suzinka1608
7. okt 2018
347 

Testovanie KVÍDO

Abraham Lincoln povedal: "Učme deti. Potom nebude potrebné, aby sme učili dospelých."

Po jemnom zamyslení sa, všetci zistíme, že je na tom veľký kus pravdy. Najlepšie čo svojim deťom môžeme dať, je spoločne strávený čas. Preto hneď v úvode, ďakujeme vám Modrýkoník a Albi, že sme dostali možnosť testovať KVÍDO a plnohodnotne tak tráviť čas s našim synčekom.

Do našej domácnosti pribudli nové "hračky" a na testovanie sme dostali dve hry:

VEJÁR PLNÝ KVÍZOV (3+)

HÁDANKY NA CESTY (3+)

Balíček ešte obsahoval vonnú sviečku a čokoládu pre dobrú náladu (ale určite to bolo pri deťoch na pevné nervy 🙂 ) 

Šimonko mal pár dní potom, čo nám bol balíček doručený tretie narodeniny, a kedže sa s tým rozprávaním veľmi neponáhľa tento "darček" nám padol veľmi vhod. Po otvorení krabice ho najviac zaujala bublinková fólia, ktorú praskal celý večer. Vtedy som si len povzdychla, že asi veľmi nepotestujeme ale popravde hry ma milo prekvapili a Šimi tiež. Vopred sa ospravedlňujem čitateľom, za nekvalitné foto - väčšina fotená večer, pretože nechceme dráždiť hada bosou nohou a tak sa snažíme nepoužívať telefón pred synom na iné ako telefonovanie, aby sa jeho používanie u maloletého obmedzilo takmer na nulu 😀 plus s deťmi bývam cez deň sama a veľmi ťažko sa hraje, drží a kojí dvojmesačné a popritom fotí 😉

Tak poďme teda pekne po poriadku.

VEJÁR PLNÝ KVÍZOV 3+

Vejáre plné kvízov z koncepcie Kvído sú obrázkové kartičky  spojené plastovou skrutkou so 100 otázkami a odpoveďami pre deti od 3 do 7 rokov. Boli vytvorené v spolupráci so špeciálnou pedagogičkou, pani Mgr. Ivanou Vlkovou. Vejáre plné kvízov u detí rozvíjajú zrakové vnímanie, koncentráciu a pamäť, sociálne správanie a emočnú inteligenciu, poznávanie sveta okolo nás a matematické a logické uvažovanie. Každá oblasť je farebne odlíšená pre lepšiu prehľadnosť a orientáciu.

A ako sa Vejáre plné kvízov hrajú? Dieťa môže podľa obrázkového zadania (alebo po prečítaní rodičom) jednoducho odpovedať na zadanú otázku z rôznych oblastí a ihneď si svoju odpoveď skontroluje na ďalšej kartičke označenej ako odpoveď. Za každú vzdelávaciu oblasť sme vám pripravili ukážku.
Obrázok 1 (SVET OKOLO NÁS) Nájdi, ktoré druhy ovocia a zeleniny majú rovnakú farbu a pomenuj ich.
Obrázok 2 (samoobslužné zručnosti) Čo si vezmeš so sebou, keď ideš na plaváreň? Obrázok 3 (myšlienkové pochody a koncentrácia) Ktoré plody patria medzi zeleninu? Obrázok 4 (zmyslové vnímanie) priraď do správnej schránky zelené listy.
Obrázok 5 (sociálne zručnosti a emócie) kto je na obrázku nahnevaný?

Hodnotenie: Vejár plný kvízov ma veľmi milo prekvapil, skladné prevedenie, otázky majú veľmi pekné ilustračné prevedenie a ozaj široký záber, pri mnohých som si uvedomila, že sme sa na takú tému so synom nebavili, doteraz som mu nepovedala že existujú zvieratá ktoré požierajú iné zvieratá, ani sme netriedili veci na ovocie a zeleninu. Väčšinu času sme doteraz doma venovali len farbám, tvarom, počtom.. táto hra mi ukázala nový rozmer, na čo všetko sa mám v učení ešte zamerať, ale naopak mi ukázala, že aj moje dieťa napriek tomu, že toho veľa nenahovorí, má veľmi dobré logické myslenie a v tej malej hlavičke si vie veci ktoré videl, zažil okolo seba veľmi dobre pospájať a povedať, či ukázať odpoveď. Nie všetky úlohy vedel vyriešiť, ale všetko má svoj čas a tak sme si pri mnohých len porozprávali čo všetko je na obrázku, ako sa ľudia cítia, čo robia, akej je to farby a podobne... jediným mínusom je balenie vejára v krabičke, ktorú Šimi hneď roztrhal. 

