srdcepredeti
26. jan 2017
1848 

10 vecí, ktoré vás naučí choré dieťa

Tento článok píše sám život. Život rodín, ktorým v Srdci pre deti pomáhame. V jednom okamihu sa im otočil o 180 stupňov. Predčasným narodením dieťaťa, úrazom, vyhodením z práce, zákernou rakovinou či inou chorobou... Prinášame vám pár slov, ktoré nám píšu rodiny v núdzi. Často na pokraji síl, no s veľkou nádejou. Nasledujúce vety vás prinútia zamyslieť sa a ukážu vám, že s chorým dieťaťom život nekončí. Veľa vecí zmení, ale veľa naučí.

1. Naučí vážiť si zdravie

„Matúško nás naučil, že želať niekomu zdravie nie je len otrepaná fráza, ale je to to najdôležitejšie, čo človek v živote má." (pani Renáta, mama 7-ročného chlapca s veľmi vzácnou poruchou mozgu)

2. Naučí veriť

„Nešťastím Zojkinej diagnózy je jej nestálosť a neistý vývoj. Dnes je lepšie, zajtra môže byť úplne inak. My však veríme v jej vrodenú silu a odhodlanie žiť naplno." (pani Alica, mama 5-ročného dievčatka s hydrocefalom a rázštepom mozgu)

3. Naučí prijať pomoc

„Chceme sa vám veľmi poďakovať za pomoc. Vieme, že máte veľa žiadostí a detičiek, ktoré to potrebujú. Mysleli sme si, že nikdy nebudeme musieť žiadať cudzích ľudí o peniaze, ale pre naše dieťa urobíme všetko. Ťažko opísať slovami, ako veľmi sme vďační a veľmi si to ceníme." (pani Mária, mama 10-ročnej Adrianky s hypotonickým syndrómom a epilepsiou)

4. Naučí trpezlivosti

„Po autonehode sa musel učiť všetko od začiatku. Prehĺtať, hýbať sa, usmievať sa. Za každým zlepšením a samostatnosťou sú dlhé a dlhé hodiny skúšania a nekonečné ,kilometre' trpezlivosti. Jurkovej aj mojej." (pani Katarína, mama 14-ročného Jurka, ktorého život poznačila vážna autonehoda)

5. Naučí snívať

„Každý človek rád sníva a ja snívam tiež. Snívam o tom, aby moja Dianka vedela chodiť a splnila si svoj sen." (pani Jana, mama 13-ročnej slečny s detskou mozgovou obrnou)

6. Naučí bojovať

„Úprimne, nemyslela som si, že niekedy budeme musieť riešiť takéto problémy. Ale aj to je život a my sa s ním musíme popasovať čo najlepšie, keď už tá naša Tamarka takto statočne bojuje." (pani Eva, mama 3-ročného dievčatka s hydrocefalom)

7. Naučí byť hrdý na svoje dieťa

„Dcérke pobyty veľmi pomáhajú. Rehabilitačná lekárka neverila vlastným očiam, čo sme dokázali za štyri roky. Nedávala jej žiadnu šancu na chôdzu a teraz utekáme. Sme pyšní na našu dcérku aj na vás, tých ktorí pomáhate." (pani Jana, mama 6-ročného dievčatka s detskou mozgovou obrnou a ďalšími vážnymi diagnózami)

8. Naučí meniť plány

„Len ten, kto má zdravotne postihnuté dieťa vie, aké to je ťažké, keď sa vám obráti život naruby. Všetko, čo ste mali a plánovali ide bokom a často sa už k tomu nevrátite, lebo všetko, čo máte, dáte dieťatku, ktoré je závislé na pomoci druhých." (pani Andrea, mama 6-ročného Fabiana s DMO a Westovym syndrómom)

9. Naučí plakať od smútku i od radosti

„Veľké ďakujem za schválenie našej žiadosti. Od radosti som preplakala celú noc. Konečne po štyroch rokoch slzy šťastia. Ešte raz vám ďakujem za auto, ktoré by sme inak nemali." (pani Monika, mama 6-ročného Sebastiána s chorými črievkami)

10. Naučí tešiť sa z maličkostí

„Keď vidím, ako sa malý snaží, ako sa na mňa usmeje, je to najkrajší pocit. Smeje sa, džavoce, naučil sa pretáčať a plaziť. Na Vianoce papal šalát s rezňom. Nie mixovaný, proste normálne z vidličky." (pani Zuzana, mama 5-ročného Matúška s popôrodnou váhou 960 gramov)

Pravdu maju vsetci...nase deticky nam davaju neskutocnu silu a lasku...su to bojovnici najvasci na svete..a ked uz niekedy ma clovek pocit ze nevladze a nevie co dalej
..staci usmev dietata a viete ze budete bojovat dalej a robit maximum aby ste sa posunuli aj ked len o malicky...ale krok vpred..su to nase slniecka🙂

26. jan 2017

taktiež súhlasím naše detičky sú pre nás všetkým. Aj keď sme si budúcnosť predstavovali trošku ináč život nám zamiešal karty a musíme bojovať, robíme všetko spolu ako rodina nerobíme rozdieli ,pomaháme si ako vieme dala by som všetko na svete preto, aby bol môj syn zdravý ,ale to je osud preto robím všetko pre to ,aby jeho budúcnosť bola lepšia učím ho aby sa vedel o seba postarať ,a strašne sa bojím čo s ním bude ak ja odídem dnešná doba je tak zla že hendikepovaný človek bez pomoci nemá šancu slušne existovať..

30. jan 2017

Mam zdrave dieta, kazdy den sa modlim k Bohu, ze sme zivi a zdravi. Pri takychto pribehoch si clovek uvedomi o com zivot naozaj je, ze majetok, statky a peniaze su v porovnanim so zdravim nic. Sedim vo vlaku z prace a mam slzy na krajicku 😢 zelam vam zo ❤ vela vela vela zdravicka, uspechov, pokrokov a spolocnych chvil!!!
Deticky su krasne, nevinne, dokonale stvorenia, ktore dokazu dat tolko uprimnej a nezistnej lasky ako nik na svete ❤ kiezby nemuseli trpiet...

30. jan 2017

Pre rodinu obdarovanu chorým dieťaťom je toto jedena z najväčších zmien v živote.Ten sa zmení od základov,počiatkom zmeny fungovania,až po zmenu seba samého ako osoby.Je to poriadna skúška v živote a naozaj ju zvládnu prekonať a hrdo ísť touto cestou iba silné povahy. Žiaľ neraz sa stáva, že koli mnohým povinnostiam voči chorému,koli vyčerpanosti a potom následnému " zanedbaniu sa cíti druhý partner ako na druhej koľaji,a mnoho partnerstiev sa aj rozide. Veľmi ma mrzí, že to aj takto zvykne skončiť, a práve preto hovorím,že obdarovanie chorým dieťaťom je naozaj ťažkou skúškou pre oboch, preto si len želám ,aby si každý pripomenul čo pred oltárom v čase sobášu sľuboval, a nech sú si naozaj vždy veľkou oporou," v dobrom i v zlom".Nech nám je v živote pripravená akákoľvek prekážka, vždy je ľahšie, ak sú naň dvaja.😉❤

31. jan 2017

Začni písať komentár...

Odošli