strapco13
10. jún 2010

Zápal stredného ucha u detí

Zápal stredného ucha u detí vo väčšine prípadov vzniká ako následok nepriechodnosti nosa a nosohltana. Čiže liečba sa odvíja od uvoľnenia nosa a nosohltana.

Príznaky zápalu ucha

Dieťa sa sťažuje na bolesti ucha, poruchu sluchu, bolesti hlavy. Môže udávať, že počuje zvuky ako tlkot srdca, pískanie, poprípade ozvenu svojho hlasu. Môže byť zvýšená teplota až horúčky. Dieťa je nepokojné až plačlive. U menších detí môžu byť prítomné trhavé pohyby hlavou, škrabance okolo ucha, dieťa si nervozne chytá uško. Typické pre zápal stredného ucha je, že bolesti a teplota sú vyraznejšie v noci, často je dieťa cez deň úplne kľudné a v noci nespí, preplače celú noc.

Môže byť prítomný výtok z ucha. Často dieťa povie, že ucho už nebolí, keď začne výtok. Je to tým, že tlak v ušku povolil, bolesti ustúpili. Môže aj klesnúť teplota po vytečení hnisu z uška.

Príčiny nepriechodnosti nosa a nosohltana 

Akútna nádcha - pri akútnej nádche sa zdurí sliznica nosa a nosohltana, čím sa upchá vyústenie vnútornej sluchovej trubice (Eustachova trubica). Následkom je vznik podtlaku v strednom ušku, vpáči sa blana bubienka. Teplota môže byť zvýšená, bolesti nie sú stále. Pri dlhšietrvajúcom podtlaku alebo rýchlom priebehu sa do stredného uška začne nasávať tekutina z okolia. Teplota stúpa, bolesti sú výraznejšie. Cez nos a nosohltan sa do ucha može dostať infekcia, vtedy sa v strednom uchu hromadí hnis. Teploty môžu byť veľmi vysoké, dieťa sa sťažuje na veľmi silné neustále bolesti ucha.

Alergická nádcha - príčina je tiež v opuchu nosa a nosohltana. Nakoľko v nose nie je infekcia, tak sa v strednom uchu nehromadí hnis. Teploty nebývajú take vysoké. Priebeh je miernejší. Často bolesti ucha chýbajú, skôr je prítomná porucha sluchu.

Zväčšená nosná mandľa (vegetationes adenoidae) - jednak blokuje ústia sluchovych trubíc v nosohltane, jednak je zdrojom infekcie. Môže spôsobovať akútny alebo chronický zápal stredného ucha. Pri akútnom je priebeh rovnaký ako pri akútnej nádche. Pri chronickom zápale ucha chýbajú teploty, bolesti nemusia byť také výrazné, dominuje skôr porucha sluchu a to buď z dôvodu podtlaku v uchu, čim sa blana bubienka vpáči, nie je taká pohyblivá a preto neprenáša dobre zvuky, alebo sa z dlhotrvajúceho podtlaku vytvorí v strednom uchu sekrét až rôsol, ktorý zabraňuje pohybu sluchových kostiček. Tento stav môže, pokiaľ sa nerieši, vážne ohroziť sluch dieťaťa. Hrozí až hluchota.

Liečba zápalu stredného ucha.

Prvé, čo može rodič urobiť, je tlmiť bolesť a teploty, čiže vhodne veku podáme paralen, nurofen, brufen a pod.

Nedoporučujem kvapkať nič svojvoľne do ucha a to preto, lebo jednak rodič dnu nevidí a teda nevie, aký typ zápalu tam je, ale hlavne preto, že problém je za blanou bubienka a tam sa kvapky nedostanú, pokiaľ je blana bubienka neporušená. Pokiaľ je prerušená, tak kvapky vytečú spolu s výtokom, čiže sa dajú zbytočne a keď aj uško netečie, tak nevhodne zvolené kvapky, ak sa dostanú do stredného ucha, môžu spôsobiť točenie hlavy, napínanie na zvracanie, až urputné zvracanie.

Treba odtrániť príčinu nepriechodnosti nosa a nosohltna.

Ak je prítomná alergia, treba ju liečiť - antihistaminiká, prípadne lokálne kortikoidy vo forme nosových sprejov až celkové kortikoidy.

Pri akútnej nádche treba uvoľniť nos, očistiť sliznicu od hlienov, spriechodniť Eustachovu trubicu a odstrániť (ak je) sekrét zo stredného ucha.

Dôležitá je správna toaleta nosa (viď môj iný článok) a to preplachy nosa roztokmi minerálnych a morských solí (kúpenými alebo doma pripravenými). Do takto očisteného nosa, dáme nosné kvapky (Nasivin, Olnynth, trivin a pod.) a to tak, že dieťatko dáme ľahnúť, hlava ide do záklonu a nakloníme na boľavé uško. Ak bolí pravé, otočíme hlávku vpravo a nakvapkáme do pravej nosnej dierky 2-3 kvapky Nasivinu alebo ineho prípravku. Necháme (držime dieťa v tejto polohe aspoň 5, lepšie 10 min., potom to isté zopakujeme na ľavú stranu). Ak bolí, alebo je zistený zápal, je možné podať antihistaminikum, ktoré pomôže uvoľniť nos, nosohltan a Eustachovu trubicu.

Pokiaľ je veľmi vysoká teplota, silné bolesti a výrazna porucha sluchu je potrebné naštíviť ORL lekára (ušno-nosno-krčného). Ten po vyšetrení určí, či je alebo nie je potrebné prepichnúť blanu bubienka, čiže či je hnis v strednom ušku a treba ho vypustiť - tzv. paracentéza. Jedná sa o rýchly zákrok, kde sa urobí špeciálnou ihlou dierka do blany bubienka, a tak je umožnený odtok hnisu. Zákrok sa môže urobiť s alebo bez lokálnej anestézy.

Bez anestézy - lekár rýchlo pichne blanu bubienka, samotné ucho bolí viac ako zákrok a je po zákroku. Bohužial dieťa pri zákroku plače. Jednak ho bolí uško, jednak sa bojí a jednak to pichnutie bolí.

