sashajur
    22. okt 2017    Čítané 151x

    5 dôvodov prečo sa obliecť do rodinného štýlu

    Štýl family look je už dlhé roky populárny medzi svetoznámymi hviezdami, a oblečenie pre dospelých a jeho zmenšené kópie pre deti sa stále častejšie objavujú v kolekciách lokálnych slovenských značiek. Prečo sa rozhodnúť pre rodinné oblečenie? Tu máme aspoň 5 vážnych ako aj úsmevných dôvodov.

    foto Maria Tsybulskaya pre For me too 

    1.     Nájsť sa rýchlo v dave
    Na detskom ihrisku, v obchode alebo len tak uprostred cesty sa vaše dieťa stratilo v dave, keď ste sa na chvíľočku zapozerali do telefónu. Ako ho nájdete?


    Aby ste ho mohli opísať, potrebujete si aspoň spomenúť, ako bolo oblečené. Je to takmer nemožné, keďže pred odchodom z domu ste prebrali milión outfitov v snahe obliecť neposedné dieťa do niečoho slušného. Vtedy prichádza na pomoc rodinný štýl. Ak ste dnes obliekli vaše dieťa do rodinného štýlu, stačí sa spýtať okoloidúcich, či nevideli vášho drobčeka v rovnakých šatách alebo košieľke ako je vzor na vašej sukni.

    Funguje to aj opačne: súcitní okoloidúci rýchlo identifikujú rodiča strateného nezbedníka, a pritom nebudete musieť dokazovať príbuzenstvo. Nevýhoda je v tom, že keď váš drobček stihol niečo vyviesť, už nebudete môcť povedať: „To nie je moje dieťa“.

    „Keby sa vám náhodou stratilo i dieťa, je samozrejmé, že najprv sa zastavíte a obzriete sa, - hovorí Oľga Bočková, detský psychológ, trénerka detskej bezpečnosti “Parentivity“. – Vonku zavolajte na dieťa jeho menom. Vo vnútri radšej nekričte, pretože zvuk sa môže odraziť od stien, a dieťa pobeží iným smerom, počujúc váš hlas z inej strany. Ideálne by bolo, keby ste mali so sebou aktuálne foto vášho drobca, vtedy nebude treba opisovať, ako vyzerá. Aj vaše rovnaké oblečenie určite nahradí fotku alebo detailný opis”.

    2.     Dať dieťaťu možnosť vyzerať ako rodičia 
    Takmer prvá vec, ktorú naša dcéra spravila, keď sa naučila chodiť, bola, že vliezla do mojich papúč a šúchajúc nohami sa začala prechádzať po izbe. Aj vy ste už určite veľakrát vyzliekali drobca z vašich tričiek, čiapok a, s prepáčením, aj zo svojej spodnej bielizne. Áno, naše deti sa chcú podobať na nás. A to je úplne v poriadku.


    Oľga Bočková hovorí: “Dieťa a mama sú nerozluční predškolské detstvo je najvýraznejší vek, keď dcéra alebo syn chce byť  s mamou, a vyzerať ako jej  najbližší človek. Od troch do siedmich -ôsmich rokov sa k tomuto prianiu  pridáva fantázia, že  okrem rovnakého zovňajšku si dieťa  osvojuje všetky vlastnosti a znalosti človeka, na ktorého  chce sa podobať. Takým spôsobom dieťa spoznáva svet a vie sa naučiť niečo nové. Treba dať dieťaťu možnosť objaviť sa v rôznych úlohách, vrátane v role rodičov. Oblečenie v rodinnom štýle pomáha tento cieľ uskutočniť”.


    3.    Dostať čo najviac lajkov k rodinnému foto
    Záruka úspešného rodinného foto spočíva v starostlivo vybratom a skombinovanom oblečení v jednom štýle. Určite budete vyzerať ako z obálky časopisu. Nie je nutné obliekať celú rodinu do rovnakých bielych tričiek a rifieľ. Skúste sa pohrať s rôznymi kombináciami oblečenia a doplnkov, experimentovať so vzormi, vyskúšať klasické a neobyčajné zladenia. 

    Bonusom pre vás bude, že sa nikto neopováži povedať, že vaše deti sa na vás nepodobajú. Naopak, potešia vás komentáre ako: „Je tvoja presná kopia!“  

    “Už dávno neplati, že na fotenie stačia rifle a biele tričko, síce tým nič nepokazíte, ale prečo neskúsiť niečo odvážnejšie? Na jar a v lete volím jemné pastelové farby, na jeseň skôr zemité odtiene, ktoré nerušia a neodvadzajú pozornosť od objektu fotenia. V zime mám rada vrstvenie z viacerých modných kúskov, – hovorí fotografka Lenka Galla, LIENKA - detská fotografia. – Celá rodinka by sa mala zladiť ako celok, zachovať farebnú tonalitu, tón v tóne, prípadne podobné materiály, vzor látky...”

    4.     Vyhnúť sa nude na párty
    Ste pozvaný na svadbu, jubileum alebo na obyčajný večierok a nemáte u koho nechať vaše dieťa/deti? Spravte z nevýhody výhodu a staňte sa hviezdou večierka vo vašom rodinnom oblečení. Je tu však riziko, že sa vám podarí zatieniť oslávenca alebo hostiteľa (pokiaľ ním nie ste vy sami), pretože každý bude chváliť váš rodinný outfit. Zato vy sa určite nebudete nudiť. O tému na rozhovor máte zaručene postarané.

    “Môžem potvrdiť, že je to trend, a čoraz častejšie vidím na svadbách a akciách, že sa rodina zladí, či už farebnosťou, rovnakou látkou alebo strihom, čo je roztomilé. Chcú byť výnimoční a chcú ten pocit preniesť aj na svoje detičky, - priznáva Tatiana Stempelová, majiteľka Svadobnej agentúry Wedday. - Nedávno som mala na svadbe jednu mamičku-družičku s krásnymi a výraznými šatami, ušitými na mieru, vedľa nej celý večer hopsala jej asi štvorročná dcérka, ktorá mala viac-menej menšiu kópiu týchto šiat. Obe boli rozkošné a neprehliadnuteľné a hlavne na malej princeznej bolo vidieť, ako si užíva pocit, že je ako maminka. Určite si na tom dá viac záležať niekto bližší k rodine, kto sa na danú svadbu špecialne pripravuje: sestra, družičky, svedkovia.”

    5.     Vychystať sa rýchlejšie z domu

    Nie, naozaj. Už nebudete musieť plytvať časom uvažovaním nad otázkou: „Ako sa obliecť?“ Vďaka rodinnému štýlu sa, podľa počtu rodinných príslušníkov, vychystáte z domu o polovicu, tretinu, či dokonca štvrtinu rýchlejšie.

    Je to naozaj jeden z hlavných dôvodov, prečo vyberáme rovnaké vychádzkové šaty pre mamu a dcéru aj my. Netreba sa dlho hrabať v šatníku a hľadať vhodné varianty. Jednoducho, dnes ideme von v bielych šatách, zajtra v šatách vo farbe mäty a pozajtra v tmavošedých.