tanity
21. jan 2016
5498 

9 dôvodov, prečo nenosiť deti v šatke či nosiči tvárou do sveta

1. Lebo takto nerešpektujete u dieťaťa prirodzený vývin chrbtice a bedrových kĺbov.

Chrbtica novorodenca a malého dieťaťa sa v priebehu prvého roka vyvíja a prechádza zo stavu totálnej kyfózy do stavu tzv. lordózy. Zjednodušene povedané, chrbtica novorodenca pripomína písmeno C a staršieho dieťatka a dospelého zasa písmeno S. Ak chceme podporiť správny vývin chrbtice u dieťatka v období prvého roka života, nosíme ho vždy len v pozícii tvárou k nám, nie tvárou do sveta. V polohe tvárou do sveta totiž chrbátik dieťatka nemôže zostať prirodzene zaguľatený, ale je neprirodzene narovnaný a núti bábätko zbytočne sa vystierať, ba až sa prehýbať do luku. 
Taktiež nie je možné v tejto pozícii podsadiť dieťatko v šatke či nosiči tak, aby sme dosiahli žiadúcu M-pozíciu s nôžkami naširoko roztiahnutými a kolienkami vyššie než je zadoček. Tým pádom uhol, ktorý zvierajú bedrové kĺby nie je požadovaných a ortopédmi odporúčaných 100 stupňov. Nožičky celou svohou váhou smerujú nadol, bedrové kĺby sa namáhajú, nôžky dieťatka nepríjemne visia a zavadzajú aj nosiacej osobe.

2. Lebo takto nedokážete dieťatku v nosítku poskytnúť oporu hlavičky a krku.
Keď je bábätko v pozícii tvárou k nosiacej osobe, je dobre podsadené, má nožičky vyššie než zadoček a zaujíma fyziologickú polohu. Jeho chrbátik je prirodzene zaguľatený, a tak pomerne ťažká hlavička môže pokojne spočívať na hrudi matky v takej pozícii a uhle, ktorý nezaťažuje žiadnym tlakom krčnú chrbticu dieťatka. Nedochádza tak k žiadnemu zbytočnému predrážďovaniu nervovej sústavy, dieťatko je schopné reaxovať. Ak sa však nachádza v nosítku v polohe tvárou do sveta, jeho chrbtica nemôže zaujať prirodzenú zaguľatenú polohu, nakoľko ju hruď nosiacej osoby núti vyrovnať sa, ba až prehýbať sa do neprirodzeného luku, pri ktorom nie je možné, aby si dieťatko položilo hlávku na hruď nosiacej osoby. Ak bábätko ešte nemá dobrú kontrolu hlávky a krku, teda nedrží dobre hlavičku (cca do 3. - 4. mesiaca), neostáva mu v polohe tvárou do sveta nič iné, než odpočívať v neprimeranom uhle v záklone na hrudi rodiča, resp. sa spoľahnúť na to, že mu rodič hlávku bude celý čas držať (čo asi ani nosiacej osobe nie je veľmi pohodlné).

3. Lebo takto bábätko nepríjemne visí za genitálie.
Nakoľko je priestor medzi nohami u nosítok podporujúcich nosenie tvárou do sveta pomerne úzky, nie je možné dosiahnuť polohu s naširoko roztiahnutými nôžkami (ktoré dosiahneme tým, že látka nosítka vedie od kolienka po kolienko). Preto v takomto type nosítka dieťatko v podstate visí celou svojou váhou za genitálie. Tento tlak je mu zrejme veľmi nepríjemný, veď si stačí predstaviť, ako nepríjemné by bolo nám visenie za rozkrok. Hlavne pre chlapcov je táto pozícia veľmi nepríjemná. Dieťatku je oveľa príjemnejšie vo fyziologickej polohe s naširoko roztiahnutými nôžkami a podsadeným zadočkom. V tejto polohe dieťatko v nosítku nesedí, nevznikajú žiadne tlaky na citlivú oblasť genitálii a dieťatko môže pokojne relaxovať alebo pozorovať svet okolo.