Pri lokálnej anestéze sa do ucha aplikuje lokálne anestetikum vo forme kvapiek, ktoré by malo znecitlivieť blanu bubienka. Problém može byť v tom, že do silne zapáleného tkaniva lokálne anestetikum nepreniká dobre, čiže kvapky nemusia zaúčinkovať a zákrok teda bude bolieť. A niektorých pacientov kvapky môžu po začiatku štípať. Musí sa počkať cca 1-20 min (podľa druhu kvapiek), kým zaúčinkujú. Potom je ich potrebné odsať alebo vyčisť uško od nich, aby bola viditeľná a prístupna blana bubienka. Dieťa však rovnako plače aj pri lokálnej anestéze, lebo strach a samotnú bolesť ucha anestéza neodstráni, navyše dieťa plače pri ich aplikácii (aj ked sa len kvapkajú do uška), potom plače pri ich odstráňovaní a potom aj keď sa už ide uško pichnúť.

Preto u menších alebo horšie spolupracujúcich detí je z hľadiska psychiky dieťaťa (a aj rodiča) pichnúť uško bez anestézy, nech má dieťatko čo najskôr po zákroku. U starších a spolupracujúcich detí je vhodnejšie aplikovať lokálnu anestézu.

Pri zvačšenej nosnej mandli je potrebné jej operačne zmešenie. Pri problémoch s uškami je vhodnejšia celková anestéza, kedy sa zákrok robí pri úplnom uspatí dieťaťa. Operačné pole je prístupnejšie, dajú sa lepšie ošetriť aj ústia sluchových trubíc, čo pri lokálnej anestéze nemusí byť úplné. Pokiaľ je potvrdený chronický zápal ucha, tak sa počas operácie najprv kontrolujú ušká, ak je prítomný obsah v strednom ušku, tak sa vykoná paracentéza a do blany bubienka sa zasunie drenážna rúrka (grometa, stipula). Potom sa zmenší nosná mandľa. Drenážna rúrka ostáva v ušku dlhodobo, od mesiaca až po rok, kým ju ucho spontánne nevylúči alebo kým ju nie je potrebné vybrať.

Informácia: Články používateľky @strapco13 vznikli v minulosti a je ich celkovo sedem. Do Vybrali sme ich pridávame postupne a na povolenie autorky, ktorá už na stránke Modrý koník nepôsobí.

#magazin #poradna #zdravie

🙂 veeeelmi pekny a zrozumitelny clanok. chvalim ! budem sa ho drzat ak sa nam nieco pritrafi

12. jún 2010

vdaka ,ze ta mame 🙂

3. okt 2010

Super článok, toto som potrebovala vedieť

12. nov 2010

Perfektné, zrozumiteľne napísané, aspoň viem, čo nás čaká... k článku mi napadá len - dopíš ešte správnu techniku smrkania, tzn. vždy len jednou dierkou, striedavo, niektoré mamy to tak nerobia a koledujú deťom o zápaly ušiek... no a niektoré to robia správne a je im to figu platné... len dúfam, že sme ojedinelá výnimka.

19. jan 2011

dobrý článok. My sme absolvovali adenotómiu kvôli častým zápalom stredného ucha a môžem povedať že odvtedy sme mali zápal iba raz aj to bol slabý liečený bez ATB.

13. apr 2011

Dobrý článek. Chci se jen zeptat, pokud z ouška nic neteče, syn je jinak zdraví a nemá teplotu, ani nesmrká. Je to zápal ucha, nebo jen průvan, popř. z vody bolavé ouško?
Dávám mu jen brufen a borovou vodu do ucha. Tak tu po přečtení článku vypustím.
Jen nevím, jestli čekat do pondělí na doktorku, anebo jít raději na pohotovost. Po brufenu nepláče a nestěžuje si na bolest

24. júl 2011

@strapco13 ďakujem krásne , už som čítala všetky Vaše články je to tam všetko perfektne popísané, len teraz som prišla na to akú chybu robím pri odsávaní soplíkov. Len by ma zaujímalo, že keď synčekovi robili v tak nízkom veku obojstrannú paracentézu, či je pravdepodobnosť, že bude mať opakované zápaly.
A ešte jedna vec, tak teda taký prístup ako máte vy, som teda ešte nezažila, čítala som nejaké komentáre, rady atď. a popri dvoch detičkách si viete nájsť čas na otázky mamičiek, noooo , tak ako klobúk dole, keby tak všetci lekári boli ako Vy, tak by to bolo asi všetko omnoho jednoduchšie ,naozaj sa pred Vami skláňam .

6. nov 2011

@lulua ono zalezio na pricine preco chytil zapal stredneho ucha..ak to bola silna nadcha, ktora sa nezopakuje, tak by nemal mat problem s uskami..ale ak je tam nosna mandla, tak kym je zvacsena tak sa zapal moze zopakovat..takisto ak je v nosohltane alebo v krcnych mandliach nejaky bacil /najcastejsie streptokokus pneumonie - pneumokok/ alebo je niekto v rodine bacilonosicom, alebo je porucha imunity tak sa zapal moze zopakovat
treba pri kazdej nadche hned dat nosne kvapky a antihistaminika a dokladne osetrit nos a dalo y sa tomu mozno predist

6. nov 2011

@strapco13 Ahaaa, ďakujem za radu. No jemu brali na ORL výter z nosohltana a vyšla mu tam moraxela (neviem ako sa to píše ; ) ), a CRP mal 49, takže mu hneď nasadili Augentin. No a preventívne sme si dali zobrať stery všetci, lebo Emmka je škôlkárka a tá tiež nieje 100% zdravotne, stále huhne, pokašlieva. Tak som zvedavá či aj ona niečo nemá, dnes budem vedieť.
Za to sa pýtam na ten opakovaný zápal, lebo keď mal prvý raz soplíky (to mal asi zo 6 mes.), tak už vtedy mu na ORL zistili podtlak v uškách, takže keď vyzdrqavel doktorka mu ich prefúkla.

