rybarik1
10. dec 2017
97 

Ako deťom vysvetliť kto nosí darčeky pod stromček?

Ani sme sa poriadne nenazdali a vianoce nám opäť klopú na dvere. Nielen pre dospelákov ale aj pre našich drobcov majú veľký význam. Všetci tieto sviatky chápeme ako rodinnú pohodu a čas kedy si vychutnáme vzájomnú prítomnosť. Pre najmenších je to magický čas čakania na darčeky a napäté sledovanie udalostí ktoré sa dejú okolo nás. S tým sa samozrejme spájajú aj historky o tom, kto im tie úžasné vecičky prinesie pod vianočný stromček. Tým príznačným pre náš kraj bol už pradávno Ježiško, potom sa k nemu pridružil dedo Mráz a vplyv západu nám vnútil aj červenolícu postavu v kostýme rovnakej farby so sobíkmi a saňami. Položme si teda otázku kedy je ten správny čas zbaviť naše ratolesti tejto rozprávky a zoznámiť ich so skutočnosťou? 

Keby sme sa vás teraz spýtali na to, ktoré obdobie bolo vo vašom živote najkrajšie, určite by väčšina z vás bez váhania povedala že obdobie detstva. Takéto rozhodnutie by bolo určite aj vďaka tomu, že to bolo nádherné bezstarostné obdobie. Jedna s predstáv pravdepodobne bola že darčeky pod vianočný stromček donesie Ježiško.

Aby ich však deti naozaj dostali, musia sa po celý rok slušne správať a robiť radosť svojim rodičom. Pre deti je to určite peknejšia predstava, pretože so sebou nesie aj niečo tajomné. Nechajte ich preto v tomto pokojnom prístave čo najdlhšie a aj vy sa potešte z tej úžasnej situácie, keď zazvoní zvonček, detí vbehnú do izby a s rozžiarenou tvárou hútajú, ako to ten Ježiško zase uhádol a doniesol im presne to, po čom túžili. Určite takéto chvíle budú mať čaro aj potom, keď sa tajomstvo prezradí. No nebude to už tak jedinečné ako predtým.

Podobné rozhodnutie však vôbec nemusia spraviť všetci rodičia. Niektorí sa rozhodnú nepodsúvať deťom nejaké vymyslené rozprávky a hneď ako trošku vyrastú, povedia im narovinu ako to v skutočnosti je. A zatiaľ čo vy doma rozprávate krásne vianočné príbehy, váš drobec môže prísť do škôlky, kde ho nejaký dobrodinec ihneď oboznámi s poznatkami z jeho rodiny. Veď si predstavte deti. Radi sa pochvália s niečim novým a keď urobia taký veľkolepý objav, určite si ho nenechajú iba pre seba.

Nemôžu predsa vedieť, čo týmto zistením spôsobia ostatným. V tom prípade mu vysvetlite, že sa jeho kamarát určite pomýlil. Ak by sa vaše dieťa náhodou nechcelo vzdať tohoto omylu, môžete mu povedať že u nich doma dávajú darčeky rodičia, ale vy máte spravenú dohodu s Ježiškom a určite nechcete od nej ustúpiť, takže u vás sa ani tento rok nebude nič meniť. 

Prvá príprava, ktorá deti postupne môže naviesť na skutočnosť, môže byť napríklad príbeh o tom, ako pred Vianocami pravidelne komunikujete s Ježiškom. Začnite spolu písať list a potom povedzte že ho odovzdáte ježiškovi. Ďalej samozrejme môžete postúpiť tak, že im prezradíte, že tie darčeky naozaj kupujete vy a potom si dohodnete veľmi tajné stretnutie, na ktorom mu odovzdáte všetky prekvapenia.

Ježiško k tomu ešte pridá vlastné darčeky a na Štedrý večer vám ich nenápadne prinesie pod stromček. Vysvetlíte im, že darčeky chce veľmi veľa detí a takto mu môžete aspoň nejak pomôcť a uľahčiť sviatočný zhon. Postupne ho pripravíte na to, až mu v jeden rok poviete skutočnú pravdu. Samozrejme je to len na vás a nechceme vás nabádať na to aby ste vyslovene klamali a zatĺkali pravdu. Ten správny čas na prezradenie pravdy určite príde. 

A práve teraz si možno myslíte: „Tak fajn, ale kedy im to mám povedať, aby neboli ostatným na posmech a aby som im zároveň nevzal, nevzala ilúzie o ježiškovi?“. Otázka nie je určite jednoduchá a isto si nezaslúži ani na všetky deti jednu a tú istú odpoveď. Každý sme jedinečný a každé dieťa vníma svet okolo seba inak. Ako správna mama alebo otec určite vytušíte, že teraz prišiel ten správny čas, keď ho zbavíte detského pozlátka a poviete im ako sa veci v skutočnosti majú.

Vy sama budete vedieť, že ho to už nemôže nejako raniť a že to naozaj zoberie ako posunutie sa vpred v ceste stať sa dospelákom. Je možno predsa jedno, či darčeky dostane od ježiška alebo od ľudí, ktorí ho milujú a chcú, aby bolo šťastné. Hlavne, že ich dostane z lásky a bude sa môcť z nich tešiť a možno postupne odhalí aj to, že krajšou udalosťou je tie drobnosti dávať, ako ich iba prijímať.

tak mám výhradu na slovo PRADAVNO, až také pradávno to presne nie je pred ježiškom tu bolo predsa pohanské náboženstvo a ich zvyky
to je síce super že ideme riešiť aby dietatko nemalo v škôlke traumu že sa niečo dozvie ale potom v nákupnom centre kde idem kupit veci ktoré fakt potrebujem, žiadne kavičkovanie a prechádzanie sa chovajú dospelý ako zvieratá, poniekto ako úplny pako, vulgárne nadávanie pokladníčkam , ledva stiham zakryvat uši detoma, ostatný sa tvária že SA ich to netýka, ale čo máme vianoce , treba mať hordy jedla , a užit si to suprové čaro , parkovisku tiež zážitok ako sa k sebe chováme, a kedže sme podla sčitania ano to velmi radi všetci prízvukujú krestanská krajina , tak ako ja fakt nechápem prečo tú troška ateistov čo tu je si nevedia krestania zrovnat kedže máme velmi dôležitý sviatok
nestalo sa mi to prvy raz, od 22.12 radšej nejdem ani do potravín po určitých skusenostiach a smutné je že nikdy nikoho pre istotu nenapomenul aby sa krotil alebo pod , prípadne ak som si to dovolila svoje som dostalal aj ja

10. dec 2017

Máte pravdu že z Vianočných sviatkov sa posledné roky robí biznis.....a dobre robíte že od 22.12. nechodíte po obchodoch...a nepojdem ani ja....tie predavačky namiesto toho aby boli doma s rodinami musia makať a predvianočný čas si ani neužijú......

10. dec 2017

@rybarik1 makať je slabé slovo od cca 10,12 idú drvivá väčšina smeny 3 dni práca 12 cky - 1 den volna - 3 dni 12 cky, zákoník to umožnuje, na vyber nemajú, ako asi tak môžu byť na tom fyzicky toho 24 , padajú pod stôl na redbuloch ale mááááme to vianoce

10. dec 2017

Každý človek čo ide počas sviatkov na nákupy resp.medzi sviatkami alebo v nedele nepriamo podporuje prácu v nedelu alebo ktorýkoľvek iný nevhodný čas....

10. dec 2017

Začni písať komentár...

Odošli