8 / 31
    Nápojový lístok pre deti
    space1
    autor

    Nápojový lístok pre deti
    23. október 2012, 06:00

    Zelený a čierny čaj deti nesmú piť až do ôsmich rokov! Pozor aj na bylinky! Ak sa rozhodnete pre ovocný čaj, slaďte ho len minimálne. Na sladkú chuť si totiž vaša ratolesť zvykne strašne rýchlo.

    Dojčenskú vodu odborníci odporúčajú nielen ako základ pitného režimu, ale aj na prípravu jedál pre malé deti. Foto: Profimedia.sk

    Čajíkom sa napriek radám starých mám aspoň v začiatkoch radšej vyhnite. Prvá tekutina po materskom mlieku by mala byť čistá voda. Čaje, hlavne bylinkové, majú na organizmus rôzne účinky, na ktoré detské telíčko ešte nemusí byť celkom pripravené, mamičky navyše často podliehajú pokušeniu ich sladiť. Cukor nielen zvyšuje kazivosť zúbkov, ale deti si na sladký čaj rýchlo zvyknú a môžu potom začať odmietať iné, nesladené jedlá a tekutiny.
    ZDRAVÝ ZELENÝ?

    „Zelený čaj obsahuje antioxidanty a mnohé ďalšie látky, ktoré ovplyvňujú funkcie v organizme. Vo väčších množstvách môžu mať nežiaduce účinky. Zelený i čierny čaj obsahujú kofeín. Deti by ich nemali prijímať, až do predškolského veku naň reagujú veľmi citlivo. Keď bude mať syn sedem až osem rokov, vyskúšajte zelený čaj s medom, a to najviac dve šálky za týždeň,“ radí MUDr. Iveta KOSTELNÍKOVÁ z novorodeneckého oddelenia 1. súkromnej nemocnice Košice-Šaca.
    VODA JE NAJDÔLEŽITEJŠIA

    V období výhradne mliečnej výživy detičky okrem mlieka iné tekutiny prijímať nemusia. Keď však do drobcovho jedálnička začnete zaraďovať prvé nemliečne príkrmy, je čas zoznámiť ho aj s pohárikom vody. Správne načasovaným rozvíjaním pitného režimu svojej ratolesti totiž nielen pomáhate správne sa vyvíjať, ale zároveň dieťatku vytvárate návyk piť.

    Keď potom drobec o pár mesiacov prejde výlučne na tuhú stravu, vyhnete sa takto nekonečným bojom o každú vypitú kvapku. Ak ho navyše dostatočne dlho ochránite pred presladenými farebnými nápojmi a naučíte ho brať ako samozrejmosť čistú vodu, dávate mu ešte jeden dar – chránite ho pred obezitou
    Autor: Zdravie

    15. nov 2012