icon
avatar
sassannka
29. sep 2014

Listerióza a tehotenstvo - treba sa naozaj obávať?

Milé mamičky, keďže sa opakovane stretávam s obavami týkajúcimi sa rôznych ochorení a stavov v tehotenstve a zaručených, zvyčajne veľmi zavádzajúcich rád, rozhodla som sa publikovať pár (polo)odborných článkov obsahujúcich hlavné fakty o najčastejších strašiakoch tehuliek.

Niekoľkokrát tu položená otázka: Môžem jesť v tehotenstve plesnivé syry?

Niekoľkokrát opakovaná odpoveď: Nie, hrozí listerióza.

Čoho sa môžeme obávať?

Listerióza je infekčné, bakteriálne ochorenie vyvolané listériami, ktoré sa v prípade gravidity naozaj môže preniesť aj na plod. Pre zdravého človeka má nekomplikovaný priebeh, riziko predstavuje pre tehotné ženy, novorodencov (úmrtnosť cca 80%) a ľudí s oslabenou imunitou.

Zdrojom infekcie môže byť voda, sladká, ako aj slaná, pôda, prach, stolica zvierat aj ľudí (aj zdravých!), zeleniny, rastlinná vegetácia, mäso (aj ryby), mäsové výrobky, všetky potraviny živočíšneho pôvodu, vrátane vajec, mliečnych výrobkov a syrov (takže nielen tých s plesňou), zmrzlina a v neposlednom rade zvieratá.

Prenos infekcie je nielen požitím, ale aj s priamym kontaktom kožou alebo sliznicami (aj pohlavným stykom).

Listérie sa nachádzajú v našom prostredí bežne, na prenos infekcie je potrebných viac, ako 1000 baktérií. Na Slovensku je výskyt samotného ochorenia ojedinelý, ročne cca 10 prípadov, teda ochorie cca 1 človek z pol milióna obyvateľov. Lieči sa antibioticky.

Ak by sa nastávajúca mamička chcela chrániť pred možným, síce veľmi zriedkavým výskytom listeriózy, musela by sa vyvarovať takmer všetkých dostupných potravín okrem pekárenských výrobkov, styku s vodou, pôdou, zvieratami.

Nie je to, vzhľadom na výskytnosť ochorenia, trošku paranoidné a  zbytočné? 🙂 Pre ilustráciu, pravdepodobnosť, že budeme mať dopravnú nehodu, je 1400x  vyššia.

Ak by sme predsa len chceli chrániť pred možným prenosom nákazy, prioritné je dodržiavať tieto opatrenia:

  • správne skladovať a spracovávať potraviny
  • dodržiavať hygienu rúk
  • požívať len pasterizované mlieko a mliečne výrobky (platí, že všetky potraviny dostupné vo verejných sieťach sú pravidelne kontrolované a mali by teda byť zdravotne nezávadné! - Nariadenie Komisie (ES) č. 2073/2005 z 15. novembra 2005 (OJ L338/1) o mikrobiologických kritériách pre potraviny nariaďuje kontrolovať všetky potraviny na priamu spotrebu)
  • vylúčiť kontakt so zvieratami

Tvrdenie, že rizikovou potravinou sú plesnivé syry, je teda veľmi nepresné a zavádzajúce.

Dúfam, že sa mi podarilo aspoň trošku zahnať zbytočné obavy všetkým, ktoré kvôli listériam nemohli spávať. Ďalší článok bude o toxoplazmóze 🙂

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zdroj informácii:

HPL spol. s r.o. - prevádzkovateľ klinických laboratórií

Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky

Začni písať komentár...

sticker
Odošli