tana_v
19. sep 2019
139 

Malý okruh Čínou - deň 5.

Horúčavy nám pokračovali aj v tento, šiesty deň programu. Do obeda sme navštívili lamaistický kláštor a Konfuciov chrám. V programe na web stránke to bolo rozpísané, že kláštor si pozrieme do obeda a chrám po obede. Počas cesty autobusom sme sa dozvedeli, ako sa utváralo náboženstvo v Číne, ktoré myšlienkové smery najviac pôsobili. Toto bolo ďalšie z miest, ktoré sa mne páčili najviac. Niečo pre tých, ktorých láka viac stará kultúra, duchovno, či náboženstvá. V kláštore bolo päť hlavných siení, ktoré stelesňujú slohovú zmes chánskych, mongolských a tibetských prvkov. Áno, zväčša budovy ako sme videli všade. Tu tomu dodávali inú atmosféru tyčinky, ktoré sa páli pred každou sieňou a modliaci sa ľudia. Uvidíte tu množstvo božstiev a každá sieň je venovaná inej oblasti. Takže, ak si niečo pri modlitbe chcete priať, tak môžete pri konkrétnej sieni a konkrétnemu božstvu. Sprievodca vám porozpráva, ktoré sú čomu zasvätené.

Nie som praktizujúca kresťanka a vždy mi boli blízke aj iné náboženstvá, tak som modlitbu a prianie venovala len pred touto sieňou. Tyčinky, ktoré pred vstupom dostanete zadarmo si môžete rozdeliť.

Majú tu aj jedného z najväčších Budhov.

Strávili sme tu hodinku, myslím, že dostatok času. Nie je to také veľké, že by ste si to nestihli v pokojnom tempe pozrieť. Ak tam chcete ale nasávať atmosféru, či už modlitbami, alebo rozjímaním, tak tam strávte určite viac času. Ku Konfuciovmu chrámu to bol krátky presun a mali sme na prebádanie niečo cez pol hodiny.

Po príjemne strávenom doobedí a vyhladovaní sme sa skoro všetci tešili na pekingskú kačku, ktorú sme mali namiesto večere, na obed. Tí, ktorí ju nemali dostali kung pao. Ak nie ste vegáni, či vegetariáni, rozhodne vám odporúčam si zaplatiť tento „fakultatívny“ výlet. Kačka bola vynikajúca, mäso sa úplne rozplývalo a koža bola vypečená do chrumkava, chutila ako oškvarky. Jednoducho mňam. Dostali sme k nej placky, zeleninu a fermentovanú sójovú omáčku a všetko sme si to spolu balili. Konečne sme si pochutili aj na polievke, keďže bol kačací vývar. Toto je prosím porcia kačky, teda jej polovica pre jedného človeka.

Pred kačkou sme si pripili ich ryžovou pálenkou, pre 8 ľudí 0,5 litrová fľaša (uvidíte v časti aké suveníry si doniesť), grády trošku viac než naša slivovica, takže z obeda sme väčšina vyrážali pomerne veselí 😀 Po tomto úžasnom obede nás čakal presun do modernej časti mesta s nákupným centrom, kde sme si mohli nakúpiť aj rôzne suveníry a tiež, od ktorého to bolo asi 15 minút peši k najväčšej obrazovke na svete. Kto má rád modernú architektúru, tak sa tu vyžije, pre nás toto poobedie žiadne terno.

Strávili sme tu asi dve hodiny, my blúdením po uliciach, občas nakuknutím do budov a obchodov. V posledný deň sme sa do tejto časti mesta znova vrátili.

Začni písať komentár...

Odošli