timotej_hsh
12. dec 2016
76 

Ako chutí doma a ako chutí v škole?

Doma mi chutí najlepšie!

Toto vám povie veľa detí. Prečo? Aby naši potomkovia všetko zjedli, sme ochotné navariť im to, po čom im srdiečka pištia.

Áno, mamkina kuchyňa to sú aj: hranolčeky, hlavné jedlo bez zeleniny alebo múčnik naplnený krémom. Takéto zvyky si dieťa často udrží po celý život, čím sa vystaví riziku obezity alebo iných ochorení.

Stálice školských jedální

„Tety kuchárky“ aj dnes pripravujú rozmanité jedlá.

Palacinky, hranolčeky alebo pečené kuracie stehná s ryžou a kompótom sú najväčšími stálicami detí. Na opačnej strane sa nachádza neobľúbený kelový prívarok a kôprová omáčka.

Vybalansovať školský jedálniček je náročné

Prichystať chutné, zdravé a ekonomicky únosné jedlá je komplikované.

„Kúzlenie” nastáva pri vytváraní jedálnych lístkov pre jednotlivé skupiny žiakov. Deti z prvého stupňa majú iné nároky ako deti z druhého stupňa školy a stredoškoláci.

Pri varení majú prednosť kvalitné zdroje bielkovín – mlieko a mliečne výrobky, chudé varené a dusené mäso, hydina, ryby, vajcia. Je potrebné dbať na vyšší podiel čerstvej zeleniny a ovocia.

Školské jedálne musia hľadieť aj na kvalitu surovín, z ktorých jedlá pripravujú.  

Správne otázky

Čo ste mali na obed?” –  každodenná konverzácia v rodinách, kde majú školákov. Dôležité je počúvať. Tak zistíte, či vaše dieťa jedáva školské obedy, či v jedálni varia a zdravo. Ak si chcete byť istý, akú stravu vaše dieťa dostáva, informujte sa. Máte nárok poznať kvalitu surovín. Ide predsa o zdravie detí. Prostredníctvom združení rodičov spoločne hľadajte riešenia pri tvorbe jedálničkov plných kvalitných surovín.

KuRadič na záver:

  • Kvalitná a pravidelná strava je pre vývoj detského organizmu mimoriadne dôležitá.
  • Pýtajte sa detí, čo mali na obed v škole a či im chutilo.
  • Zaujímajte sa o kvalitu používaných surovín pri príprave jedál.
  • Kuracie mäso z welfare chovu je ideálnym zdrojom bielkovín.
  • Školské obedy sú dôležitou súčasťou spoločenskej výchovy detí – podporujte ich v tom, aby obedovali so svojimi spolužiakmi!

Celý článok o domácej vs. školskej kuchyni si môžete prečítať tu.

akoze skuste mojmu dat na vyber hranolky a kelovy ci iny privarok aj bez parku ci fasirky. doslova sa hodi po privarkoch a dusenej zelenine :D :D :D

12. dec 2016

Začni písať komentár...

Odošli