7. nov 2011

No a čo sa týka liečby pri nádche, tak to vyzerá asi takto ; ) (dúfam, že to robím správne). Už keď som v noci počula, že mu no z nosoholtana zateká, dala som mu 1/4 dithiadenu, dýchal zatiaľ noštekom, keď sa mu pustili soplíky tak som mu len dávala nasivin, aby mu to tak netieklo, už keď hustli tak som to odsávala, ale nesprávne. Nečakala som kým sa hlieniky rozpustia, takže to bolo všetko následne v odsávačke. Teraz už viem ako na to. No a asi na tretí deň nádchy som si myslela, že bude lepšie, ale nie. Bol strašne plačlivý, takže sme hneď utekali na ORL. Tam nám povedala p. doktorka, že začínajúci katar v pravom ušku, takže nám dala Otobacid,ale večer mu vyleteli teploty , tak som vedela, že je zle, ráno som s ním utekala na ORL a pravé uško už horšie ako ľave kde sme kvapkali, takže mu to musela pichať (obe strany). No niečo strašné, veľmi som sa o ňho bála, pri Emmke som toto nezažila. Ale našťastie je po všetko a budem robiť všetko preto aby sa to nezopakovalo, no len dúfam, že to môžem ovplyvniť.
A ešte jedna otázočka, vždy keď odsávam, tak z ľavej dierky mu sople idú a z pravej skoro nič, môže to byť tým, že odsávam najskôr z ľavej? A odsajem vtedy hlienik aj z nosohltana, alebo mám robiť niečo preto aby sa tie hlieny v nosohltane dostali do predu. Ď. za radu ; )

7. nov 2011

@lulua nestiham..tak len rychlo
moraxela je bacil detskych kolekktivov, treba preliecit
pri odsati jednej nosnej dierky odsajes aj z nosohltana, z druhej potom pri odsavani ide len to co je v nosovej dutine

7. nov 2011

@strapco13 Chápem, pri 2 deťoch ; ), ďakujem za odpoveď.

8. nov 2011

Dobry den. potrebujem sa s Vami poradit, lebo uz naozaj asi nicomu nerozumiem. dcerka nastupila v septembri do skolky (ma dva roky) a odvtedy mala dva zapaly stredneho ucha. comu ale nerozumiem je priebeh ochorenia: absolutne bezpriznakovy den (ziadna nadcha, kasel....nic), vecer zacne stupat teplota cca 39°C a stazuje sa na bolest uska. dame nurofen, noc prespi, rano ideme na usne, diagnostikuju zapal stredneho ucha, dostane atb. teplota za den-dva klesne (na usko sa uz vobec nestazuje) a asi ma stvrty-piaty den od zaciatku liecby sa objavi silna nadcha, ta trva asi dva-tri dni a je po chorobe. Na kontrole u usneho je vsetko ok. nie je ten priebeh zvlastny? ja sama som ako dieta prekonala snad desiatky zapalov stredneho ucha a pamatam si sialene bolesti, nekonecne preplachovanie, prepichovanie bubienkov, kontroly sluchu, vybratie nosnych mandli....dcerka berie asi mesiac imunoglukan. ako jej mozem pomoct aby po troch-styroch dnoch v skolke neskoncila opat na usnom?(preplachy nosteka?, zakryvat uska aj vo vnutri?...). tiez nam dali na zvazenie vynechat skol. dochadzku na mesiac-dva. mohlo by to pomoct ?velmi pekne dakujem za rady. hana

14. nov 2011

@strapco13 Dobry den. potrebujem sa s Vami poradit, lebo uz naozaj asi nicomu nerozumiem. dcerka nastupila v septembri do skolky (ma dva roky) a odvtedy mala dva zapaly stredneho ucha. comu ale nerozumiem je priebeh ochorenia: absolutne bezpriznakovy den (ziadna nadcha, kasel....nic), vecer zacne stupat teplota cca 39°C a stazuje sa na bolest uska. dame nurofen, noc prespi, rano ideme na usne, diagnostikuju zapal stredneho ucha, dostane atb. teplota za den-dva klesne (na usko sa uz vobec nestazuje) a asi ma stvrty-piaty den od zaciatku liecby sa objavi silna nadcha, ta trva asi dva-tri dni a je po chorobe. Na kontrole u usneho je vsetko ok. nie je ten priebeh zvlastny? ja sama som ako dieta prekonala snad desiatky zapalov stredneho ucha a pamatam si sialene bolesti, nekonecne preplachovanie, prepichovanie bubienkov, kontroly sluchu, vybratie nosnych mandli....dcerka berie asi mesiac imunoglukan. ako jej mozem pomoct aby po troch-styroch dnoch v skolke neskoncila opat na usnom?(preplachy nosteka?, zakryvat uska aj vo vnutri?...). tiez nam dali na zvazenie vynechat skol. dochadzku na mesiac-dva. mohlo by to pomoct ?velmi pekne dakujem za rady. hana

14. nov 2011

@hanagoc zapal stredneho ucha ma rozne prerjavy..pokial sa vytvori tekutina v uchu tak treba to pichnut..ale v minulosto sa pichalo ucho aj "preventivne"..teraz sa uz tak casto nepichaju, len ked vyslovene treba
u vas zrejme ide o upchatie eustachovej trubici a v znikne podtlak v strednom uchu bez tekutiny..vtedy to pichnut netreba /ale pisem len teoreticky, nakolko som vasu dceru nevysetrila/ ..dla by som jej okrem ATB aj antihistaminika a preplach nosa a j snosnymi kvakymi proti opuchu /postup ako ich kvapkat pri bolestiach ucha je v tomto clanku/
zakryvat uska nema vyznam..lebo zapal stredneho ucha vznika prenosom infekcie z nosa
kedze sa jej opakuju zapaly ucha..dala by som skontrolovat nosnu mandlu...vid druhy clanok

14. nov 2011

dakujem velmi pekne za informacie, poinformujem sa u nas na krcnom, ohladom nosnych mandli. S poydravom hana

15. nov 2011

@strapco13 Dobrý deň, ešte by som sa potrebovala v niečom s Vami poradiť. Synček (9 mes.), má už asi mesiac vkuse soplíky, nie tečúce ani nejak strašne veľa, ale proste ich má. Soplíky mu musím odsať zhruba 3 krát za deň, postupom ktorý je vo vašom článku o hygiene nošteka. Každé ráno okolo 5, 00 mu odsajem hnusné, husté, zelené sople. Asi pred týždňom som mu dala urobiť stery z nosa aj hrdla a všetko bolo negatívne dokonca aj pôdy boli strerilné. Tak ja už potom nechápem. V odsávaní som veľmi precízna, pretože sa bojím, že bude mať zase zápal ušiek. Vedela by ste mi nejak poradiť? Už som z toho zúfala.

