scila
7. aug 2019
323 

Bio / Nebio

Vždy keď vidím diskusiu tu na "koníku", kde maminy rozoberajú stravu pre svoje deti a čítam tie "boje" medzi tými, čo sa dnes ironicky nazývajú "biomatky" obhajujúce bio stravu a medzi "nebiomatkami", čo ju ju zatracujú, často až s prekvapujúcou nenávisťou, tak som z toho zarazená a nechápem, kde sa berie tá nenávisť.

Musím podotknúť, že aj ja som skôr bio, ale keď stojím v zime v obchode, a mám si vybrať medzi bledočervenými bio - rajčinami, čo k nám docestovali až zo Španielska a medzi krásnymi červenými sladkými cherry paradajkami zo skleníkov Žitného ostrova, tak v košíku skončia tie Slovenské. Preto som raz skepticky pozerala na tie bledočervené úbožiatka, ktoré doniesol môj muž z obchodu. Bolo tam napísané, že SK, ale mojim vycvičeným očiam aj chuťovým bunkám bolo jasné, že niekde nastala chyba. A kde, bolo jasné, keď pár týždňov na to vyšlo na povrch, že v skladoch označovali dovozovú zeleninu ako slovenskú, aby sa lepšie predávala.

Je vysoko pravdepodobné, že nedôvera veľkého množstva nebiomatiek vychádza práve z toho faktu, že si nijako nemôžu overiť či to, čo je označené ako "bio", získalo svoju nálepku právom, alebo podvodom. Aj ja občas skepticky pozerám na biobanány. Niekedy neodolám a kúpim ich, dúfajúc, že také sú. Záleží to samozrejme aj od stavu nášho bankového účtu. Keď sa nedá, tak sa nedá a bio sa musí usmievať na niekoho iného.

No ale prečo vlastne píšem tento článok? Pretože nechápem nenávisť, voči "bio" značke ako takej. A tie nenávistné výkriky: "Bio neexistuje" alebo: "Nič nieje Bio".

Vezmite si napr. takú cibulu - Jedna postriekaná selektívnym herbicídom proti burine, potom insektisídom (jedom) proti mínerke pórovej, potom fungicídom proti plesni cibulovej a priebežne hnojená umelými hnojivami.

A tá druhá - tzv. BIO - posadená do pôdy, ktorá bola dva roky predtým pohnojená maštalným hnojom, burina je odstraňovaná motykou alebo plečkou, proti mínerke pórovej ju prikryjú bielou netkanou textíliou a posadia jej oveľa viac, aby dosiahli požadovaný výnos aj pri napadnutí plesňou cibulovou či niečím iným.

Ktorú by ste si vybrali vy? Vedzte, že v tej prvej nielenže ostali reziduá postrekov a hnojív, ale pôda, ktorá ostane po nej, ich obsahuje tiež. Umelé hnojivá navyše pôdu zasolujú, ničia jej štruktúru a celkovo život v pôde. Časom už v takej pôde nebude rásť zelenina ani ovocie, pretože na zasolených pôdach rastú len halofity - slanomilné rastliny. A k tým zelenina, ovocie a pod. nepatria.

Bio nieje len o samotných výsledkoch, ale o celom procese. O tom, že po nich neostáva mŕtva pôda a včely. Ani znečistené spodné vody. 

Skutočné "Bio" si nezaslúži opovrhnutie a nenávisť. Zaslúži si podporu. Pretože po sebe zanecháva prostredie vhodné pre to, aby tu mohli žiť a mali čo jesť aj piť aj naše deti a deti našich detí.

Tak nezazerajte na nálepky bio v obchode. Radšej sa popýtajte vo svojom okolí - možno tam máte biopestovateľov, ktorí Vám ukážu a dokážu, že existuje aj bio. A riešiť stále dookola, že nič nieje 100% bio, lebo "kyslé dažde" a lebo "znečistené podzemné vody" a čo ja viem čo, je fakt zbytočné. Lebo aj na 80% Bio je stále viac a lepšie pre túto planétu ako 0% Bio. Tak už prestaňte bojovať a opľúvať Bio ako také. Radšej dúfajme, že kontrolóri robia dobre svoju prácu a vyselektujú nám "skutočné Bio" od "falošného". 😉

Autor komentár zmazal

Bio neexistuje 😂

7. aug 2019

Chcela by som vidieť na vlastné oči ten maštaľný hnoj.
Vlastne hlavne tie zvieratká, ktoré ho vyprodukovali.
Celkom by ma zaujímalo, čím boli kŕmené.
Prepáč, ale celý tvoj článok s odbornými vedomosťami na mňa pôsobí dosť strojene.

7. aug 2019
scila
autor

@klementinnka Aj by som ti povedala, že choď sa pozrieť, ale vzhľadom na súčasný stav to asi nieje všade na Slovensku ľahké. Tam, kde som sa voľakedy chodievala na teliatka pozerať ja, je momentálne bedmintonová hala. Inde zas pneuservis, sklady, stavebné pozemky...
Nie som síce zootechnik, ale asi aj zvieratá, čo sa od jari do jesene šťastne popásajú na lúkach musia byť cez zimu niekde ustajnené. A na slame. Takže potom spod nich vykydajú maštalný hnoj. Nie? A keď už to riešiš, tak aj toto je oblasť, kedy je to s predponou BIO lepšie - kedže zvieratá, ktoré produkujú Biomlieko, nesmú byť kŕmené GMO potravou. A tej sa pestuje žiaľ po celom sveta neuveriteňe veľa. Veď k najviac pestovaným GMO plodinám patria sója, kukurica, obilniny...
Skús si pozrieť dokument, čo voľakedy odvysielala aj STV2. Je na YouTube pod názvom Svět podle společnosti Monsanto -dokument . Je to skvelý dokument o tom, aké zlé môže byť pestovanie plodín a ako to ničí Zem a budúcnosť, keď sa to robí bezohľadne a len kvôli peniazom. Ale niektorí žiaľ stále nechápu, že peniaze sa jesť nedajú.
A kľudne ti prepáčim, že si nazvala môj článok strojený. Veď som nepísala ľúbostný román alebo čo 😂😂😂

8. aug 2019

Začni písať komentár...

Odošli