Vejár plný kvízov existuje ešte vo verzii 5+ a 7+

HÁDANKY NA CESTY ZVIERATÁ 3+

Hádanky na cesty z koncepcie Kvído sú obrázkové kartičky so 4 rôznymi témami podľa veku detí:

Zvieratá pre deti 3+
Rozprávky pre deti 4+
Život v meste pre deti 5+
Malý detektív pre deti 6+

Súčásťou balenia je zmazateľná fixka s ktorej pomocou deti dopĺňajú a dokresľujú úlohy na kartičkách. Hádanky na cesty od Kvída podporujú koncentraciu, pozornosť, pamäť, záujem o svet okolo nás, logické a matematické uvažovanie a grafomotoriku.

Ako sa Hádanky na cestu hrajú? Dieťa si môže samé vypĺňať jednotlivé obrázkové hádanky a dokresľovať fixkou zadané úlohy. Pokiaľ dieťa nespozná z obrázkov čo je jeho úlohou, zadanie mu prečíta rodič.

Hry Hádanky na cesty obsahujú: 42 kartičiek s obrázkovými hádankami spojenými plastovou skrutkou a zmazateľnú fixku.

Hodnotenie:

Hádanky na cesty (zvieratá) - opäť raz nádherné farebné prevedenie hry. Úlohy dnu sú rôzne: spájanie zvieracej maminky s mláďatkom, zvieraťa s jeho domovom, krúžkovanie zvierat, ktoré do skupiny nepatria, spájanie zvieratka s jedlom, počítanie zvierat na obrázku, hľadanie cestičky domov, hľadanie čo je na zvieratku zle, obkresľovanie, dokresľovanie.

Kdesi som čítala, že držanie pera, farbičky a kreslenie má súvis s rozvojom reči, ako naschvál to teraz neviem nájsť, ale asi na tom niečo bude ak odborníci vytvorili tieto hry, v tejto dieťa veľa pracuje s fixou, Šimonkovi sa veľmi páčilo, že sa dá gumovať, a mne že sa dá oprať 🙂 keďže väčšinu úloh sme robili večer v posteli. 

"Každá chyba je príležitosť niečomu sa naučiť." Osho... A veru je to tak, odpozorovala som tu, že kartičky ktoré na začiatku Šimi nevedel, ale ukázali sme si čo treba a ako treba, k nim sa veľmi rád vracial každé ďalšie hranie, ďalší deň a pod. Hádam stokrát sme dokresľovali lienkam bodky, naprv som ich robila ja, potom som mu držala ruku a robili sme to spoločne no a ďalšie dni ich už kreslil suverénne sám. Nevýhody som teda pri tejto hre nenašla žiadne, možno len to, že niekde treba dokresľovať presne na úrovni skrutky..

Čo napísať na záver?

Ďakujeme, že sme mohli testovať super hry o ktorých sme doteraz nepočuli. Ďakujeme, že sme sa aj my (mama, tata ale i babka, dedo) vrátili do detských čias a trávili tak viacej času s našim dieťatkom (vnúčatkom). Ďakujeme, že máme námet na darčeky pre známych, ale i pre nás k Vianociam (minimálne pexeso 3+ a povedačky na cesty 3+).  Ďakujem za čokoládku, celú som ju zožrala a podporila svoje psychické zdravie. Krásnu sviečku, ktorá brutus vonia aj nezapálená využijeme až v mrazivom období - vtedy to obľubujem najviac.
A pre vás, ktorí ste nemali možnosť testovať, odporúčam zakúpiť si minimálne jednu hru (verte, že pri jednej nezostanete). Hry Kvído sú dostupné v obchodíkoch Albi. 
#test_kvido
#recenzia

Začni písať komentár...

Odošli