27. nov 2011

@lulua pokial su len rano zelene spopliky a cez den su cire tak nemusi vyjst pozitivny vyter..ale zopakovala by som vyter na ORL /robi sa z hlbsich casti nosa, nie len vchod do nosa
moze to byt od zubov.
ale nech spravi dr odbery..krvny obraz CRP..ci je tam zapal taky ze treba ATB alebo nie
ak kojite, da sa do nosa po toalete kvapnut materske mliecko
nezacala starsia chodit do skolky?..moze domov nieco nosit, treba vysetrit aj ju na nosnu mandlu..ak ma nejake priznaky

28. nov 2011

@strapco13 Dobrý večer, ďakujem krásne za radu a zajtra hneď aj s nimi pôjdem na ORL. Myslím, že Emmka tú mandlu asi bude mať trochu zväčšenú, lebo vkuse huhne aj keď sople nemá. Ale zato vždy ráno kašle kým nevykašle hlieny. A to môže mať synček v tele zápal taký že treba ATB aj keď nemá teploty? Dúfam, že to budú len tie zuby, lebo horná ďasná má poriadne zdurené. Tak asi tak, no dúfam, že to už nejak doriešime. Pekný večer, Lucia.

28. nov 2011

@lulua pokial je zapal niekde lokalne, ci pri oslabenej imunite, tak nemusia byt teploy, alebo pozitivny vyter tak treba ATB
akej farby su tie sopliky..bezfarebne netreba ATB
no huhnanie to je jeden z priznakov nosnej mandle, takze dceru y som doporucila skontrolovat

28. nov 2011

No, tie soplíky sú zelené len ráno keď vstane, no a počas dňa sú číre resp. také biele husté. No a s Emmkou pôjdem určite nech je tie mandle pozrie.

29. nov 2011

Boooože ste taká zlatá, ďakujem že si opätovne nachádzate čas na moje otázky.

29. nov 2011

pokial su cez den biele, tak by tam nemala byt bakteria..alebo ln male mnozstvo, na to ATB netreba
ale niekedy sa takto najde dlhsie trvajuca infekcia..napr Moraxella..treba hlbsi vyter..nech spravia na ORL vyter

29. nov 2011

Ahoj, zaujimalo by ma, ake su nazory na plavanie po paracenteze. Syn, 15m je po prepichnuti ucha, strasne rad chodi plavat, tak by som mu to nerada brala, v bazene sa aj potapa. Pochopila som to tak, ze nevadi samotne plavanie, tj. to, ze sa dostane voda do ucha, ale skor je tam riziko, ze by mohol v bazene chytit infekciu. chodime do slanej vody, takze chlor nebude drazdit sliznice. A co kupanie vo vani, moze davat usi do vody, alebo je lepsie drzat hlavu stale nad vodou? Dakujem.

10. feb 2012

@kata10 kym nie je zhojene ucho tak sa nesmie kupat
problemom je to ze sa dostane infekcia cez nos do ucha..cize ak by si vedela zabezpecit /az po zotaveni/ ze sa mu voda nedostane do nosa tak moze
ale zas naveky sa neda nekupat
cize dokladna starostlivost o nostek, prevencia chorob, riadne preliecit kazdy infekt /cize dat ATB ak treba ak netreba tak nedat zvytocne/..pozri aj oj clanok o toalete nosa

10. feb 2012

ahojte, mame synceka. Uz ho bolelo usko. Dala som mu Nurofen a preslo to, ale bojim sa, aby sa to neopakovalo. Pisete tu, ze sa to moze v skolke aj zhorsit. DUfam, ze sa nam to nestane, pretoze prave nastupuje.

5. mar 2012

Ahojte, moja sestra to riesila so synom asi 2 roky velmi casto a potom sa to ukludnilo. Viem, ze vecer musela synovcovi tlmit horucku a niekedy aj bolest -myslim, ze nurofenom (doporucovala mi ho). Nie je to nic prijemneho a dufam, ze si tym nebudem musiet tiez prechadzat.

6. mar 2012

Dakujeme za clanok. Velmi pekne napisany. Tiez sa v mojom okoli stretavam s detmi, ktore trpia zapalmi usiek. Viem, ze maminky su z toho nestastne, behaju po lekaroch. Jedna znama to prave preziva. Urcite jej clanok odporucim. A tiez rady, ktore sa tu pisu. Nurofen pouzivame aj my doma, dobre vediet, ze sa da pouzit aj pri zapale uska. Poslem radu dalej 🙂

7. mar 2012

@mamazuzana bolesti uska mozu byt z viacerych pricin..zapal stredneho ucha u deti je malokedy bez nadchy..cize prevenciiou je prevencia klasickych ochoreni a dokladna liecba a uvolnenie nosteka pri nadchach

8. mar 2012

Ano, suhlasim, asi je najdolezitejsia prevencia. Ale zabranit nadche, to mi pride nadludsky vykon. Mamazuzana, ten Nurofen malemu pomohol alebo len odstranil na nejaky cas bolest?

9. mar 2012

AHoj. MIstula, po podani Nurofenu syncek zaspal a uz sa dalej nestazoval. Rano sme fungovali normalne.