4. Lebo je to nepohodlné aj pre nosiacu osobu.
Pre pohodlné nosenie je dôležité, aby ste mali váhu dieťatka v nosítku dobre rozloženú. Je oveľa jednoduchšie nosiť v nosítku dieťa, ktoré k vášmu telu dokonale priľne a dobre ho kopíruje. Toto nie je možné dosiahnuť v pozícii tvárou do sveta z jednoduchého dôvodu – dieťatko sa od vášho tela odkláňa, dotýkate sa v podstate len malou časťou vašich tiel, a to z časti chrbátikom či zadočkom dieťaťa a z časti vašim bruchom / hruďou. Dolné končatiny dieťatka vás neobopínajú, ale visia nadol a zavadzajú vám v pohybe. V pozícii tvárou k nosiacej osobe v ergonomickom nosítku máte oveľa väčší a užší kontakt so svojim dieťaťom – jeho ruky a vnútorné časti stehien vás objímajú a dotýkate sa hruďou aj bruškami po celej dĺžke. Jednoducho, dokonalé splynutie 🙂. Nakoľko nemáte dobre rozloženú váhu, máte tendenciu tento nedostatok vyrovnávať zbytočným a fyzicky náročnejším zakláňaním sa, čo sa odzrkadlí skôr či neskôr na vašom chrbáte (môžu sa objaviť nepríjemné bolesti chrbta). Darmo, telíčka bábätiek sú prirodzene uspôsobené na nosenie tvárou k nám 🙂.

5. Lebo spiace bábätko takto nemá absolútne žiadne pohodlie.
Veľakrát sa stáva, že si dieťatko potrebuje zdriemnuť či pospať, jednoducho oddýchnuť si v nosiči či šatke. Unavené pozorovaním okolia zaspí. Ak je v pozícii tvárou k nosiacej osobe, stačí mu pokojne si položiť hlávku na hruď nosiacej osoby a nechať sa ukolísať hojdavou chôdzou mamy, tlkotom jej srdca, známymi hlasmi a zvukmi z okolia. Hlávka v prirodzenom uhle spočíva na hrudi matky. Avšak, ak zaspí v pozícii tvárou do sveta, ak vôbec zaspí pri tomto diskomforte, hlavička mu neprirodzene visí. Pritom môže hroziť to, že si bábätko bude príliš tlačiť bradou o hruď, čo môže viesť až k sťaženému dýchaniu. Toto je veľmi závažný jav, ktorému sa chceme v každom prípade vyhnúť. Je dôležité, aby malo dieťatko pri spánku v šatke či ergonosiči mierne zaklonenú hlávku a otvorené a ničím neprekryté dýchacie cesty. Či už novorodenci alebo aj staršie bábätká s dobrou kontrolou hlavy potrebujú v čase spánku oporu hlavičky, a tú najprirodzenejšiu oporu im poskytne v pozícii tvárou k nosiacej osobe práve telo matky.

6. Lebo takto nemôžete reagovať na potreby bábätka.
Ak je bábätko v pozícii tvárou do sveta, je veľmi obtiažné kontrolovať jeho reakcie, resp. mať jeho reakcie pod dohľadom po celý čas. Jednou zo zásad nosenia detí je mať dieťa po celý čas pod dohľadom, t.z. mať pod dohľadom jeho dýchanie, náladu, potreby, prehĺtanie, emócie, atď. Chýba vizuálny kontakt, ktorý by vám potvrdil, že je bábätko po celý čas v poriadku. Takisto vzájomná komunikácia je pri takomto spôsobe nosenia znemožnená. Hrozí vyššie spomínané sťažené dýchanie bábätka. Ak praktizujete BKM (bezplienkovú komunikačnú metódu), je náročnejšie odsledovať signály dieťatka a pod. Nie je nad pocit, že máte tvár svojho dieťatka vždy na dohľad a viete povedať, ako sa v ktorom momente cíti a prejavuje. Takto viete vždy promptne zareagovať na jeho potreby a zakročiť ihneď, ako si to situácia vyžaduje.

7. Lebo to núti bábätko zotrvávať v neprirodzenej polohe aj dlhší čas.
Pri nosení tvárou do sveta nie je bábätko v nosítku vo fyziologickej polohe. Nemá dobre podoprené stehná, ba naopak, v nosítku visí a aj jeho dolné končatiny neprirodzene visia a zavadzajú nosiacej osobe v chôdzi. Jeho chrbtica a boky nemajú žiadnu oporu a bábätko nemá ako a kde sa pohodlne “posadiť”. Chrbtica je v neprirodzenom uhle, je násilne “narovnávaná”, ba až prehýbaná do luku. Dieťatko sa nemá čoho bezpečne sa uchytiť a držať, má oslabené abdominálne svaly a prehnuté lopatky a plecia. Jeho panva je naklonená smerom dozadu a je nútená niesť nielen váhu svojho vlastného tela, ale aj pohlcovať silu každého jedného kroku, ktorý nosiaca osoba urobí. Deti v pozícii tvárou do sveta si tento nepríjemný fakt zvyknú kompenzovať aspoň tým, že sa snažia oprieť sa o telo nosiacej osoby, čo ešte zvýrazní neprirodzenú prehnutú pozíciu chrbtice a čo im ale neposkytuje komfort na dlhší čas. To neznamená, že ak chcete svoje dieťa poponášať len na krátky čas, môžete praktizovať pozíciu tvárou do sveta. Oveľa vhodnejšia je na to pozícia na boku alebo na chrbte v nosítkach, ktoré bábätku zaručia potrebný komfort či už na dobu kratšiu alebo aj dlhšiu.

