redakcia
29. mar 2021
1563 

Začervenanej pokožke a zapareninám vstup zakázaný

S očakávaním každého ďalšieho potomka sa zo žien, mamičiek, stávajú čoraz väčšie odborníčky. Už tak urputne nekontrolujú každý prdík, vyrážku či odgrgnutie. Už to majú „vyskúšané“. Podobne to bolo aj v mojom prípade, keď som zistila, že pod srdcom nosím našu tretiu dcéru. Veď dve už mám oddojčené, odplienkované, ako tak vychované... V hlave mi neblikala žiadna výstražná kontrolka, skôr neónový nápis ŽIADNY STRES. 

Dve mladšie dcéry, Agáta a Zita, boli pohodové bábätká. Dá sa povedať, že po zdravotnej stránke bezproblémové. Ak teda nerátam to nočné vstávanie na „kojopauzu“, ktoré sa často nedalo spočítať na prstoch oboch rúk. Nanešťastie túto „vrodenú vadu“ zdedila aj tá tretia – Judita.  Prvé dve dcérky sa narodili ako „baletky“. Tak ich zvykla volať naša pediatrička. Často nás z kontroly posielala domov so zdvihnutým prstom, že majú hraničné váhy, že by mohli lepšie priberať. Napredovali však pekne, žiadne „spomalenie“ sme nevideli a dnes, keď majú šesť a tri roky (a stále sú baletky), im nechýba vôbec nič.

Pri prvej dcére Agátke som v tehotenstve pribrala príjemných deväť kíl, pri druhej to bolo o niečo viac, trinásť. Všetko sa však pri nočnom vstávaní a dojčení strácalo samo. Tretie tehotenstvo však bolo úplne iné. Akosi sa to na mňa „nabaľovalo“. Už štartovacia váha nebola žiadna výhra a konečný prírastok o takmer dvadsať kíl dával tušiť, že toto baletka nebude. Doktori hovorili o váhe nad štyri kilogramy, čo mi prišlo ako science fiction. Nakoniec to nebolo ani tri a pol kila a naša treťorodená bola na svete.

Také bábätko sa po dvoch baletkách „drží“ úplne inak. Z pôrodnice som domov odchádzala spokojná. Ako mama tretieho dieťaťa na všetko pripravená. Juditka krásne napredovala, teda lepšie povedané priberala. Pediatrička bola konečne spokojná, namiesto mlieka som očividne začala produkovať smotanu. Teda spokojná bola až dovtedy, kým sa jej nezdalo, že malá priberá až príliš. To už som bola celkom namrzená, lebo keď je málo, tak je zle, keď je dosť, je ešte horšie.

Judita mala ako prvá z našich detí rozkošné faldíky. Tie záhyby na rukách, nohách, celulitídku na zadočku a štyri brady. Konečne mali babky koho „štípať“. Pri každom prebaľovaní sme sa poriadne nasmiali. Až kým k nám nezavítalo niečo nepoznané. Predošlé dcérky nemali problémy so začervenaním pokožky na zadočku a nikdy sme takzvané zapareniny neriešili. Vedela som teda o tomto probléme veľmi málo, resp. nič. A vtedy sa Juditke začali objavovať na telíčku začervenané miesta. Bolo horúce leto a faldíkov bolo naozaj dosť. Začervenaná pokožka sa objavila nielen na zadočku, ale aj pod kolienkami, krkom či pazuškami. Samozrejme, že krém sme pri prebaľovaní používali, pokožku umývali vodou, vysušovali, ale akosi to nestačilo. Z Juditky sa stalo nervózne bábätko, plačlivé a nespokojné. A ja som zistila, že ani pri treťom dieťatku nemá mama všetky esá v rukáve. Že občas prídu veci, ktoré sme predtým riešiť nemuseli. Jednoducho nás začervenaná pokožka na zadočku pri dvoch dcérach obišla. Asi tak ako mňa kiahne, kým som ich nechytila v tridsiatke od mojich dcér.

Situácia sa u Juditky nezlepšovala a dávala nám čoraz viac zabrať. Potom som si však spomenula na darček od dobrej kamarátky. Okrem plienok nám priniesla pre malú aj, podľa nej, kozmetický zázrak v bledomodrom obale - masť Bepanthen Baby. Povedala, že s ňou má veľmi dobré skúsenosti. Úprimne, veľmi som nedúfala, že si s tým nejako poradí kozmetický výrobok. Skôr som verila, že návšteva kožného lekára či pediatra bude nevyhnutná.

Ako správna „mamina na tretiu“ som si najskôr prečítala zloženie masti. Keďže som skôr ten typ, čo si vyhľadáva veci on-line, klikla som priamo na stránku výrobcu tohto kozmetického výrobku. Tu som zistila, že faldíky vedia naozaj bábätkám poriadne potrápiť život. Dočítala som sa viac o tom, čo treba robiť, ak je pokožka na niektorých miestach začervenená. Mazali sme o dušu... Bepanthen Baby obsahuje panthenol a ďalšie zložky, ktoré vytvoria na pokožke našej Juditky ochrannú transparentnú vrstvu. Okrem toho je jej súčasťou aj lanolín a mandľový olej. Začervenanie postupne zmizlo ako na zadočku, tak aj pod krčkom a kolienkami. Aj keď sme malú ponatierali, jej pokožka stále dýchala a zároveň bola chránená. Pre nás bolo veľkým plusom, že sme masť mohli používať každodenne a dlhodobo. Pokožka našej Juditky sa prirodzene zregenerovala. Krémová textúra masti sa vôbec nelepila, pri večernom kúpaní sa ľahko zmývala a rovnako tak ľahko nanášala. Samozrejmosťou je, že kozmetika obsahuje len nevyhnutné látky bez zbytočností. To je ďalším veľkým plusom pri starostlivosti o bábätko. Praktická tuba sa tak zrazu stala neodmysliteľnou súčasťou nášho života. Nechýbala nielen doma, ale ani na našich výletoch či dovolenkách pri mori. A využili ju aj dve staršie sestričky. Suché miesta, namáhaná koža, proti tomu všetkému sme sa obrnili masťou Bepanthen Baby.

Kamarátke putovala za výborného pomocníka a radu nad zlato fľaša vína. Bepanthen nám vrátil spokojné bábätko, ktoré sa aj so svojimi rozkošnými faldíkmi opäť usmievalo na svet okolo seba. Ani po tom, ako sa začervenaná pokožka celkom stratila, sme s používaním kozmetiky Bepanthen Baby neprestali. Je akousi našou poistkou, stopkou pre prípadné „nevyžiadané návštevy“. Je jednoducho členom našej rodiny.


Tento článok vyšiel s podporou Bepanthen

Začni písať komentár...

Odošli