9. mar 2012

@mistula zabranit infekcii tym bolo myslene..posilnovat imunitu..od prirodnych sposobov /preplachy, otuzovanie, pohyb, zivotosprava/ po lieky ak treba
Nurofen..jednak tlmi bolest /netreba sa dat najvysie mozne davky vzhkladom na vek a vahu dietatka ak treba, ucho boli strasne/ a zaroven ma aj protizapalove ucinky, ale treba hlavne riesit pricinu preco vznikol zapal ucha

10. mar 2012

@strapco13 dobry ,chcem sa spytat.syn ma 3,5 roka,od septembra nastupil do skolky,dovtedy nejak casto nebyval chorý,bezne sople,aj ked pri nich od maleho babätka v noci priserne kasla,asi mu zatekali,zvýsená hlavicka nejak nebola mozná,nakolko spi na bruchu,teraz na boku...vzdy mal výtery negatívne,ani nejak casto neboli robené,nenavstevujem so soplami vzdy lakarku.raz vecer sa zacal stazovat na usko,to bolo na zac.februara,piatok vecer,teploty nad 38 st.C.(predtým týzden mal kasel a bol chriptavý ,bez soplov)davala som Nurofen,cipky a v pondelok ORL ze obojstranny zapal stredneho ucha,netieklo mu.iba pri vysetreni videl výtok z ucha.Brali sme ATB 10 dni a koniec,kazdý týzden na kontolu ze bubienky su neni stale cisté.po mesiaci som zmenila ORL lekara,kt.okamzite treba urobit paracentezu so zavedením stipul a hned pri tom vybrat aj mandle.Dýcha ustami,lebo nos je stale zahlienený,ale nie su zelené sople,cire,ale az teraz zacal poriadne "fukat".tympnogram je tiez na b krivke,nie dobrý.Stpuli sa musia urýchlene zaviest aby mu to neohrozilo sluch,ale treba aj AT?nechrape v noci,kultivacia z ucha negat.,z nosa bude az v utorok.je potrebná AT?

11. mar 2012

Ahojte, tak som sa pytala sestry ako sa im to podarilo vyriesit a vravela, ze sa im vyplatila prevencia. Uz niekolko rokov sa venuje homeopatii - navstevuje znamu lekarku v Prahe - a pomaha im oscillococcinum. Ja som synovi skusila tymto aj vyliecit nadchu a mala ovela rychlejsi a lepsi priebeh. A pytala som sa aj na tie lieky a pouziva Nurofen, ale to tu uz aj vela mamiciek doporucovalo.

11. mar 2012

Dakujem, mamazuzana. Jasne, takze mozno mal tvoj syncek bolesti, ktore asi nesuviseli so zapalom. A Nurofen je od bolesti dobry. Tiez sa mi uz viackrat osvedcil.

13. mar 2012

@strapco13 dobrý, chcem sa opýtať mám 8mes. dvojičky. Pred mesiacom jeden začal soplíky potom trochu kašel, o pár dní aj druhý a pridali sa aj teploty po pár dnoch 38,5. Boli sme dvakrát u doktora, vraj nič nevidí, že to bude viroza. Ked po týždni teploty neustupovali a jeden mal už 40 C teplotu išla som cez víkend na pohotovosť, odtial nás poslali do nemocnice že asi zápal ucha. Tiež tam moc nevedeli že čo mu je, lebo v uškách mu nebolo moc vidieť veľmi sa mu robí maz. CRP ale višlo 77. Takže mu nasadili antibiotika. Na druhý den aj ten druhý ktorému po 3-4 dnoch teploty ustúpili a teda nejaké 2 dni už bolo dobre mu vytiekol hnis s uška, tak sme išli na pohotovosť, zápal stredného ucha na obidvoch dostal tiež antibiotika. Po pár dnoch sme boli aj na ušnom tak jednému odstranila maz a vraj je to lepšie, že dobrať antibiotika. Tomu ktorý začal sopliť prvý po týždni vyšiel prvý zub.
Teraz sme boli týžden - dva bez antibiotik, zase sa mu derie druhý zub a po dvoch dnoch soplíkov a mal tak teplotu 37,3 do včera dostal teplotu 38,5 šli sme k dr. že zase zápal ucha, dostal antibiotika. A dnes začal sopliť aj druhý. Obávam sa že dostane zápal uška aj on.
Neviem soplíky odsávam, dávam im Mar do nosa, nemajú zapchatý noštek, soplíky im aj samé pekné vytekajú. A teraz ich nemal ani nejak vela a len dva dni a hned mu to išlo do uší.
Treba spraviť nejaké vyšetrenie alebo niečo, prečo sa im to vracia?Dakujem

15. mar 2012

@janinkad nosne mandle totiz tlacia na prepojenie medzi uchom a nosom a su najcastejsou pricinou zapalu stredneho ucha..cize akj su zvacene, tak urcite vybrat..ale to sa kontroluje ked je dieta aspon 2 tyzdne zdrave..v case akutneho ochorenia by som nosnu mandlu vyberala, len pri velmi vaznych dovodoch
skus toasletu nosa /moj druhy clanok/ nosne kvkay a s polohovanim hlavicky a antihistaminika.

15. mar 2012

@janula18 ked je nadcha..treba vzdy aj nosne kvapky proti opchu..lebo moze byt opuch v nosohltane a z toho tie zapaly usiek, plus by som dala antihistaminika
a po prelieceni skontrolovat nosnu mandlu, kedze to ide opakovane na uska /aj ked su este malicky/..moze byt ze opuch z dasienok sa preniesol
prepalchy rob aj ked nie su chory ako prevenciu, pozor na dudel..je zdrojom infekcie a tym ze sa pri jeho duddlani zapajaju ine svaly ako pri dojceni, tak tiez podporuje zaply stredneho ucha
ak kojis, tak mozes nakvapkat svoje mliecko do nosteka po prepalchu

15. mar 2012

@strapco13 a co stipuli?je mozné ze ak sa prelieci ta nadcha,bacil v nose mal Hemophilus influenza,tak berie ATB a riadne prekvapkavame nos.ze uz ani to nebude potrebne?alebo to dat urobit v kazdom pripade,aby sa nevracal zapal stredneho ucha,aj ked teraz je to mozne asi minimalne,ked ide teplo,hadam ani tych chorob tolko nebude...rada by som uz mala klud,som v 3O tt.dakujem