8. Lebo je to náročnejšie aj z hľadiska termoregulácie.
Pri nosení sa nosiaca osoba aj dieťa vzájomne hrejú alebo naopak, prirodzene sa ochladzujú. Pozícia, ktorú bábätko zaujme na tele matky, keď je v nosítku uložené smerom k nej, sa javí efektívnejšia pri uchovávaní si tepla, než keď bábätko smeruje hruďou von. Dieťa má okrem toho viac tukových buniek na chrbátiku, čiže je vhodnejšie, ak smeruje práve chrbátik do sveta. Ak má bábätko vysokú teplotu, ktorú potrebujete zraziť, môže pomôcť aj nosenie sa. Pravdaže, účinnejšie bude, ak budete dieťa ochladzovať čo najväčšou plochou svojho tela, čo najľahšie docielite tesným kontaktom s dieťaťom v pozícii bruško na bruško. Aj pri klokankovaní sa využíva termoregulačný benefit vzájomného kontaktu matky a dieťaťa. Predčasne narodené deti sa ukladajú na hruď matiek v pozícii tvárou k nim namiesto výhrevných lôžok či inkubátorov, čím sa stabilizuje ich telesná teplota.

9. Lebo na bábätko pôsobí príliš veľa stimulov, pred ktorými sa nedokáže ukryť.
Mnoho nosiacich rodičov uprednostňuje pozíciu tvárou do sveta z dôvodov, že ich dieťa je zvedavé, chce vidieť dianie v okolí, chce sa pozerať a odmieta byť v polohe tvárou k nim. Keď je však dieťatko nosené v pozícii tvárou do sveta, môže sa stať, že na neho vplýva viac podnetov, než je ono schopné absorbovať a spracovať. Nervový systém novorodenca je ešte nezrelý. Keď je dieťa preťažované podnetmi z okolia, väčšinou si potrebuje od nich oddýchnuť a pospať si. V spánku sa zregeneruje a je schopné fungovať ďalej. Ak je teda dieťa presýtené podnetmi z okolia a je uložené v nosítku v pozícii tvárou k nosiacej osobe, dokáže sa schúliť na hrudi matky a ukryť sa tam, nájsť si pokojné a známe útočisko. Ak je však v pozícii tvárou do sveta, nemá kam sa ukryť či schúliť. Dieťa môže byť plačlivé, nervózne, vystresované. Náprava pre zvedavé deti pritom môže byť pomerne jednoduchá – stačí siahnuť po vhodnom nosítku a umiestniť si dieťa na bok či na chrbát.

Poznámka: infografika a článok boli inšpirované a z časti spracované podľa článku "9 reasons not to carry your baby facing out" na bloguwww.boba.com.

Článok nájdete aj na FB blogu Mama ma nosí s láskou https://www.facebook.com/mamamanosislaskou/posts/468530846672629:0 .

Plny suhlas, len nazov clanku, kym ho precitas cely (ten nazov) v prvom momente vyvola reakciu - Preco nenosit deti v satke ci nosici....
Az potom pride to 'tvarou do sveta'. Ked je to naboku vo vybrali sme tak vidiet prave to 'preco nenosit deti...'.
Ja som sa uz s Tebou isla hadat, ked som zbadala nazov, az po precitani prvych riadkov som pochopila, ako je to myslene 🙂

22. jan 2016

Tiez som na to klikla, ze to co za skvosty sa docitam, preco sa deti nemaju nosit 😀 Som stara nosnica 😀 ale svojim sposobom mozno aj dobre, mozno to zaujme aj druhu skupinu...

22. jan 2016

Celkovo by sa drobci nemali dlho nosit v tychto "zlepsovakoch"trpi cela chrbtica.Beriem to ako pomocku pri nejakej cinnosti kde potrebujem ruky a dieta nechce lezkat no nie ako kazdodennu vec v kt.je drobec permanentne.

