Domáci kysnutý koláč

Roky moja mamka na sviatky, či už Veľká noc alebo Vianoce, pečie tento koláč. Je chutnejší ako v obchode. Hlavne žiadne hodinové miesenie cesta a bez vajíčok. Kto ho raz vyskúša, už si bude stále len sám robiť.
Potrebujete:

- 10 ks umelé sladidlo (spolarin, aspartámové sladidlo, sacharínové sladidlo, cyklamátové sladidlo) (môžete vynechať)
- droždie
- 1 kg polohrubá múka
- 1 KL soľ
- 2 PL cukru
- 6 - 7 dcl vlažné mlieko
- 1 dcl oleja
- 1 dcl vlažná voda
Postup
Do malej misky dáme spolarin, droždie, 1 dcl vlažnej vody, 1 ČL cukru. Necháme podkysnúť.
Do druhej misky si dáme 1 kg polohrubej múky, vykysnuté droždie, 7 dcl vlažného mlieka, 2 PL kryštálového cukru, 1 KL soli, rukou zmiešame všetky suroviny a nakoniec primiešame 1 dcl oleja.
Takto pripravené cesto rozvaľkáme na doske a prerežeme na dve časti. Jednú časť prerežeme na tri časti a rozvaľkáme na okrúhle pásiky a prepletieme ako vrkoč. Preložíme do vopred vymastenej a vysypanej múkou truhlice takto spravené obe cestá. Necháme podkysnúť 40 - 45 minút už v truhlici.
Pred vložením do rúry potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme na 150 °C približne na 45 minút, závisí od rúry. 

Dobrú chuť.
TOP TIP
Môžeme pridať hrozienka, nasekané orechy alebo aj iné sušené ovocie.
Odporúčame
Začni písať komentár...