16. mar 2012

Fiha, tu uz je debata na lekarskej urovni.... strapco13, ty mas medicinske vzdelanie? Vyzera, ze toho naozaj vela vies. Ja o tom zas tak moc neviem, doverujem svojmu lekarovi, ktory nam vzdy dobre poradil - zatial. Co sa yka usiek, zatial sme riesit nemuseli, ale kamaratkin syn to mava casto. Je to o bakterii. Niekde ju chyti a kym ju nevyplienia, zapal sa moze vracat. Je to asi tazke. Navyse, vacsina lekarov striela ATB od oka. Mala by sa spravit kultivacia a zistit, ake presne ATB zaberu a tie nasadit. Ale nerobi sa to takmer vobec. Je to nadlho, stoji to peniaz a nie vsade su na to vybaveni. Inak, neter bola na vyberani nosnych mandli a zatial je to fajn. Tak asi to fakt pomaha. Sestra z nej uz bola hotova. Byvala stale chora, mala jedla Nurofen a ATB takmer stale.

22. mar 2012
Komentár bol odstránený

@janinkad Stipulky tie sa davaju ak je nejaky ibsah v strednom uchu -hnis,tekutina-aby vedel vytiect vacsinou je to podla operacneho nalezu..teda ci sa pri operacii najde nueco v uchu alebo nie.

22. mar 2012

@kataatak som ORL lekar
a suhlasim-pokial stav pacienta dovoli,treba minimalne krvny obraz a crp a podla vysledkov dat alebo nedat atb k tomu by som vyteralebo moc dala vysetrt,a dalsie podla stavu a choroby pacienta,aby sa vedeli dat atb cielene. Su ale stavy kedy je diagnoza jasna alebo stav akutny,ze treba atb hned.

22. mar 2012

Dakujem za rychlu odpoved. Mne sa to hned nezdalo, ze toho tolko vies 🙂

22. mar 2012

Nás čaká v blízkej dobe výber nosných mandlí a zrejme aj zavádzanie stipuliek. Odkedy začal malý chodiť do škôlky, prekonal 2 x zápal stredného ucha. Odporúčili nám po všetkých možných vyšetreniach výber nosných mandlí, keďže má už aj vpáčené bubienky a tekutinu v uškách. Teraz nám malý doberá ATB, kedy najskôr by ste odporúčili operáciu? Bolo nám povedané, že aspoň týždeň,dva aby bol bez liekov, zdravý. Chcem sa opýtať ešte na tie stipulky, ešte nie je isté, či mu ich zavedú alebo či do oboch ušiek, to sa uvidí až pri zákroku. Koncom júna máme ísť lietadlom na dovolenku. Nemôže mu potom robiť problém lietadlo, teda zmena tlaku? A tiež sa troška obávam vody, vraveli nám, že si potom budeme musieť dávať pozor, aby sa mu do ušiek nedostala voda...

23. apr 2012

Dobry den dnes nam diagnostikovali zapal stredneho ucha a tak by som potrebovala poradit atb berieme uz siedmymden ale vraj je stale usko iba na 50percent vyliecene. Myslite ze bude potrebne prepichnutie usku? Sme dva mesiace po operacii noziciek a mala ma uz aj tak dost traumy z toho. Taktiez myslite ze mozeme chodit von ked uz nema horucky s riadnou ciapockou na uskach? Dakujem vopred renata

23. apr 2012

@imita ano treba byt aspon 2 tyzdne zdravy /zakrok mam rozpisany v clanku o nosnej mandli/
pokial zavedu stipulky tak lietadlom letiet moze, moze sa stat ze bude mat trochu bolesti, ze nebude dobre vyrovnavat tlak..tak potom nech nieco zuje spapa alebo pod..ale problemom je ze kym su rurky v uskach tak sa nesmie dostat voda do usi..cize ak vam ich daju tak velmi do vody nie, ale moze sa stat ze vam tir stipulky nedaju tak ak bude po operacii ok tak sup na dovcu

23. apr 2012

@renatka100 samotne ATB nestacia..treba antihistaminika, nosne kvapky preplach nosa
pokial je tekutina v usku tak je lepsie to prepichnut.,.je to rychly zakrok..asi ako branie krvicky, mozno este rychlejsi
ale pokial nemate horucky a nalez na usku sa lepsui tak to mozno zvladnete aj bez toho
zapal stredneho ucha vznika prenosom infekcie z nosa..cize ciapka na uskach neuchrani..ale tym ze do uska nenafuka tak je to prijemnejsie
pokial nemate teploty a bolesti tak na kratku kludnu prechadzku v normalnom pocasi mozte ist

23. apr 2012

Dakujem

24. apr 2012

dobrý deň,
mám zápal stredného ucha, nosné mandle mi vybrali ako malému, zápal som dostal od opuchnutej krčnej mandle ( raz mi úplne opuchla iba jedna, vybrali mi ju a druhú mi nechali ), opať to isté, mandlu mi nechali, ku zápalom som dostal antibiotiká, mandla sa zahojila, netuším ako s uchom, pretože lekári toho veľmi nenahovoria, prvý týždeň som dostal antibiotiká v tabletkovej forme + niečo na preplach nosa, zodiac, druhý týždeň som dostal kvapalné antibiotiká do nosa a tie isté som si mal kvapkať aj do ucha, na tretí týždeň som dostal už len jeden liek na predpis nejaký na alergiu ( žiadnu nemám, zrejme na odpuch ) + som si musel dokúpiť iné lieky na preplach nosa, potom naparovanie nad slanou vodou.. keď som sa pýtal na krčno-nosno-ušnom, či netreba repichovať, bolo mi povedané, že nie, tlak v uchu sa po týždni zlepšil, ale ako si sa mi to začalozo dňa na deň striedať, jedeň deň dobre, druhý väčší tlak v uchu a znova dookola, vedeli by ste mi poradiť niečo na domácu liečbu ? ďakujem

