Používame cookies. Viac informácií tu.
Zavri

    Mamicky,kt.mate skusenosti so zavaranim masa,poprosim o overene rady,postupy. Niekedy davno.mamka zavarals,kupila kare,obvarila,nskrajala,dala do flias,sterilizivala 1x. Nic ine si nepamatam. No co cit recepty,sterilizuju 2x,vselico speci davaju.....tak radsej si dam poradit tu.

    zavariť môžeš všetko čo varíš doma, len nezahusťuj múkou / tá môže začať kysnúť/, nedávaj zemiaky, tie sa tiež môžu pokaziť. sterilizujem len raz, takých 5 minút.aj kapustovú polievku zaváram

    3. júl 2019

    Pripnmem sa😉

    3. júl 2019

    Ja mam dobru skusenost. Uvarit maso len "neutralne" bez cibule bez skrobu- muka zemiak. Navrch dam bravcovu mast a sterilizovat2x45 min. Medzi tym musi uplne vychladnut.
    Tak robim maso na dovolenku. Potom uz len zaklad cibula/cesnak a korenie podla chuti naviac podla toho co sa vari+omacka. Nikdy sa nepokazilo. Kolegyna vravela ze robi tskto muzovi do kamiona a nema to v chladnicke aj 2 tyzdne.
    Ak myslis take tie nakladane masa ako maju napr v lidl od pikok-kusy masa a okolo toho masovy glej-to sme robievali ked stari rodicia chovali osipane. Maso sa pacovalo a potom za zavarilo.

    3. júl 2019

    📌

    3. júl 2019

    Ja som kdesi čítala rozhovor s človekom čo robí v nejakej zavaracej firme čo vyrába aj výživy pre deti.ten vravel že doma si môžeš zavariť hocičo ale mäso nemáš šancu zavariť tak, aby to vydržalo... Lebo na to potrebuješ vysoké teploty ktoré v domácom prostredí nedosiahnes. Takže riskujes celkom slušný rad bacilov ktoré mäsko radi ...

    3. júl 2019

    @jonki no takto sme zavarali maso aj my....iba sa uvarilo,stavou z vyvaru sa zalievalo. Potom sme iba otvorili,zohriali a bolo,len si nepamatam tu sterilizaciu2x....ale urcite tak urobim,pre istotu. Dakujem

    3. júl 2019

    @m_ aj ja som to.citala...ale vzdy sme tak robili,maso bolo v komore a nikdy mu.nic nebolo,ani nam.

    3. júl 2019

    @terezka1947 toto mi každý hovorí komu vravím tento argument...🙂 Veď ok. Rob ako vždy len potom sa nestazuj že máš zažívacie problémy🙂 ty alebo deti ..🙂)
    (Pevne dúfam že nebudú)🙂

    3. júl 2019

    @terezka1947 2x to ma vyznam hlavne koli tomu ze niektore bakterie popripade ich spory sa pri tom prvom chladeni aktuvuju a tym druhym ich zabijes. Keby si to robila v tlaku tak vtedy nemusis, ale ten tlak v domacich podmienkach nevies vytvorit.
    V minulosti sa stalo ze z jednej osipanej jedli viacere rodiny - varili kazdy doma. Jedna ochorela, a ta ktora varila ledabolo-zabudla vyhaslo pod kotlom a znova nalozila- tej nic nebolo. To je ten isty princip- vravel mi to veterinar- ci to je vymyslena historka alebo skutocny pribeh neviem.

    3. júl 2019

    @m_ zavarit v domacich podmienkach nevies hlavne zeleninu bez konzervantu-ocot, cukor, kys citronova. Preto sa vsetko musi robit v sladkokyslom naleve lebo to je jediny sposob. Priemyselne sa zavara pri vyssej teplote a hlavne tlaku- pokial mam spravne info.
    Maso bez zeleninovej zlozky sa konzervovalo v domacich podmienkach solou a beznym varom uz snad pred 50rokmi a nikomu v rodine nikdy nuc nebolo. Na rozdiel od toho ze som nasla v prienyselne vyrobenej konzerve pazur niecoho maleho-bravcova konzerva bez podielu kuraciny ( nechcem premyslat co to bolo).
    Ak ten rozhovor bol promoclanok niektorej konzervarskej firmy, tak ta info na potom diskutabilnu vahu informacie...

    3. júl 2019

    @m_ roky rokuce sme takto robili,nasi teda....a nijdy nam.nic nebolo.

    3. júl 2019

    @terezka1947 svokra zavara maso tak, ze este surove pri zabijacke pokraja na kusky, nie male kocky, ale skor ako pol dlane. obycajne su to odrezky od krajsich vacsich kuskov. kazdy kusok zo vsetkych strach obali v soli, ale zasa nie hrubo. na spodok pohara da kusok br. koze, ta koza je chvilu povarena v obare. na to natlaca to maso. na vrch potom este kusok tej koze polozi.pohare pouziva tie zatlacacie, co sa zatlacaju hlavou. ale asi mozu byt aj tie zakrucacie. okraj pohara utrie od soli do cista a jemne prejde prstom vajecnym bielkom. to tak robili kedysi a robi to aj ona. potom nalozi do zavaracieho hrnca a na 100C s teplomerom vari 2 hodiny. necha vychladnut v hrnci do druhého dna. niektore pohare ma aj dva roky neotvorene. inak sa pojedia vzdy, lebo je to dobre. vela ludi zavara aj druhy raz, ja by som v tom druhom zavarani problem nevidela, vsak to nie je zlozite. len tam treba poznat tu dlzku zavarania, mozno vtedy ten prvy raz staci kratsie ako tie 2 hodiny.

    3. júl 2019