10 / 31
    viete, čo nezabúdať v detskom jedálničku?
    space1
    autor

    Každý rodič chce pre svoje dieťa len to najlepšie. A to sa samozrejme týka aj stravy. Aké živiny by v nej rozhodne nemali chýbať, aby sa dieťa správne vyvíjalo a bolo zdravé?
    Vápnik (čiže kalcium)

    Prečo: Dôvod je jednoduchý - deti rastú a vápnik hrá kľúčovú úlohu okrem iného vo vývoji kostí. Preto je nevyhnutné, aby ho mali deti dostatok.
    Koľko: Odporúčaná denná dávka je pre dieťa medzi 1 a 3 rokmi 500 miligramov, pre dieťa staré 4 až 8 rokov 800 mg a pre deti vo veku medzi 9 a 18 rokmi sa pohybuje okolo 1300 miligramov.
    V čom sa ukrýva: Predovšetkým v mlieku a mliečnych výrobkoch (jogurty, kefír, syry ...), ale tiež napríklad v špenáte, vápnikom je obohatená celá rada iných potravín, napríklad cereálie, džúsy a ďalšie.
    Horčík (alebo magnézium)

    Prečo: Podieľa sa na viac než 300 chemických reakciách, ktoré v organizme prebiehajú. A podobne ako vápnik, tiež horčík je dôležitý pre rast a vývoj kostí. Okrem toho je dôležitý pre nervovú sústavu, ale aj pre srdce.
    Koľko: Deti od 1 do 3 rokov by mali dostávať okolo 80 miligramov denne, medzi 4 a 8 rokmi deti potrebujú 130 mg, tie staršie ako 9 rokov potom 240 mg denne a mladiství by mali prijímať až 400 miligramov.
    V čom sa ukrýva: Mandle, kešu oriešky, špenát, ovsené vločky alebo napríklad avokádo.
    Vitamín D

    Prečo: Opäť sa podieľa na správnom raste či vývoji kostí, ale ovplyvňuje aj formovanie a správne fungovanie imunitného systému. Okrem toho ho niektoré štúdie označili za dôležitý prvok v prevencii niektorých typov rakoviny.
    Koľko: Pre deti všetkých vekových skupín sa denná dávka vitamínu D pohybuje okolo 400 miligramov.
    V čom sa ukrýva: V mliečnych výrobkoch, ale aj v rybách. Sú ním obohatené napríklad niektoré cereálie.
    Vitamín E

    Prečo: Vitamín E je skoro univerzálny - podieľa sa na utváraní a správnej funkcii kardiovaskulárnej sústavy, má vplyv na zrak, na imunitný systém ... Proste ovplyvňuje celý rad procesov v tele.
    Koľko: Deti do 9 rokov by mali dostávať 4 až 5 miligramov denne, deti do 14 rokov asi 11 mg a dospievajúci potrebujú denne 15 miligramov.
    V čom sa ukrýva: Oriešky, mandle, arašidy, slnečnicové semienka, ale aj kivi alebo brokolica.
    Vláknina

    Prečo: Vďaka nevyváženej strave nedostáva v dnešnej dobe veľa detí potrebné množstvo vlákniny. Pritom ju nutne potrebujú k správnej funkcii čriev. Navyše sa - podľa niektorých výskumov - podieľa na prevencii kardiovaskulárnych chorôb, ale aj cukrovky.
    Koľko: Odporúčaná dávka sa pohybuje medzi 20 a 26 gramami vlákniny denne (rad detí pritom nezje ani polovicu tohto množstva).
    Kde sa ukrýva: V zelenine, ovocí, celozrnnom pečive, v ovsených vločkách, cereáliách, strukovinách a pod

    Autor: Marcela Skalická
    zdroj http://www.medzizenami.sk/deti-a-rodina/clanky/...

    31. okt 2012