3. máj 2012

zápal mám prvý krát

3. máj 2012

@martinp kolko mate rokov? dutiny prinosove mali ste RTG? endokopiu nosa /taka tycka do nosa, dlha, napojena na kameru alebo sa pramo do nej pozera/?
bud je tam neprelieceny zapal alebo alergia..cize preplach nosa /moj clanok o toalte nosa/ nosne kvapky proti opuchu /max 7dni/, antihistaminikum a do nosa lokalny kortikoid alebo likalne antihistaminikum, ak je vyluceny akutny zapal tak sa daju robit prefuky sluchovej trubice

3. máj 2012

no, neskoro som zistil, že som asi netrafil forum do mojej kategorie, ( 20 r. ), hadičku do nosa mi nedali, skor do ucha hadičku na konci s takou hubkou... pravdepodobne to bude ten nepreliečený zápal, netuším, akú alergiu by som mohol mať, nikdy som žiadnu nemal a možno ani nemám... ďakujem za odpoveď

3. máj 2012

@martinp mne nezavisi na veku z pohladu ci poradim alebo nie ;) ale su choroby typicke pre detsky vek a ine sa riesi v dospelosti..preto som sa pytala na vek...ja odpoviem kazdemu kto sa ma nieco spyta
blo by dobre spravit krvny obraz, ASLO, LATEX RF, CRP u obvodaka, vyteri z nosa, hrdla u ORL, RTG dutin a tu endoskopiu nosa
ak je akutny infekt preliecit plus dlhodobo antihistaminika a nejaky ten spray do nosa
ak sa jedna o nieco dlhodobejsie /ako dychas nosom?/ tak potom bud liecba alebo operacia ..to uz podla toho co sa najde

3. máj 2012

super napísané dakujem 🙂

5. máj 2012

ahoj, dobry clanok.
Dcerka mala sopliky a teploty - z vyteru hrdla zistili, ze ma resisteneho streptokoka. Zacalo ju boliet aj usko - a orl lekar nam povedal presne toto, ze ma v usku vytok - mame jej to prefukovat nejakym balonikom - a ak to neprejde, za mesiac jej ten vytok vypustit. Nie je to neskoro? Ako zabranit tomu, aby sa jej ten zapal nevracal? ona mala razstep makkeho podnebia - ked mala 9mes jej ho operovali.

15. jún 2012

a este som zabudla, bola aj ockovana Prenevarom - ako je mozne, ze toho streptotoka dostala?

15. jún 2012

@strapco13 ahoj, mam otazku..aktualne sa nas tyka zapal stredneho ucha, dcerka mi zacala v stredu teplotovat, v noci mala horucky, v piatok na to sme boli u pediatricky, ktora nic nezistila, mala vraj dycha cisto, nostek je cisty aj hrdielko ok. CRP v piatok bolo 22. Teploty vsak dalej pokracovali aj cez vikend, nakoniec v nedelu rano mala vstala s hnisom vytekajucim z uska, skoncili sme na krcnom, kde jej lekar vycistil usko a naordinoval liecbu antibiotikami. Co ma vsak zaujima je, ze vsade citam o tom, ze zapal vznikne pri nepriechodnosti nosteka (nosohltanu) no ona dychala normalne nostekom, akurat teraz uz viem, ze ten hlien stekal vzadu a nesiel do nosteka. Ako vycistit tuto oblast ? pri odsavani ziadne sopliky nejdu..druha vec je, ze mala ma 10mesiacov, a mam obrovsky problem nakvapkat ju a aby mi vydrzala tych pat minut v lahu alebo zaklone..budem vdacna za radu 🙂

23. sep 2012

@vierka0 ver tomu, ze lahsie urdrzis 10 mesacne ako starsie ..zavinut do deky a nakvapkat, ono to vyzera drsne..ale treba nostek posetrit riadne..ATB su potrebne ak tecie hnis, ale treba antihistaminika, prepalchovat nostek solnym roztokom a kvapky proti opuchu, ak su hlieny velmi huste moze sa tat nieco na riedenie hlienov
ak kojis mozes svoje mliecko nakvapkat do nosa po odsati, to uz neodsavat nechat posobit

23. sep 2012

@strapco13 dakujem krasne za rychlu reakciu, kojit som nekojila, iba som odsavala mlieko do 7meho mesiaca, ale uz nemame nic ani v mrazaku :( no ja zajtra urcite skusim ten preplach, no urcite to bude boj..a dalsie hlieny z toho nervacenia :( na usko nam dali atb, kvapky otobacid, sinupret kvapky a este nasivin kvapky pre novorodencov trikrat denne, antihistaminika nemame nasadene ziadne

23. sep 2012

@strapco13 este som zabudla, ze tych hlienov bude pravdepodobne dost, lebo aj v stolici mala kopec hlienov, uplne ako sople..

23. sep 2012

liecba dobra..len to antihistaminikum chyba
ma preplach v akutnom stadiu sa moze pouzit solny roztok s pridavkom medi..dezinfikuje

23. sep 2012

dobrý večer, chcem sa opýtať, moja dcérka Tamarka, dneska behala všetko v poriadku a večer prišla, že ju svrbí uško, tak som trošku z vonku počistila a bolo fajne a večer začala veľmi plakať, že ju strašne bolí. čo teraz s tým. určite zajtra pôjdem k dc. Dnes večer som jej posvietila biolampou a prikladala som jej na to teplé, robím dobre?
Ďakujem za odpoveĎ

27. sep 2012

@kurci ma aj nejake ine priznaky? teplota, nadcha?
prvdepodobne ma prievan, ludovy nazov pre zapal nervu ...tam je liecna´ba ako popisujete, plus kludne nieco od bolesti, ucho boli, navyse lieky proti bolesti tlmia zapal

27. sep 2012

@strapco13 dobrý deň, dnes je všetko v poriadku. uško nebolí, neboli sme ani u dc. ráno vstala bez bolestí, hoci má trošku upchatý nos. Musíme naštartovať nášho sloníka a začať preplach nosa. Uvidíme čo bude cez víkend. ale sa mi to veľmi nepáči, pretože dobrala pred 2 týždnami ant. a teraz keď ju počujem fufnať tak mi je zle.
Dnes mi poradili probiotiká Arko DEfenses, tak ideme od zajtra vyskúšať a uviedíme.

