rovnakesaty
14. nov 2016
59 

TRAUMA „OSLINTÁM ŤA”

Všetci určite poznáme všelijaké traumy, no hlavne tie traumy z detstva, ktoré sú tak silno vryté pod kožou, že ich nevyryje von ani ten najdokonalejší rýľ.

Hm, dnes je čas, aby som aj ja verejne priznala tú moju. Takže predstavte si, nedobrovoľne ležíte na zemi, na chrbte, ruky máte v pozícii ‘vzdávam sa’, tiež nedobrovoľne, a na bruchu máte asi tak minimálne 40-kilovú záťaž. Tá záťaž má nohy, ktoré tlačia na vaše ruky, aby ste nimi nemohli hýbať, a má otrasnú tvár,  ktorá sa na vás škerí.  Tá tvár má otrasné ústa, ktoré práve vyriekajú vetu (s tou odpornou grimasou): „Oslintám ťa.“ A nad vami zrazu visí požuvaná, mľazgavá dlhá slina, ktorá pramení z tej záťaže, ktorá má tvár vašej sestry.  A tuto sa detailné popisovanie tohoto zážitku končí. Záver nechám na čitateľovu predstavivosť.

Takéto situácie vás vedia poznačiť na celý život. Keď som sa prvýkrát bozkávala takzvaný „francuzák“, myslela som, že sa povraciam a ešte hodinu po tomto akte som si dezinfikovala jazyk  a týždeň sa spamätávala z toho, čo sa stalo, že ma niekto znova, po toľkých rokoch, síce iným spôsobom, ale predsa: OSLINTAL!  Takže som mala veľmi dlhú pauzu od tejto slintavej nechutnej aktivity. 

Je pravda, že traumy sú tak silné, že sa ich zbavujeme len veľmi ťažko. Niekedy si na ne zvykneme a akceptujeme ich, niekedy vyhľadávame pomoc, aby sme sa ich zbavili. Mne sa stala iná vec. Mojej zákernej a naschvál slintavej sestre sa narodila nevinná, nechtiac slintavá dcéra. 

A tak si ľahnem na chrbát a vezmem si ju na ruky a zdvíham ju vo vzduchu hore a dole, akoby bola v lietadle (aj keď lietadlo neletí hore a dole), ale my teda lietame, lebo tak sa jej to páči, lebo sa pri tom smeje, lebo je pri tom šťastná, lebo som pri tom šťastná ja. Asi pri treťom opakovaní tohto pohybu  sa k jej šťastnej tvári pridá šťastný prúd tečúcich slín, ktorým  sa dá vyhnúť len dvoma spôsobmi. Položiť ten malý zázrak niekam inam a ukázať jej inú hračku, ktorá absolútne nie je zaujímavá, a ktorá sa ani len máličko nevyrovná zábave, ktorú sme práve mali, alebo zapojiť fantáziu a predstaviť si, že práve mi najdrahšia kozmetická maska lieči tvár. Hádajte, ktorú možnosť si zvolím? 

A to drobné veľké šťastie rehotajúce sa vo vzduchu, mení môj svet. Je tvorcom sveta, kde traumy… Čo je to trauma??? 

http://rovnakesaty.sk/blog/trauma-oslintám-ťa

Začni písať komentár...

Odošli