozviedol, bude tento čin pravdepodobne obhajovať. Ten, kto sa napriek mnohým ťažkostiam rozhodol manželstvo udržať, bude zase zastávať názor, že tolerancia je kľúčom k udržaniu zväzku.

Každé manželstvo je individuálne, rovnako tak jeho problémy, aj každý z páru. Problémy, ktoré jeden pár dokáže prekonať, dokážu iná manželstvo úplne zničiť v priebehu niekoľkých mesiacov. 

Najčastejší zabijaci manželstva

Manželstvo je svet sám pre seba. Závisí na vzájomnej dôvere, intimite, porozumení. K tomu, aby mohol takýto vzťah fungovať, je potrebné všetky ingrediencie, ktoré vzťah držia pohromade, neustále udržiavať. Nie je možné, aby vzťah fungoval bez toho, aby o neho nebolo postarané. A starostlivosť o neho je postupom času zložitejšia, prácnejšia a mení sa.

Mgr. Pavel Rataj, párový terapeut, ktorý týždenne pomáha aj 20 párom nájsť cestu von z manželskej krízy, potvrdzuje, že spásu manželského vzťahu nemožno hľadať nikde inde, než medzi mužom a ženou, ktorí svoj problém riešia. Zdôrazňuje, že vzťahy sú natoľko individuálne, že nie je možné hľadať univerzálny návod na to, ako ich udržať zdravé po dobu päťdesiatich a viac rokov.

"Ako párový terapeut som optimista, myslím si, že naše vzťahy žijú v skvelej dobe. Ťažkej, ale slobodnej. Nikdy sme nemali toľko možností, ani poznatkov. Verím, že táto doba produkuje aj dostatok frustrácie a nepokoja, ktoré sú pre rast potrebné. Zároveň som skeptický, že povrchné rady a desatora nám dnes môžu v našich vzťahoch výrazne pomôcť. Sú to skôr len malé ukazovatele a korektory, ale väčší význam by som im neprisudzoval.

Dnes je jasné, že najmúdrejším manželským a rodinným poradcom je určite Google. Bohužiaľ, alebo vďakabohu, si naša jedinečnosť, ani naša vzťahovosť nenechajú do svojho pôsobenia žiadnymi radami príliš kecať. A prečo nie? No, asi preto, že sa na povrchu domnievame, že nebyť chýb nášho partnera, tak máme skvelý vzťah. Vo vzťahu to predsa vždy skôr kazí ten druhý," hovorí terapeut na tému rozvodovosti a našej dobe.

Image title

Medzi skutočných zabijakov manželstva patria nielen podľa tohto skúseného terapeuta, ale aj podľa mnohých ďalších odborníkov, stále rovnaké veci. Nedostatočná komunikácia, časová vyťaženosť, príliš veľká odlišnosť, nerovnomerný vývoj partnerov, odlišné predstavy, neporozumenia, hádky. To všetko sú dôvody, prečo sa ľudia najčastejšie rozvádzajú. Ak by sa mali všetky tieto problémy definovať ako kolónka na žiadostiach o rozvod, potom je to "rozdielnosť pováh a názorov."

Nielen terapeut Pavel Rataj, ale aj mnoho ďalších odborníkov na vzťahy sa potom zhodujú tiež na tom, že všetky menované prekážky v manželstve sú ale len dôsledok. Symptóm, viditeľný prejav toho, čo sa v nás samotných odohrávalo možno aj dávno pred tým, než sme svoj náprotivok, ktorého viníme z problémov v našom vzťahu, spoznali.

Než o manželstve čítať a písať a snažiť sa prehltnúť všetky múdrosti, ktoré o ňom kto vyriekol, bude pre vaše manželstvo najlepšie, pokiaľ mu venujete svoj čas. Doprajte vášmu vzťahu zamyslenie a pozornosť.

Niekoľko tipov, ako pomôcť manželskému šťastiu

Ak je aj pre vás vaše manželstvo dôležité, je potrebné sa mu venovať. Analyzovaním ostatných vzťahov a preberaním s kamarátkami, kto čo povedal, urobil, alebo skôr neurobil, vám ale kľúč ku šťastiu nedá.

Nájsť vo vašom vzťahu to, čo potrebujete, je ale pomerne jednoduché. Len si sama musíte uvedomiť a určiť, čo je to, čo vás bude robiť šťastnou a spokojnou. Ak to viete, potom už nie je nič ľahšieho, než to robiť.

V nejednom manželstve v rôzne dlhých intervaloch prichádzajú krízy. Rôznej hĺbky, rôznej intenzity. Úvahy o tom, či vaše manželstvo má zmysel, prichádzajú. Možno sa občas aj zaoberáte myšlienkami, aký by váš život bol, keby tento vzťah skončil. Základnou otázkou k vodítku, či máte o vzťah bojovať, je potom tá prvotná: cítite ešte lásku? Pretože ak sa vytratí láska, je potrebné vôbec bojovať?

Image title

Najčastejšia partnerská kríza? Po narodení detí do ich troch rokov a potom v ich puberte

Súčasťou manželstva je tiež rodičovstvo. Narodenie detí je samo o sebe náročné obdobie v živote všetkých zúčastnených . Nedostatok energi, namierenie všetkej starostlivosti k malému človiečikovi, razantné zníženie intimity a zmena životných hodnôt a priorít - to je doba, kedy sa život otrasie v základoch. A doba, kedy sa často prvýkrát pár paradoxne odcudzuje a míňa.

Pretože každý na túto zmenu dlho budovaného životného štandardu reaguje inak.

Liečbou môže byť len snaha sa pochopiť navzájom. Odkrojiť zo svojho času a venovať ho do vzťahu. Namieriť energiu na to, aby sa ten druhý cítil dobre, aby ma chápal, aby mi rozumel a tým mi mohol dať to, čo potrebujem. Všetko opísané funguje v prípade, že to robia obaja. Ďalšia zásadná vec, ktorá vám pomôže k tomu, aby vám to dobre šlapalo, je vedieť, čo vy sama chcete. Až potom spoločným dialógom a snažením môžete dosiahnuť šťastie.

V hľadaní odpovedí na otázky aj s ich správnym formulovaním vám môže pomôcť práve párový terapeut. Ak riešite problémy, s ktorými si neviete rady, ak nedokážete nájsť spoločnú reč, hoci sa zdá, že máte spoločný cieľ, využite terapeuta. 
Život v nespokojnom a nenaplnenom vzťahu totiž môže spôsobovať nielen stres a smútok, ale aj mnoho ďalších bolestných rán, ktoré si v sebe môžete vybudovať. Mnoho vzťahov možno zachrániť zopár jednoduchými opatreniami - možno aj vy môžete byť zase šťastní, stačí len tomu šťastiu ísť účinne naproti.

zdroj:

tydenmanzelstvi.cz

Pravda pravdúca...

13. aug 2019

Začni písať komentár...

Odošli