28. sep 2012

@kurci preplachy, nosne kvapky, antihistaminika a snad sa ATB vyhnete

28. sep 2012

dobry den, moja 5rocna dcerka trpi od nedele bolestami uska. davala som jej nurofen od nedele rana. dnes nam zistili zapal a predpisali antibiotika medoclav forte(davat kazdych 8hodin). dala som jej ich na obed, ale odvtedy mi stale place, ze ju boli usko. neviem ci jej mozem este dat nurofen, a ak ano, kedy po poziti antibiotik?
dakujem vopred za odpoved

30. okt 2012

tak presne to vsetko sme si dnes vytrpeli uz tyzden mame zapal stredneho ucha (11 mesacny syncek) a dnes nam ho prepichli aby sa to uvolnilo dufam ze sa uz dnes vyspinkaa

6. mar 2013
7. mar 2013

dobrý večer, chcela by som sa vás spýtať ohladne 16mes dcerky - zacalo to zvysenou teplotou (do 38) a kaslom, pridal sa soplik - najskor tekuty priesvitny, potom husty zlty, asi klasika nadcha, jej prva + zubky k tomu. 5x som dala aj paralen cipok, ked vysla Tt nad 38, inak ambrobene, mar a nasivin. po vyse tyzdni sme boli na orl, zistili zacinajuci zapal v pravom usku a hoci crp len 8, dali pre istotu atb usne kvapky, kt. mam kvapkat aj do nosa + atb sirup a fenistil. teploty hned prestali, kasel a sople zatial pokracuju, jasne, je to este kratko, no ma stale plny nos, nemoze nim dychat, al. jej to tecie, poradte mi prosim, ako casto mozem davat ten mar a odsavat, al. co mam s tym robit, lebo kvapky do ucha, nosa-nasivin aj atb + fenistil jej davam rano (8), na obed pred spanim (13) a potom az vecer pred spanim (20), no to poobedie je dost dlha doba. kdesi som citala, ze sa to nema prehanat, ze cim castejsie sa odsava, tym viac sa sopliky tvoria, neviem, co je na tom pravdy. a tiez sa chcem spytat, ako je to s chodenim von a kupanim. vonku som s nou bola za toto obdobie (okrem navstev u dr.) len raz kratko, ked nemala teplotu (no vecer jej vyskocila na vyse 38) a sprchujem ju kazdy 2. den. dakujem vám velmi pekne. sona

7. mar 2013

moc ma mrzí že tu už tá pani užívatelka nieje.. práve tie čo vedeli vždy poradit tu ubúdaju a tie čo tu robia škodu sa tu držía ako kliešte...
super článok, cítit z neho odbornosť a prax teším sa na dalšie 🙂

8. mar 2013

@matuskova003 aha, tak to som si nevsimla, veru je to skoda. dakujem za info 🙂

8. mar 2013

Dobrý podvečer. Prečítala som si všetky vaše rady. Moja dcérka mala tiež pred nejakým časom zápal stredného ucha, má 5 rokov, chodíme neustále na kontroly ORL, teraz mala pre istotu kolísavý tlak v uchu... Tá škôlka nám kadejako zamotá tie choroby. Ako som aj vyššie čítala mamičky, veľa sa sťažujú, že detváky sú choré od príchodu do škôlky a presne tak sa to odohrávalo aj u nás... Asi pred rokom mi povedala dr. na ORL, že treba vybrať nosné mandle, bola chorá, poslala nás doktorka, nech dcérku vyšetria, nakoniec ju objednali na operáciu, ktorú som po čase zrušila, dcérka po týždni bola fit, nemala komplikácia, mám brata, ktorému mali tiež vyberať nosnú mandľu /v 18-tich lámať nosnú prepážku, na ktorú v živote nešiel a stále chrápe, má už vyše 30r. 🙂/, brat mal problémy pri spaní, viem, že nám mama vždy dávala naparovačku do detskej s vincentkou, aby sa hlavne jemu dobre dýchalo. Moja dcérka mala takýto problém s dýchaním len keď mala nádchu. Bol to hrozný šok, keď mi povedal operácia. Som sa bránila, že je chorá, možno preto ju má zväčšenú, povedal /bol to mladý doktor/, že to je jedno, musí sa vybrať. Zmenila som ORL, šli sme ku lekárke, tá povedala, že treba preliečiť, kontrola, bolo všetko v poriadku, teda až na teraz, čo má ten kolísavý tlak, tak uvidíme na kontrole. Preto som rada, že ste ma ubezpečili v tom, že fakt musí byť zdravá, aby kontrolovali mandľu, či je zväčšená, keď je zdravá, má ju OK 🙂 Ďakujem za super článok, aj rady 🙂 Idem pohľadať ten článok o preplachovaní nosa 🙂

11. mar 2013

Dobrý den v stredu čiže 29.10 som bol u ušnej a mi povedala že mam zapal stredneho ucha ale mna to ucho neboli iba mi strašne piska a dost zaliahnute v ušoch mam predpisala mi tabletky antibiotika megamox ešte jedne beriem tiež rano večer aerinaze davam si aj kvapky do ucha otobacid a do dnes mi to neprechadza doktorka mi kazala brat kvapky ešte jedne antibiotika pamycon daval som si ich a sa mi zda že mi ešte viac piska v ušoch kazala mi prist v pondelok na prehliadku tak neviem čo mam robit aby mi to prešlo

1. nov 2014

Dobrý deň ja sa len chcem spýtať mali ste už taký pripad mám dvojročné dieťa a tečie mu z uška hnis liečil sa ant..už mesiac kvapky a stále tečie čo by som mala robiť ďakujem

3. aug 2023

Začni písať komentár...

Odošli