22. jan 2016

@alja20 je obrovsky rozdiel dieta nosit v nespravnom nosici alebo nespravnym sposobom, a tak, ako mu to je prospesne, t.j. v ergonomickom nosici ci dobre uviazane v satke. Spravne nosenemu dietatu vobec chrbtica netrpi, prave naopak, je mu to prirodzene 🙂

22. jan 2016

@zitaje to je diskutabilne kazdy ma iny nazor

22. jan 2016

@alja20 ano, kazdy ma svoj nazor, ale ten tvoj je spravny? "celkovo by sa drobci nemali nosit dlho" a "trpi cela chrbtica". to je tvoj nazor. ked ti zozeniem nejakych odbornikov (napr. ortopedov), co maju nazor opacny? ano je to diskutabilne, len pozor na slova, ktore volis...

...ale nie, vazne, netrpi cela chrbtica. dokonca ani jej cast. len treba nosit spravne a v spravnom "zlepsovaku". napriklad v takom, v akom sa nosia ludia po tisicrocia a v takej polohe, v akej sa nosia rovnako dlho a je cloveku prirodzena. rovnako ako je prirodzene cloveku svoje mladata nosit. myslis, ze pred par tisic rokmi ludia tlacili pred sebou kocik? (dokonca, netlacili ho pred sebou ani pred 100-150 rokmi.) alebo ze nechavali deti same v jaskyni?
no na to aby chrbtica netrpela treba nenosit v takom "zlepsovaku", ktory vymysleli pred 20-30 rokmi a v polohe, ktoru vidis hlavne v americkych filmoch... to je moj nazor 😉

22. jan 2016

Moje dieťa sa nosiť nechcelo ☺ ani v šatke ani v nosiči a taaak som chcelaa

23. jan 2016

@kkl82 nemusis sa do mna navazat nikoho som neziadala o nazor na moj nazor

23. jan 2016

@alja20 mne pride jej komentar ako normalna diskusia : ) kludne Ta mohla neoznacit a napisat to iste.. Ja ked vidim komentare typu: "co sa do mna navazas", "aky mas preboha problem", TOP je, ze "nestaraj sa" : ))) tak sa smejem, naozaj.. To aj ked sa zakecas s predavackou v obchode , a nahodou ma iny nazor ako Ty, tak jej takto odpovies? Nenavazam sa, len som zvedava ; ) Ked nechces nemusis komunikovat. Zatial sme v slobodnej zemi :P
Dokonca MK vy myslel take, ze mozes svoj koment zmazmat.

23. jan 2016
23. jan 2016

@alja20 Ja sa do teba nenavazam. Rovnako ako ty si mala potrebu komentovat clanok, ze nosenie nie vhodne, tak ja mam potrebu ti oponovat. Najma kvoli tomu, ze neudavas ani jeden argument. Co ma niekedy ale dokaze udivit, su presne take komentare, ako tie tvoje. Ze potrebujes komentovat len preto, ze chces komentovat. Komentare ako tie tvoje - 1. nie, nosit by sa nemalo; 2. je to diskutabilne, je vela nazorov; 3. co sa do mna navazas - ja osobne nechapem. Tak bud sa chcem k teme vyjadrit, alebo sa nevyjadrim. A tak bud viem o teme a napisem, co viem. Ak viem, ze je nosenie nevhodne, napisem preco. Ak mi niekto chce vysvetlit, ze mam povrchne informacie a chce mi oponovat, to neznamena osobny utok. Aspon nie v normalnom svete, kde ludia bezne argumentuju a nie si len nadavaju...

23. jan 2016
tanity
autor

@babatkoling
@zitaje
juj ani som netusila,ze to vybrali do vybrali sme :D a ze to takto sikovno nesikovne zakrylo tenspravny nazov a vyvolalo, hoci na kratku dobu, vlnu poburenia vovasich dusiach 😀 btw, aj v mojej by vyvovalo, ked sme uz pri tom 😀 dakujem za reakciu xxx

26. jan 2016

@kkl82 mna by osobne zaujimali vsetky za a proti nosenia. Osobne som sa svoje dieta bala nosit, ale v podstate len preto, lebo mi chybali informacie (a sestricky v porodnici mi povedali: len ho preboha nedavajte do nosica, lebo sa mu pokrivi chrbatik). Ked ale spatne nad tym rozmyslam, mozno by bol ovela spokojnejsi v satke hlavne ked mal reflux atd.. Takze ja si rada precitam nejake clanky na tuto temu 😉 A bez rypania.

19. feb 2016

@tanity prosím ťa a na rukách sa može dieťa nosiť tvárou do sveta? alebo ani to nie je vhodné? občas som tak zvykla nosiť mojho prvého syna, ale tak vždy ozaj len na chvílu, tak rozmýšľam, či je to vhodné, lebo mám teraz zase bábo, dakujem

19. feb 2016

Začni písať komentár...

Odošli