"Nie bohatému, ale zdravému je sveta žiť."
Zdravie máme len jedno. Preto sa oň treba správne starať. A to od detstva. Ak si v detstve a mladosti osvojíme určité rituály a pravidlá potrebné pre svoje zdravie, len veľmi ťažko ich potom porušíme. Naše zdravie je ovplyvnené z vnútra no i z vonku. Z vnútra si vieme svoje zdravie ovplyvniť stravou. A to ako pozitívne, tak aj negatívne. Čo telu dáme, to zúžitkuje. Ak mu dáme všetkého dostatok, telu nebude nič chýbať a bude fungovať ako hodinky. Ak však naša strava bude jednostranná, telu budú chýbať vitamíny a minerály. Výsledok - naše telo nebude schopné plniť svoju úlohu. A kde sa tento nedostatok prejaví ako prvý? No predsa na našej pokožke. Tá je signálom, že telo s niečím bojuje. Na nej sa odrážajú procesy, ktoré prebiehajú v organizme. Môžeme na nej napríklad vidieť, či sa dobre stravujme, spíme, alebo naopak či naše stravovacie návyky nie sú najvhodnejšie.
Pokožka je najväčší a najzložitejší orgán ľudského tela. Účinkuje ako ochranná bariéra, ktorá izoluje organizmus pred prostredím, ktoré ho obklopuje, chráni ho a prispieva k udržiavaniu jeho štruktúr v celistvosti. Zároveň účinkuje ako komunikačný systém s prostredím, ktoré však môže byť rôzne. Pokožka je tvorená z troch hlavných vrstiev – epiderma = povrchová vrstva, derma = stredná vrstva a hipoderma = spodná časť pokožky.
Stupeň zostarnutia pokožky a rýchlosť, akou starnutie prebieha je z veľkej časti ovplyvnené genetikou. Okrem vnútorných faktorov, teda stravy, na pokožku vplývajú aj vonkajšie faktory a to:
- Slnko – UVA žiarenie ničí elastín a kolagén pokožky, zrýchľuje tvorbu melanínu, čo sa prejavuje fľakmi a vráskami
- Znečistenie a zmeny teploty prostredia – znečistenie upcháva póry a do buniek sa nedostáva dostatok kyslíka
- Fajčenie – ničí kolagén pokožky, znižuje schopnosť hojenia rán, farba pokožky sa mení na žltú, tvoria sa vrásky
Potravinová intolerancia a priberanie
Strava môže mať pozitívny prínos pre náš fyzický a duševný blahobyt, rovnako ako aj na množstvo našej energie. No môže mať aj negatívny vplyv na naše zdravie. Výskum ukázal, že určité potraviny, dokonca aj tie, ktoré sú považované za zdravé, môžu hrať úlohu pri syndróme dráždivého čreva, bolesti svalov, pri bolestiach kĺbov, úzkosti a depresii, či spôsobovať bolesti hlavy. Niektorí ľudia majú skúsenosti
s priberaním a ťažkosťami pri chudnutí hoci sa stravujú zdravo a jedia iba nízkokalorické jedlá.
Existuje stále viac dôkazov o tom, že potravinová intolerancia môže byť zodpovedná za mnohé z týchto príznakov spôsobených zápalovými procesmi vyvolanými protilátkami IgG.
MECHANIZMUS POTRAVINOVEJ INTOLERANCIE (SPROSTREDKOVANEJ IgG)
Za normálnych okolností sa jedlo v tráviacom trakte rozkladá na aminokyseliny, glukózu a mastné kyseliny. Niektoré častice natrávenej potraviny môžu prejsť cez epiteliálnu vrstvu zažívacieho traktu
do krvného riečiska.
• Je normálne, že imunitný systém reaguje na takéto potraviny tvorbou špecifických protilátok IgG, keďže natrávená častica potravy bola rozpoznaná ako neznáma a potenciálne škodlivá (tzv.antigén).
• Komplexy tvorené IgG protilátkou a potravinovým antigénom sú zvyčajne úplne odstránené
imunitným systémom.
• Zvýšená priepustnosť črevnej výstelky a prebytok komplexov antigén/protilátka môže mať za následok väčšie alergénne zaťaženie.
• Imunitný systém sa stáva preťaženým a komplexy antigén/protilátka sa hromadia v kĺboch a tkanivách.
Potravinová intolerancia - škodí nám nenápadne, ale vytrvalo
"Slasť na tanieri, horor v bruchu!" Aj takto takto by sme niekedy mohli pomenovať stav, keď niečo zjeme a nie je nám práve najlepšie.
Aj vy sa veľmi často stretávate s tým, že vám "niečo" je - bolesť hlavy, kĺbov, ste unavené, neviete schudnúť hoci sa správne stravujete, zrazu máte akné a pod. - a neviete toto "niečo" definovať? Vtedy sa zamýšľate nad tým: "Odkiaľ to je prečo to je, čo to spôsobuje?".
Jednou z možných príčin môže byť potravinová intolerancia. Tá sa v populácii vyskytuje v poslednom čase pomerne často. V odborných publikáciách sa udáva, že 20-60% ľudí má potravinovú intoleranciu. Tú si však veľmi často zamieňame s alergiou, na ktorú trpí len 2-4% dospelých a takmer 8% detí. A čo to vlastne tá potravinová intolerancia je?
Často sa potravinovej intolerancii hovorí aj pseudoalergia. Veľmi rada sa maskuje za iné problémy, chronické ochorenia a lekári klasickej medicíny sa ňou veľmi nezaoberajú. Veľmi často sa stáva, ze sa nevieme dopátrať, aký je náš skutočný problém. Roky sme liečení na príznaky tej ktorej choroby, ale nie je riešená samotná príčina. A pritom pomoc je na dosah. Stačí z jedálnička odstrániť "škodlivú potravinu", ktorá je spúšťačom potravinovej intolerancie.
Zdá sa to jednoduché a podľa vlastných skúseností môžem povedať, že to aj jednoduché je. Dnešný trh ponúka niekoľko možností, ako sa jednoducho otestovať a prísť na koreň problému. Stačí si zadovážiť test na potravinovú intoleranciu a buď v pohodlí domova formou samodiagnostického testu alebo zaslaním vzorky kapilárnej krvi do laboratória formou laboratórneho testu vykonať test.
Pomocou testu sa dá zistiť alergická reakcia typu III tiež známa ako potravinová intolerancia. Táto reakcia je typická pre produkciu IgG protilátok a postupným vytváraním antigén-protilátkových komplexov - zhlukov, ktoré môžu spôsobovať chornické zápaly, bolesti a iné zdravotné problémy. Sú tiež zodpovedné za oneskorený nástup symptómov, ktoré sa môžu prejaviť o niekoľko hodín či dní po konzumácii problematickej potraviny.